Dostupni linkovi

Zajednički angažman SAD i EU u BiH


Stuart E. Jones
Stuart E. Jones
Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Stjuart Džons i direktor Sekretarijata Vijeća EU za Zapadni Balkan Zoltan Martinuš o aktuelnoj političkoj situaciji razgovarali su sa liderima političkih stranaka u Sarajevu. Svoja razmišljanja međunarodom dvojcu iznijeli su predsjednici HDZ-a, SDA, Stranke za BiH i SDP-a, Dragan Čović, Sulejman Tihić, Haris Silajdžić i Zlatko Lagumdžija.

SAD i EU radiće zajedno na rješavanju pitanja važnih za BiH kako bi zemlja mogla postati članica Unije i NATO saveza, poručio je danas, nakon susreta sa bh. liderima, pomoćnik zamjenika američkog državnog sekretara Stjuart Džons. I u Banjoj Luci i Sarajevu razgovaralo se, između ostalog, i o predstojećoj promjeni Ustava, a za to će biti potreban kompromis svih strana, ocijenio je Džons:

„Veoma smo ohrabreni razgovorima. Svi se slažemo u jednome, a to je da moramo poduzeti zajedničke korake kako bi se približili rješenju problema koji su izraženi u BiH. Trebamo raditi zajedno jer je zajednički cilj SAD i EU i svih u BiH da se zemlja približi evroatlantskim integracijama. Mislim da imamo čitav niz koraka koje možemo preduzeti - neki se tiču pitanja Ustava, neki su u drugim oblastima, ali je potreban kompromis svih strana.“


Predsjednik SDA Sulejman Tihić prenio je Džonsu i njegovom evropskom kolegi Martinušu zabrinutost zbog krize vlasti u BiH na svim nivoima:

„Zabrinutost zbog eventualne najave zatvaranja Ureda OHR-a, šta se sve može dogoditi u jednoj takvoj situaciji, zabrinutost zbog mogućih blokada, podjela, sukoba čiji karakter nije moguće predvidjeti. I, normalno, ja sam iznio našu stranačku viziju rješenja ovih pitanja uz jedan principijelni dogovor i kompromis. Iznio sam uvjerenje da mi to možemo uraditi ukoliko postoji određena politička volja i ukoliko istovremeno postoji asistencija SAD-a i EU.“

Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić tokom susreta sa Džonsom istakao je da ključno i prvo pitanje u promjeni Ustava mora biti ukidanje entitetskog glasanja. Iako to politički predstavnici iz RS odbijaju, na tome se mora istrajati jer taj mehanizam odlučivanja u državnom Parlamentu parališe čitavu zemlju, ističe Silajdžić:

„Mi smatramo da je entitetsko glasanje zloupotrebljavano u Parlamentu BiH i da je praktično postalo etničko glasanje, dakle glasanje koje služi interesima jednog naroda umjesto entiteta i svim narodima u tom entitetu. Ja smatram da moramo ostati čvrsti na poziciji da promjene u Ustavu BiH moraju uključivati upravo to što čini BiH nefunkcionalnom, a to je entitetsko glasanje.“

Džons i njegov evropski kolega Zoltan Martinuš sastali su se danas i sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem i liderom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom, te najavili intenzivniju diplomatsku misiju u narednom periodu u BiH.

Zvaničnici SAD i EU u Banjaluci su u srijedu razgovarali sa predsjednikom RS Rajkom Kuzmanovićem, premijerom Miloradom Dodikom, liderima PDP-a Mladenom Ivanićem i DP-a Draganom Čavićem.
XS
SM
MD
LG