Dostupni linkovi

Ukrajinske snage pogodile most između Hersona i Krima, intenzivirani sukobi


Jedan od mostova na Krimu, ilustrativna fotografija
Jedan od mostova na Krimu, ilustrativna fotografija

Ukrajinske rakete pogodile su preko noći u sredu na četvrtak, 22. juna, drumski most Čongar koji povezuje Krim sa delovima južne Hersonske oblasti pod kontrolom Rusije, zbog čega je saobraćaj preusmeren na drugu rutu, saopštili su lokalni zvaničnici koje je postavila Rusija.

Napad je usledio u trenutku kada su ruske snage preko noći gađale civilne i infrastrukturne ciljeve novim talasom projektila i dronova. Istovremeno, ukrajinske snage nastavljaju kontraofanzivu.

'Kapija Krima'

Takozvana "kapija Krima", koju Rusi drugačije pišu kao Čongarov most, jedna je od nekoliko veza između Krima – koji je Moskva anektirala od Ukrajine 2014. – i kopnenog dela Ukrajine.

Nalazi se na ruti koju ruska vojska koristi za saobraćaj između Krima i drugih delova Ukrajine pod njenom kontrolom.

Nije bilo komentara iz Kijeva, koji je ističe da želi da povrati Krim i protera sve ruske snage sa svoje teritorije.

Vladimir Saldo, guverner Hersona koga je imenovala Moskva, čije su delove ruske snage zauzele tokom, kako ih naziva "specijalne vojne operacije", rekao je da je drumski most oštećen, ali da nema žrtava.

Na jednoj slici koju je Saldo objavio na Telegramu vidi se velika rupa na površini mosta, a ispod voda i krhotine razbacane u blizini. Saldo je rekao da prve informacije sugerišu da je Ukrajina verovatno koristila u napadu rakete Storm Shadow koje su isporučili Britanci.

"Kijevski teroristi žele da poseju paniku i zastraše stanovnike Hersona, ali neće uspeti. Znamo kako da brzo popravimo mostove: prolaz vozila će biti obnovljen u bliskoj budućnosti", istakao je Saldo.

"Imamo odgovor na svaki potez neprijatelja. Veza između Hersonske oblasti i Krima nastavlja da funkcioniše – privremeno je organizovana rezervna ruta za saobraćaj vozila," dodao je lokalni ruski zvaničnik.

Sergej Aksjonov, guverner Krima kojeg je imenovala Rusija, poručio je stanovnicima da ostanu mirni i rekao da stručnjaci pregledaju lokaciju kako bi utvrdili kada bi saobraćaj preko mosta mogao da se nastavi.

Portparol Ukrajinske Glavne obaveštajne uprave (HUR) Andrij Jusov, govoreći o napadu na most, rekao je ukrajinskoj televiziji: „Rad [na potiskivanju Rusije sa Krima] je u toku i nastaviće se“, dok je zamenik ukrajinskog guvernera iz Hersona, Jurij Sobolevski, naveo na društvenim mrežama da je to "udarac na vojnu logistiku okupatora" i da je imao "psihološki uticaj".

U oktobru prošle godine, požar je izbio nakon eksplozije na velikom mostu koji povezuje Krim sa ruskim kopnom preko Kerčkog moreuza, drastično smanjivši saobraćaj, izazvane, kako je Rusija saopštila, ukrajinskim napadom.

Rusija je nezakonito anektirala Krim od Ukrajine 2014. Ukrajina je obećala da će povratiti Krim od Rusije, koja je u februaru 2022. pokrenula punu invaziju na svog suseda.

Ruski napadi dronovima i raketama na ukrajinske gradove

U međuvremenu, ruske snage su tokom noći gađale civilne i infrastrukturne ciljeve novim talasom raketa i dronova, saopštila je ukrajinska vojska dodajući da su u toku žestoke borbe u istočnom regionu Donjecka, gde Rusija pojačava napade.

Generalštab je saopštio da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila svih šest bespilotnih letelica iranske proizvodnje, ali da je još neutvrđen broj civila ubijen i ranjen.

Rusija je takođe lansirala 44 rakete, uključujući hipersonične rakete Kinžal (Kinžal), i 47 raketnih salvi na ukrajinsku civilnu infrastrukturu, saopštila je vojska.

Šef lokalnog narodnog veća pri regionalnoj vojnoj administraciji Odese, Sergej Bračuk, rekao je da su tri drona oborena u južnoj Ukrajini, ali da su druge bespilotne letelice nanele manju štetu u regionu Odese.

Pavlo Kirilenko, šef Donjecke oblasti, rekao je da je jedan civil ubijen u ruskom granatiranju, a šestoro je ranjeno u Časiv Jaru kod Horlivke.

Vlasti u oblastima Krivog Roga, Dnjepropetrovska, Hersona i Harkova takođe su izvestile da su granatirane tokom noći. u Harkovu je jedna osoba ranjena, rekao je regionalni guverner Oleh Sinehubov.

Od početka prošlog meseca, Rusija je intenzivirala udare širom Ukrajine, uzrokujući mnoge civilne žrtve i dodatno oštetivši infrastrukturu zemlje.

Kijev: Delimičan uspeh kontraofanzive

Na bojnom polju, ukrajinski Generalštab je saopštio da su u toku "teške borbe" u Donjecku, gde su ukrajinski branioci odbili 40 ruskih napada na Liman, Bahmut, Avdijevku i Marijinku.

Andrij Kovaljov, portparol Generalštaba, rekao je da su ukrajinske snage ostvarile "delimičan uspeh" u oblasti Rivnopil-Staromajorske na jugu Donjecke oblasti, gde konsoliduju linije fronta.

"Naročito teške borbe se nastavljaju u sektoru Liman...u regionu Donjecka",naveo je Kovaljev.

Ranije 22. juna, vojska je saopštila da su ukrajinske snage u južnim regionima Zaporožja i Hersona nastavile ofanzivne operacije, ne iznoseći detalje.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal je u međuvremenu upozorio da će za kontraofanzivu "biti potrebno vreme".

Šmihal je, govoreći na marginama konferencije o rekonstrukciji u Londonu, rekao da je "optimista" u pogledu uspeha vojne operacije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski priznao je u intervjuu za Bi-Bi-Si da je napredak kontraofanzive bio "sporiji nego što se priželjkivalo", ali da Kijev neće biti pod pritiskom da je ubrza.

"Neki ljudi veruju da je ovo holivudski film i očekuju rezultate sada. Nije", rekao je on.

"Ono što je u pitanju su životi ljudi", istakao je ukrajinski predsednik.

Zelenski je 22. juna rekao da ukrajinske obaveštajne službe veruju da Rusija planira incident u cilju ispuštanja radijacije iz nuklearne elektrane u Zaporožju, najveće u Evorpi.

"Obveštajne službe su dobile informaciju da Rusija razmatra scenario terorističkog akta u nuklearnoj elektrani Zaporožje – sa ispuštanjem radijacije", kazao je Zelenski, dodajući da Kijev deli obaveštajne podatke o zaveri sa svojim stranim partnerima.

"Sve su pripremili za ovo", tvrdi Zelenski.

Kremlj je odbacio optužbe, nazvavši ih "još jednom laži".

Izvor: Reuters i AFP
XS
SM
MD
LG