Dostupni linkovi

Sastanak u Butmiru završen bez dogovora


Fotografije: Midhat Poturović
Razgovori u Butmiru kod Sarajeva koji su vođeni između predstavnika SAD-a i EU i lidera političkih stranaka BiH završeni su bez ikakvih dogovora.

Zamjenik američkog državnog sekretara Džejms Štajnberg i šef diplomatije Švedske Karl Bilt najavili su mogućnost nove posjete BiH u novembru.

Oni su rekli da bi dogovor trebao biti postignut do sjednice Vijeća za implementaciju mira u BiH 18. novembra.

Cilj pregovora je bio uspostavljanje funkcionalnijih institucija na državnom nivou kako bi BiH mogla da napreduje ka evroatlantskim integracijama.

Bilt i Štanjberg najavili su da će proces započet u Butmiru biti nastavljen iduće sedmice, te da će tim stručnjaka Evropske unije i SAD boraviti u BiH, kako bi nastavili razgovore sa liderima političkih stranka s ciljem postizanja dogovora.

Njih dvojica su na današnjoj konferenciji za novinare u Butmiru naglasili da su EU i SAD snažno opredijeljene da rade s građanima BiH i pruže im podršku na putu integracija u euroatlantsku zajednicu.

Haris Silajdžić
"Sa strankama smo razmatrali paket prijedloga, koji bi po našem mišljenju doprinio ostvarenju cilja o kojem među strankama postoji saglasnost. Mi smo započeli razgovore o ovim prijedlozima i stranke su ponudile početne stavove o tome kako krenuti naprijed. Iako je postignut određeni napredak, biće potrebni daljnji razgovori da bi se postigao dogovor o pitanjima o kojima još nema saglasnosti, a neke stranke će morati pokazati veći stepen odlučnosti i fleksibilnosti ukoliko zaista žele ostvariti cilj za koji se javno zalažu", navodi se, između ostalog, u zajedničkoj izjavi Bilta i Stajnberga.

"Pozivamo lidere da se ponašaju u skladu sa svojom odgovornošću i obavežu na kompromise koji su potrebni da se postigne dogovor," rekla su dvojica diplomata.

Da nema nikakvog dogovora potvrdio je prvi Haris Silajdžić, lider Stranke za BiH, po izlasku iz vojne baze Butmir, koji je izjavio da je naglasak u svom obraćanju stavio na liberalizaciju viznog režima za bh. građane.

"Tražio sam od svih da ubrzamo taj proces i da svako doprinese koliko može tome," rekao je Silajdžić.

Dodik: Predložena rješenja dramatična promjena sadašnjeg Ustava

"Ovo treba shvatati kao pokušaj da se nešto uradi. Jutrošnji sastanak bio je završni i dogovarano je kako ići dalje", rekao je premijer RS i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik nakon okončanja, dodavši da vjeruje da je zadnji put u životu bio u ovoj kasarni.

"Dešavanja ovdje ne treba dramatično shvatati ovo je samo jedan od pokušaja da se nešto napravi. Logično je da se mora raditi na evropskim integracijama, ali ovo što je predloženo prije dva-tri dana nije ni osnova za razgovore", ponovio je Dodik novinarima.
Milorad Dodik po dolasku u Butmir, 20. oktobar 2009. Foto: Midhat Poturović

Istakao je da ono što je predloženo jest dramatična promjena sadašnjeg Ustava.

"Spremni smo na povećanje broja poslanika i takve tehničke promjene, ali ne više od toga", rekao je dodavši da posredovanje stranaca nije potrebno.

"Prijedlozi moraju biti naši", kazao je Dodik podvukavši da Republika Srpska nema namjeru da umanji svoj dejtonski kapacitet ni za što.

"Ova država rezultat je sporazuma i samo takvu BiH poštujem", kazao je Dodik.

Tihić: SDA učinila sve da se postigne sporazum

Potpuni neuspjeh butmirskih razgovora, iako je SDA učinila sve da se postigne sporazum, nažalost, drugi to nisu htjeli, kazao je novinarima Sulejman Tihić, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), nakon okončanja druge runde butmirskih pregovora.
Sulejman Tihić

"Zbog njihovih politika isključivosti, kako minimalističkih tako i maksimalističkih, nemamo sporazum", rekao je on dodavši da je bilo bolje da pregovori nisu ni počinjali nego da su na ovakav način završeni.

"Imam jedino moralnu satisfakciju jer sam bio spreman prihvatiti prijedloge. Međutim, gubitnik je BiH i pomalo sam ljut zbog toga. Imao sam osjećaj da su neki ljudi sretni što je sve propalo", rekao je Tihić.

Čović: Rješenja potrebna do 18. novembra

Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, bez obzira na današnji neuspješni završetak razgovora, smatra da su lideri BiH sve bliže takvoj deklaraciji.

"Lideri bh. političkih stranaka imaju naredni sastanak 18. novembra s Vijećem za implementaciju mira, do kada trebaju neke stvari riješiti, ili ćemo ostati ovdje gdje smo danas", izjavio je Čović.
Dragan Cović

Predstavnici SAD-a i EU-a spremni su doći ponovo u BiH na razgovore ako su lideri spremni pristati na minimum briselskih zahtjeva, dodao je Čović.

BiH treba drukčije ustavno uređenje, koje je ponuđeno još u Prudu, podsjeća Čović, s četiri teritorijalne jedinice, i to je, kaže, dobar put da BiH postane funkcionalna država.

"I Srbija i Crna Gora i Makedonija će otvoriti svoj kandidatski put, a bilo bi krajnje neogovorno od svih nas koji se bavimo politikom da ostanemo izdvojeni iz tog procesa", kazao je Dragan Čović, istakavši da se u Butmiru nisu vodili pregovori za dobrobit Hrvata, Srba ili Bošnjaka, već da "stranci žele stvoriti da ova država postane dio integracijskih procesa za NATO i EU".

"Sve je na dogovoru političkih lidera. Bez dvotrećinske većine u parlamentu nema novog ustava. Oni koji su očekivali da će dobiti nametnuta rješenja danas su vidno razočarani", rekao je i dodao da je potrebno vratiti se dogovorima i sjesti za sto, prudski ili neki drugi svejedno je, ističe Čović.

Rusija protiv nametanja rješenja za BiH

Dodik je sinoć nakon završenog sastanka otputovao u Beograd gdje je prisustvovao akademiji povodom 65. godišnjice odlobođenja Beograda, kojoj je prisustvovao i ruski predsjednik Dmitri Medvedev.

On je sinoć rekao da je informisao Medevedeva o aktuelnoj situaciji u RS i BiH i dodao da je kod ruskog predsjednika zapazio visok stepen poznavanja situacije i razumijevanja, istakavši da je Rusija garant Dejtonskog sprazuma i da ta uloga nije mijenjana, te da Moskva smatra da u BiH sve treba da se odvija bez bilo kakvih pritisaka uz dogovor sva tri naroda i dva entiteta.

Dodik je izjavio da mu je tokom susreta sa ruskim predsjednikom Dmitrijem Medevdevim prenesena poruka da Rusija nema ništa protiv onoga na šta bi pristala Republika Srpska tokom butmirskih pregovora, ali bez sile nametanja i pritisaka.

"Poruka je data i meni i putem zvaničnih stavova koje iznose Rusi u BiH, a to je da je Rusija garant Dejtonskog sporazuma. Rusija ovu inicijativu smatra inicijativom Evrope i Amerike i nema ništa protiv onoga na šta bi eventualno svi mi pristali, ali bez sile nametanja i pritisaka", rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

Pogledajte komentare (9)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG