Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: U Briselu o rješavanju krize na sjeveru Kosova; Obećanja i rasprave oko pomoći za obnovu Ukrajine


Premijer Mađarske Viktor Orban s predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto u Sarajevu, BiH, 22. juna 2023.
Premijer Mađarske Viktor Orban s predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto u Sarajevu, BiH, 22. juna 2023.

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Tenzije na Kosovu

Josep Borrell, šef evropske diplomatije i Miroslav Lajčak, predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, razgovarali su 22. juna na odvojenim sastancima sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Evropski zvaničnici su prezentovali "jasna očekivanja" za rješenje krize na sjeveru Kosova. Rješenje su vanredni izbori u četiri opštine na sjeveru Kosova uz puno učešće kosovskih Srba, izjavio je Borrell, nakon sastanaka.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić je ponovo iznio zahtjeve pod kojim bi ta najveća partija kosovskih Srba izašla na izbore, koje međunarodna zajednica vidi kao izlaz iz novonastale krize. "Uslov svih uslova je formiranje Zajednice srpskih opština", rekao je Rakić na zajedničkoj konferenciji sa bivšim specijalnim izaslanikom SAD za dijalog Kosova i Srbije, Richardom Grenellom.

Nakon što je vlada Kosova 15. juna zabranila uvoz robe porijeklom iż Srbije, kao i ulazak kamiona sa srpskim registarskim tablicama, na srpskoj strani granice sa Kosovom ostalo je blokirano na desetine kamiona. Na osnovu proračuna Alijanse za biznis Kosova, vrijednost ugovorene ili blokirane robe je oko 30 miliona eura. Ekonomski stručnjaci upozoravaju da bi, ukoliko se situacija oko blokade na granici ne promijeni, moglo doći do poskupljenja na Kosovu.

Ministar policije Srbije Bratislav Gašić izjavio je 22. juna u Skupštini Srbije da nije optužio Njemačku da štiti ubicu političara sa Kosova Olivera Ivanovića, već da je njegova izjava na sjednici od prethodnog dana "prenijeta bez znaka pitanja" koji joj daje drugačiji smisao. Nakon prve izjave, Ambasada Njemačke u Beogradu u odgovoru za RSE je demantovala da je ubica Olivera Ivanovića, političara s Kosova, pod zaštitom vlasti te države. Stoji li znak pitanja u transkriptu sjednice Skupštine?

Balkan na RSE

Otvorena pitanja sa kojima se ovog suočava vlast u Beogradu na čelu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem su Kosovo i sankcije Rusiji – na spoljašnjem planu, dok su na unutrašnjem to protesti sa kojih se traži odgovornost vlasti nakon masovnih pucnjava. Uz ocjenu da su tenzije na sjeveru Kosova i odnosi sa Prištinom "rutinska situacija za Vučića", Tobi Vogel iz nevladinog Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina smatra da su protesti trenutno najveći izazov za vlast u Beogradu.

Ruski biznismen Oleg Viktorovič Bojko, koji se nalazi na listi sankcija tri zemlje, zbog podrške ruskoj vladi koja je izvršila invaziju na Ukrajinu, ima kompaniju za brze kredite u Sjevernoj Makedoniji. Bojko je sankcionisan u Ukrajini, Kanadi i Australiji. Ministarstvo finansija SAD stavilo je Bojka na takozvanu "Putinovu listu", na kojoj se nalaze ruski oligarsi bliski ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Umjesto obećanih 100 miliona eura koje je prije godinu i devet mjeseci obećao bh. entitetu Republika Srpska, u Banjaluku je stigao mađarski premijer Viktor Orban, u okviru svoje turneje Zapadnim Balkanom. No, ako je prošli put posjeta prošla u atmosferi zdravica, lijepih želja i obećanja, ovog puta je pokrenula i nezgodna pitanja.

Desetine letova avio kompanije Air Serbia otkazano je prethodnih dana. Problemi su se pogoršali 22. juna kada je, prema saopštenju kompanije, došlo do kvara sistema za rendgenski pregled prtljaga na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla". Opet, došlo je do kašnjenja i otkazivanja više letova i drugih avio kompanija koje koriste beogradski aerodrom. Nakon toga, ministar saobraćaja Srbije Goran Vesić je za 23. juni zakazao sastanak povodom situacije na beogradskom aerodromu.

U Luku Kotor će ove godine uploviti više od 460 kruzera sa pola miliona turista. Ove brojke su dobra vijest za ugostitelje i trgovce u Kotoru, koji ima oko 23.000 stanovnika. Ali u zalivu, kroz koji vodi tek jedna glavna magistrala, donose i saobraćajnu gužvu koja otežava svakodnevicu mještana i turista.

Generacija koja je uništila budućnost djeci prije 30 godina mora im se odužiti. S tom mišlju je Goran Tepavac opremio elektrotehničku radionicu za zainteresovane učenike u Maglaju nakon što se vratio iz Amerike prije četiri godine.

RSE intervju

David Bramlette je bivši rendžer američke vojske i pripadnik Zelenih beretki koji je komandovao timom u ukrajinskoj Legiji stranaca 10 mjeseci prošle godine. Trenutno radi za Fondaciju Romulus T. Weatherman, nevladinu organizaciju koja vodi operacije u Ukrajini za identifikaciju, oporavak i repatrijaciju Amerikanaca ubijenih u borbama. U nedavnom intervjuu iz Kijeva za Gruzijski servis RSE-a, Bramlette je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu klasičan slučaj "dobra protiv zla".

Rat u Ukrajini

Ukrajinske rakete pogodile su preko noći u srijedu na četvrtak, 22. juna, drumski most Čongar koji povezuje Krim sa dijelovima južne Hersonske oblasti pod kontrolom Rusije, zbog čega je saobraćaj preusmjeren na drugu rutu, saopštili su lokalni zvaničnici koje je postavila Rusija. Napad je uslijedio u trenutku kada su ruske snage preko noći gađale civilne i infrastrukturne ciljeve novim talasom projektila i dronova. Istovremeno, ukrajinske snage nastavljaju kontraofanzivu.

Eksplozije na objektu brane Kahovka u ranim satima 6. juna, potopila je veći dio južne Ukrajine, uključujući teritoriju pod kontrolom Rusije. Sada sa povlačenjem vode stanovnici Hersonske oblasti se plaše ekološke katastrofe.

Pogledajte i foto priču Noćni napadi ruskih raketa na Donjeck.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres prozvao je u četvrtak 22. juna Rusiju za ubistvo 136 djece u Ukrajini 2022. godine, dodajući njene oružane snage na globalnu listu počinitelja, navodi se u izvještaju Vijeća sigurnosti UN-a. Ujedinjene nacije su također potvrdile da su ruske oružane snage i pridružene grupe osakatile 518 djece i izvele 480 napada na škole i bolnice. Ukrajinske oružane snage ubile su 80 djece, osakatile 175 djece i izvele 212 napada na škole i bolnice, potvrđeno je u izvještaju.

Donji dom ruskog parlamenta podržao je zakon koji će Ministarstvu odbrane omogućiti da potpiše ugovore s osumnjičenim ili osuđenim kriminalcima da se bore u Ukrajini. Zakon tek treba biti potvrđen.

Svijet

Evropska unija, Velika Britanija i SAD obećale su desetine milijardi dolara za rekonstruciju Ukrajine od ruske agresije. Ipak, najavljena sredstva su tek dio procijenjenih potreba Ukrajine, a kako nova razaranja povećavaju već ogromnu cijenu obnove, tako se intenzivira debata o tome da se zamrznuta ruska imovina na Zapadu iskoristi za finansiranje popravke štete koje su nanijele ruske snage, pišu svjetski mediji.

Razdvajanje (decoupling) ekonomija Kine i SAD se sve češće pominje. SAD žele da smanje zavisnost od uvoza ključnih proizvoda iz Kine i spijreče da dođe u posjed osjetljivih zapadnih tehnologija. Potpuno razdvajanje je izgledno u slučaju rata i, kako mnogi upozoravaju, bilo bi pogubno po cijeli svijet.

Šta ima?

U dnevnom podcastu saznajte 'Šta ima' novo u Istočnom Sarajevu, Mostaru i Bihaću.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG