Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija sa dobrim namerama prema BiH?


Šefovi diplomatija BiH i Srbije Sven Alkalaj i Vuk Jeremić nakon današnjeg susreta u Sarajevu
Na dan posete šefa diplomatije Srbije Vuka Jeremića Sarajevu i Banja Luci, ne stiče se utisak da je u Srbiji vidljiva zabrinutost zbog propalih butmirskih pregovora.

Pre bi se reklo da je vidljivo da vlast šalje retoričke poruke o principijelnosti stava Srbije da će poštovati svaki dogovor domaćih aktera i da se neće mešati u unutrašnje stvari susedne države.

Čak se iz usta socijalista može čuti nešto što se dugo u javnim iskazima nije se moglo čuti – draga nam Bosna i Hercegovina.

To su retoričke poruke, neke druge su nešto drugačije. Ali - idemo redom.

Funkcionerka Socijalističke partije Srbije, sada predsednica Skupštine, Slavica Đukić Dejanović, obrazlažući svoju tvrdnju o konstruktivnoj ulozi Beograda u najnovijoj bosansko-hercegovačkog krizi, za naš radio kaže.

„Srbija se neće mešati u pitanja državne politike, nama susedne i drage, Bosne i Hercegovine. U svakom slučaju dok ne budemo imali drugi akt, čvrsto ću stajati iza stavova Dejtonskog sporazuma.“

Pred odlazak u Sarajevo, šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić je izjavio:
Jeremić: Kompromis je naš interes

„Bosna i Hercegovina je naš najbliži i, rekao bih, najvažniji sused. Želimo najbolje odnose sa BiH. Stabilnost u Bosni i Hercegovini je od presudnog značaja za mir i stabilnost u celom regionu. Srbija je u poslednjih godinu dana pokazala da jeste regionalni centar, da jeste faktor regionalne stabilnosti“, ocenjuje Jeremić i dodaje:

„Imamo interes da se u Bosni pronađe kompromis koji će omogućiti efikasnije funkcionisanje BiH, ubrzanje procesa evropske integracije i zalažemo se za rešenje koje će biti prihvatljivo za sve strane. Do takvog rešenja se može doći isključivo dijalogom.“

Sinhronizovano deluje i izjava poslanika Nenada Prokića iz redova, građanski orijentisane opozicije, Liberalno demokratske partije koja u poslednje vreme iskazuje vidljivu kooperativnost sa Tadićevim demokratama.

„Neki pomirljivi ton sa kojim se juče u Dnevniku pojavio ministar spoljnih poslova ohrabruje u tom smislu i nadam se da će tako i postupiti. Mi smo od ministra Jeremića navikli da daje dosta ratoborne izjave, da uči pameti okolo kako on sve najbolje zna i kako je najpametniji. Ovo je jedna izjava koja odudara od tog tona. Nadam se da će tako i postupiti – da nećemo praviti jednu politiku javnu, a jednu tajnu. To smo probali poslednjih dvadeset godina i ništa od toga nije uspelo, a samo je pogoršavalo probleme u regionu“, ocenjuje Prokić.

Dakle, sa jedne strane je tvrdnja Beograda da prihvata sve što se dogovore tri strane u Bosni i Hercegovini, sa druge je uočljiva prisnost sa jednom stranom - i to onom koja odbija svaku pomisao na promenu dejtosnki ustrojene države, uprkos tome što ona ne funkcioniše i što kao takva ne može ni u NATO ni u Evropsku uniju.

Sarajevo, pa Banja Luka

Čuli smo da je jedno od pitanja u Sarajevu, gostu iz Beograda, bilo vezano za uočljivo često prisustvo Dodika na raznim manifestacijama u Beogradu.

Premijer entiteta u susednoj državi napustio je butmirske pregovore da bi seo sa leve strane predsednika Tadića na priredbi na kojoj mu je sa desne strane bio ruski predsednik Medvedev.

Premijer jednog dela susedne države vidljiv je u loži sa najvišim zvaničnicima Srbije kada treba bodriti fudbalsku državnu reprezentaciju, a da, ako nas sećanje ne vara, nikada nije viđen u lozi kada igra BiH reprezentacija... Da ne pominjemo skandal sa školom Srbija na Palama tik iznad Sarajeva.

Na pitanje koje bi uputili, na primer, građani Sarajeva, ne unosi li sve to sumnje u tvrdnje o tome da Beograd neće da se meša u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine i da ostavlja njihovom liderima da se dogovore, Boško Jakšić komentator lista „Politika“ kaže:

„Pa bilo bi nelogično pretpostaviti da je gospodin Dodik toliko dobrodošao gost na fudbalskim utakmicama, političkim manifestacijama i diplomatskim prijemima u Beogradu, da ne deli stavove Beograda ili da Beograd nije taj koji zajedno s njim formira te stavove.“

Na naše pitanje da li bi u sadašnjoj situaciji pomoglo da iz Beograda, sa najviseg mesta, bude odaslata sasvim jasna poruka Banja Luci , kakvu je svojevremeno poslao hrvatski predsednik Mesić bosanskim Hrvatima da Zagreb ne podržava cepkanje BIH, Nenad Prokić kaže:

„Sigurno da bi takva poruka bila dobrodošla i onako kako bismo mi u LDP-u voleli da odjektne poseta ministra spoljnih poslova je nekako u tom smeru.“

Nenad Prokić, međutim, još dodaje: „Nije Dodik jedini izvor problema u Bosni. Potrebno je to sagledavati u punom kontekstu.“

Boško Jakšić: „Svakako sam uveren da bi jedna izjava takvog veoma jasnog distanciranja od toga da se, recimo, predsednik Tadić jasno ogradi i kaže da Beograd ne drži daljinski upravljač. Ta izjava bi bila itekako dobrodošla.“

Na pitanje da li Beograd faktički drži taj daljinski upravljač, Jakšić odgovara:

„Beograd se, čak, malo i trudi da prikrije da drži taj daljinski upravljač. U tome i jeste jedan od velikih problema.“

Jeremić i Silajdžić
Ne ulazeći u opavdanost nezadovoljstva sve tri bosanske strane ponuđenim Butmirskim dokumentom, predmet naše priče je kakva je uloga u svemu tome Srbije.

U Beogradu će sigurno biti primećeno da je šef srpske diplomatije organizovao svoju najnoviju posetu susedima prvo odlaskom u Sarajevo, pa u Banja Luku, da je razgovarao i sa najtvrdokornijim predstavnikom bošnjačkog političkog korpusa Harisom Silajdžićem, da je rekao da nije samo Dodik dobrodošao u Beogradu, već i drugi bosansko-hercegovački lideri.

Ne znamo koliko će to uticati na smirivanje sadašnjih napetosti u Bosni i Hercegovini , koju naš sagovornik Boško Jakšić ovako opisuje:

„Bio sam baš prošle nedelje u Sarajevu i situacija je takva da , kada bi se međunarodna zajednica povukla pre podne, da bi do sukoba došlo posle podne, ne ni prekosutra. A vidimo da posredno priznanje lošeg stanja u Bosni su svi ti sada napori da ona što pre, i prečicom, dođe do EU i na taj način preživi.“

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG