Dostupni linkovi

Dodik: Tražimo pravo na referendum o statusu entiteta


Milorad Dodik
Milorad Dodik
Za RS većina američko-evropskih prijedloga o reformi Ustava BiH nije prihvatljiva, izjavio je premijer RS i lider SNSD-a Milorad Dodik u utorak u Banjaluci nakon trosatnog razgovora sa ekspertima iz Vašingtona i Brisela.

Razgovor Dodika i predsjednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Stjuartom Džonsom i direktorom Sekretarijata Savjeta EU za Zapadni Balkan, Istočnu Evropu i Centralnu Aziju Zoltanom Martinusom bio je uopšten i nije donio ništa novo, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka.

Lider SNSD-a je kazao kako su im dvojica zapadnih diplomata objasnila da nikakav konkretan prijedlog, osim već poznatih generalnih stavova, ne mogu iznijeti sve do 20. oktobra, kada se očekuje drugi sastanak svih lidera vodećih političkih stranka u BiH sa zvaničnicima iz Brisela i Vašingtona.

Evropsko-američki prijedlog ustavnih promjena predviđa, uz ostalo, kazao je Dodik, da se redefiniše uloga Doma naroda Parlamenta BiH, odnosno da mu se oduzme nadležnost donošenja zakona, a da ostane kao tijelo za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, poput Vijeća naroda RS-a.

Dodik je novinarima rekao i kako je predloženo da se Predsjedništvo BiH 'redizajnira' u predsjednika i dva potpredsjednika koji bi se rotirali, umjesto dosadašnjeg sastava od tri člana Predsjedništva koji se i sada rotiraju na funkciji predsjedavajućeg Predsjedništva.

„Mi i dalje ostajemo pri tome da nismo zainteresovani za ustavne promjene, nemamo prijedlog ustavnih opromjena i štitimo dejtonski položaj Republike Srpske“, ponovio je Dodik već poznate stavove, ali je kazao i kako je za RS generalno prihvatljiv prijedlog o promjeni Predsjedništva BiH.

"Mačku o rep"

Premijer RS je ponovio da je za taj entitet neprihvatljiv američko-evropski prijedlog da BiH dobije vladu umjesto Vijeća ministara BiH i premijera umjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Zapadnim diplomatama Dodik je kazao kako RS raži da se u Ustav BiH ugradi pravo entiteta na referendum o statusu entiteta.

Premijer RS, poznat po nediplomatskim izjavama, danas je kazao je kako je neprihvatljivo da visoki predstavnik u BiH prijeti sankcijama dok traju
Incko tu priču može okačiti mačku o rep, a da ne kažem šta to on može povuć'
pregovori.

"Incko tu priču može okačiti mačku o rep, a da ne kažem šta to on može povuć'", kazao je Dodik.

Američko-evropski dvojac eksperata Džons-Martinus novinarima nisu danas željeli dati nikakve izjave.

Narednih dana nastavljaju se njihovi sastanci sa liderima bh. političkih stranka , kako bi pripremili prijedlog za nastavak pregovora predstavnika političkih partija iz BiH sazvaničnicima SAD i EU koji su u petak, 9. oktobra, započeti u Butmiru s ciljem izlaska BiH iz pat pozicije i ubrzanja puta u EU i Nato.

Lideri sedam političkih partija iz Republike Srpske i Federacije BiH i zvaničnici EU i SAD 9. oktobra u Butmiru nisu potpisali nikakav papir, samo je dogovoreno da razgovori budu nastavljeni 20. oktobra.

Organizatori sastanka nisu ponudili nikakav dokument, nego su predstavili principe neophodne za ubrzanje reformi na putu BiH ka evroatlantskim integracijama.
XS
SM
MD
LG