Dostupni linkovi

Nova američko-evropska podrška BiH


Stjuart Džons u posjeti BiH već je boravio ove godine u martu, na fotografiju u razgovoru sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem
Stjuart Džons u posjeti BiH već je boravio ove godine u martu, na fotografiju u razgovoru sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem
Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Stjuart Džons i direktor Sekretarijata Savjeta Evropske unije za Zapadni Balkan, istočnu Evropu i centralnu Aziju Zoltan Martinus u srijedu stižu u dvodnevnu posjetu BiH.

Sa domaćim zvaničnicimma razgovaraće o rješavanju pitanja državne i vojne imovine, kao i tranziciji OHR-a u snažniju kancelariju specijalnog predstavnika Evropske unije.

Iz američke Ambasade saopšteno je da će se tokom boravka u Banjaluci i Sarajevu Džons i Martinus sastati sa zvaničnicima BiH, Republike Srpske, liderima političkih stranaka i visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom.

U saopštenju se dodaje da je svrha ove posjete pružanje podrške većem domaćem političkom angažmanu neophodnom kako bi BiH nastavila napredovati na putu ka evroatlantskim integracijama.

Jones je tokom posjete Bosni i Hercegovini u martu ove godine izjavio kako su Sjedinjene Američke Države zabrinute zbog izostanka ispunjenja uslova potrebnih za približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Američki diplomata tada je u odvojenim susretima sa predstavnicima vlasti i političkih partija mogao čuti različita stajališta o unutrašnjopolitičkim prilikama i ona su se kretala od toga da su neki ponovili zahtjev za ukidanjem OHR-a, kao i onih koji su za aktivnije učešće američke administracije na ovim prostorima.
XS
SM
MD
LG