Dostupni linkovi

Ruski sud odbio žalbu američkog novinara o pritvoru do avgusta po optužbi za špijunažu


Američki novinar Evan Gerškovič (Gershkovich), uhapšen pod optužbom za špijunažu, stoji u kavezu optuženih prije saslušanja na kojem se razmatra žalba na njegovo hapšenje u Gradskom sudu u Moskvi 18. aprila.
Američki novinar Evan Gerškovič (Gershkovich), uhapšen pod optužbom za špijunažu, stoji u kavezu optuženih prije saslušanja na kojem se razmatra žalba na njegovo hapšenje u Gradskom sudu u Moskvi 18. aprila.

Moskovski sud odbio je u četvrtak, 22. juna, žalbu reportera Volstrit džornala (The Wall Stree Journal) Evana Gerskoviča (Gerhskovich) i potvrdio raniju odluku da treba da ostane u zatvoru do kraja avgusta zbog optužbi za špijunažu.

Ovaj 31-godišnji američki državljanin uhapšen je krajem marta dok je bio na novinarskom zadatku. Moskovski sud se prošlog meseca složio da ga zadrži u pritvoru do 30. avgusta. Advokati odbrane su osporili tu odluku.

Gerškovič, u crnoj majici i svetloplavim farmerkama, bio je u staklenom kavezu dok je čekao početak saslušanja u Moskovskom gradskom sudu. Pre početka ročišta, od ostalih novinara je zatraženo da napuste sudnicu, a postupak je protekao iza zatvorenih vrata.

Gerškovićevi roditelji i američka ambasadorka u Rusiji Lin Trejsi (Lynne Tracy) prisustvovali su saslušanju. Obraćajući se novinarima nakon toga, Trejsi je rekla da "Evan nastavlja da pokazuje izuzetnu snagu i čvrstinu u ovim veoma teškim okolnostima".

Gerškovič i Volstrit džornal negirali su da je špijunirao u Rusiji. Američka vlada proglasila ga je nezakonito pritvorenim i zatražila njegovo momentalno puštanje na slobodu.

On je prvi američki novinar uhapšen u Rusiji pod optužbom za špijunažu od kraja Hladnog rata i preti kazna do 20 godina zatvora ako bude osuđen.

Njegovo hapšenje u gradu Jekaterinburgu uznemirilo je novinare u Rusiji, jer vlasti nisu navele koje su, ako ih uopšte imaju, dokaze prikupile da potkrepe optužbe za špijunažu.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je u vreme hapšenja novinara u martu da je pokrenula slučaj špijunaže protiv Gerškoviča zbog prikupljanja, kako je rekla, državne tajne o vojno-industrijskom kompleksu u gradu Jekaterinburgu na Uralu.

Kremlj je saopštio da je Gerškovič špijunirao "pod okriljem" novinarstva.

Gerškovič je smešten u istražni pritvor u moskovskom zatvoru Lefortovo, ozloglašenoj ustanovi koja datira još iz carskih vremena. Smatra se simbolom sovjetske represije i mesto gde Rusija drži najviše osumnjičenih za slučajeve špijunaže.

Zvaničnicima američke ambasade bilo je dozvoljeno da ga posete jednom, ali su ruske vlasti odbile još dva zahteva da ga vide.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je novinarima u četvrtak da ministarstvo razmatra još jedan zahtev za posetu ambasade.

Gerškovič je pritvoren u trenutku kada su odnosi između Moskve i Vašingtona na najnižoj tački od završetka Hladnog rata zbog invazije Kremlja na Ukrajinu.

Angažovan od strane Vall Street Journala neposredno pre invazije Moskve na Ukrajinu prošle godine, Gerškovič je izveštavao o Rusiji više od pet godina u vreme hapšenja.

On tečno govori ruski i sin je emigranata koji su napustili Sovjetski Savez i otišli u Sjedinjene Države tokom Hladnog rata.

Izvor: AP i redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku
XS
SM
MD
LG