Dostupni linkovi

Orban iz Sarajeva poručio da treba dati više EU novca Balkanu, a ne 'samo Ukrajini'


Premijer Mađarske Viktor Orban s predsjedateljicom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto u Sarajevu, BiH, 22. juna 2023.
Premijer Mađarske Viktor Orban s predsjedateljicom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto u Sarajevu, BiH, 22. juna 2023.

Premijer Mađarske Viktor Orban kazao je kako njegova zemlja vodi suverenu politiku, protivi se uvođenju sankcija Evropske unije ''jer one ne daju rezultate'', te da smatra da ''treba što više nadležnosti dati domaćim političarima u Bosni i Hercegovini, a ne da zemljom upravljaju stranci''.

Orban je iz Sarajeva, gdje je stigao u četvrtak, naglasio kako je njegova zemlja za ''brzo članstvo BiH i zemalja Balkana u EU šta god govorili u Briselu''.

''Treba približiti pristup zemalja Balkana fondovima EU i jačati njegov sigurnosni i ekonomski razvoj, a ne može se novac samo usmjeravati prema Ukrajini'', kazao je Orban tokom zvanične posjete Bosni i Hercegovini (BiH), u koju je stigao poslije Albanije, Crne Gore i Srbije, kao četvrtu stanicu svoje turneje Zapadnim Balkanom.

Mađarski premijer je kazao da je predsjedateljicu Vijeća ministara BiH obavijestio o procesima unutar Evropske unije kazavši kako su ''u tijeku velike transformacije i previranja u ekonomskoj, sigurnosnoj i drugim politikama zbog rata u Ukrajini i učešću EU u njemu''.

''Taj proces treba zaustaviti i preokrenuti. EU to ne može samo sa snagama kojima trenutno raspolaže, potrebna je nova dinamika. EU gubi konkurentnost. Za nas Mađare Balkan nije problem, već posljednja rezerva resursa. Evropskoj uniji je potreban Balkan mnogo više nego Evropska unija Balkanu'', kazao je Orban.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto ocijenila je da je kandidacijski status za članstvo BiH u EU, koji je odobren u decembru 2022, ''relaksirao odnose unutar zemlje'' te da je BiH ''poželjan faktor Evropskoj uniji''.

''Još uvijek imamo neriješena pitanja koja nas opterećuju, poput promjena Ustava i Izbornog zakona BiH čijim rješenjem bismo stvorili pretpostavke za bolje funkcioniranje i bolje odnose unutar BiH, za vladavinu prava i provođenje socioekonomskih reformi'', kazala je Krišto.

Orban se u Sarajevu sastao i s članovima rukovodstva oba doma državnog parlamenta i s članovima Predsjedništva BiH, kao i s premijerom entiteta Federacije BiH Nerminom Nikšićem, te njegovim zamjenicima Tonijem Kraljevićem i Vojinom Mijatovićem.

Viktor Orban i Željka Cvijanović u Sarajevu, 22. juni 2023.
Viktor Orban i Željka Cvijanović u Sarajevu, 22. juni 2023.

Sastanak s Dodikom i zvaničnicima u RS-u

Orbana je u Banjoj Luci dočekao Milorad Dodik, predsjednik entiteta Republika Srpska.

"Mi smo došli sa ponudom za saradnju i zamišljamo je kao saradnju ravnopravnih partnera", rekao je Orban na konferenciji za novinare nakon sastanka delegacija entiteta RS i Mađarske.

Orban je i u Banjoj Luci ponovio da "generalno ne podržava nikakve sankcije", kao i da postoje velike perspektive saradnje u oblastima energetika infrastruktura i poljoprivreda.

Sastanak u Banjoj Luci
Sastanak u Banjoj Luci

Dodik je istaknuo da su odnosi RS-a i Mađarske prijateljski, da se zasnivaju na realnim potrebama razvoja u različitim sferama života.

"Mađarska je uspješna ekonomija, ima značajna iskustva u razvoju i želimo da ih primijenimo ovdje", rekao je Dodik i dodao da je RS bio u prilici da zahvali za podsticaj u oblasti poljoprivrede od 100 miliona evra, navodeći da se "30 miliona realizuje".

Tokom posjeta, premijer RS-a Radovan Višković i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto potpisali su Zajedničku izjavu o saradnji RS-a i Vlade Mađarske u kojoj dvije strane potvrđuju namjeru da ojačaju uzajamno korisnu saradnju institucija i privrednih subjekata.

Izjava ima za cilj unapređenje privredne, naučno-tehnološke, obrazovne, kulturne i druge saradnje, saopćeno je iz Vlade entiteta RS.

Posljednji put mađarski premijer je u novembru 2021. godine privatno posjetio Dodika u njegovom rodnom selu Bakinci kod Banje Luke.

Orban se s Dodikom susreo i u Beogradu u aprilu, tokom prikaza vojnih sposobnosti Srbije.

Dodik se nakon prošlih izbora sastao sa Orbanom u oktobru u Budimpešti.

Izvozno-uvozna banka Mađarske (EXIM) dala je dva mjeseca kasnije Republici Srpskoj kredit u iznosu od 100 miliona eura.

Posjet usred kritika EU

Orbanov posjet Zapadnom Balkanu dolazi u vrijeme dok zemlje članice Europske unije i NATO-a kritiziraju Vladu Mađarske zbog nedostataka u oblasti borbe protiv korupcije i vladavine prava.

U maju je ova vlada blokirala novu tranšu EU za vojsku Ukrajine.

Ujedno odbija da šalje vojnu pomoć Ukrajini i kritizira sankcije EU prema Moskvi, dok Orban usprkos invaziji održava bliske veze s Rusijom.

"Orban vidi Zapadni Balkan kao multiplikator sile za svoju moć u EU", ocijenio je u izjavi za Radio Slobodna Evropa Kurt Basener (Bassuener), iz Vijeća za politiku demokratizacije sa sjedištem u Berlinu.

XS
SM
MD
LG