Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Kurti potvrdio odlazak u Brisel; Orban u službenoj posjeti BiH; Jačanje veza Indije i SAD


Dim iz ruševina zgrade nakon velike eksplozije u centru Pariza, 21. juni 2023.
Dim iz ruševina zgrade nakon velike eksplozije u centru Pariza, 21. juni 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je zakonske izmjene kojima se u ovom bh. entitetu "briše" visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini sa spiska institucija čije se odluke zvanično objavljuju. Pravni eksperti pak smatraju da brisanje visokog predstavnika iz zakona RSE neće imati značajnog efekta. Na zasijedanju 21. juna Skupština RS pozvala je i na bojkot Parlamenta BiH ako ne usvoji Zakon o Ustavnom sudu.

Vlasti Republike Srpske intenzivirale su proces zaduživanja pred 28. juni, datum kada na naplatu dospijeva oko 200 miliona eura obaveza zbog obveznica prodatih na Bečkoj berzi prije pet godina. Tek što je 20. juna okončana rekordna prodaja obveznica RS-a na Banjalučkoj berzi, vrijedna više od 107 miliona eura, dan kasnije RS je prodala i kratkoročnih vrijednosnih papira u vrijednosti preko 18 miliona eura. No ono što se kod novih zaduženja izdvaja, po mišljenju ekonomistice Svetlane Cenić, jeste kamata od 6,1 posto koju Republika Srpska mora da plati nakon dospijeća obveznica.

Nakon što je njegov Pokret Evropa sad osvojio najviše poslaničkih madata na izborima 11. juna, Milojko Spajić, najozbiljniji kandidat za mandatara nove vlade Crne Gore najavio je ukidanje Fonda penzijsko invalidskog osiguranja. Međutim, ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović smatra da bi to bilo "kockanje sa sudbinom penzionera" i da je najava o brzom ukidanju fonda PIO "potpuno nepromišljen potez bez jasne analize" koji bi mogao ugroziti ekonomsku stabilnost države.

Tokom susreta u Beogradu 21. juna. predsjednici Srbije i Kube, Aleksandar Vučić i Miguel Diaz-Canel opisali su svoje zemlje kao "nezavisne, suverene i slobodarske zemlje" koje povezuje istinsko prijateljstvo. Vučić i Diaz-Canel najavili su unapređenje saradnje u svim oblastima i zahvalili jedan drugom na podršci na međunarodnom planu. Međutim, šta se prešutilo tokom posjete kubanskog predsjednika Srbiji?

Nepregledni pašnjaci i šume slike su sa Peštera, jedne od najvećih visoravni u Evropi - u isto vrijeme jedne od glavnih lokacija za vojne vježbe u Srbiji. Zbog činjenice da Vojska Srbije na ovom mjestu, blizu granica sa Kosovom i Crnom Gorom, često izvodi svoje aktivnosti, pojedini lokalni političari traže da se vježbe izmjeste na drugu lokaciju. Među argumentima je i da je predio proglašen za rezervat prirode, te da u njemu žive i manjinske zajednice – Bošnjaci i Albanci, kojih prema posljednjem popisu ima preko 215.000 u Srbiji.

Partizansko spomen-groblje u Mostaru jedno je od sedam najugroženijih kulturnih cjelina u Evropi. Od rata '90-ih na njemu su ispisivana nacistička i ustaška obilježja. Prošle godine polupano je blizu 700 ploča koja nose imena poginulih boraca. U video prilogu pogledajte ko čuva naslijeđe Mostara.

Rat u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je napredak na bojnom polju u kontraofanzivi Kijeva protiv ruskih snaga 'sporiji nego što se priželjkivalo'. Ukrajina je saopštila da je ponovo zauzela osam sela na jugu u posljednje dvije nedjelje. Iako mali, napredak ukrajinskih snaga je najveći od novembra, jer se probijaju kroz jako utvrđena i minirana područja pod ruskom kontrolom. BBC je citirao Zelenskog, koji je rekao da vojna akcija nije išla lako jer su ruske snage minirale 200.000 kvadratnih kilometara ukrajinske teritorije.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je 21. juna da će nova generacija ruskih interkontinentalnih balističkih raketa Sarmat, koje mogu da nose 10 ili više nuklearnih bojevih glava, uskoro biti raspoređene na, kako se izrazio, "borbeno dežurstvo". Ova izjava je drugi put ove godine da Putin najavljuje raspoređivanje Sarmata.

Evropska unija, Sjedinjene Države i Velika Britanija obećale su nove milijarde dolara pomoći za obnovu Ukrajine, a britanski premijer Rishi Sunak pokrenuo je okvirni plan ratnog osiguranja kako bi pokušao da podstakne kompanije da investiraju. Istovremeno, države članice EU dogovorile su 11. paket sankcija protiv Rusije, koji je uglavnom usmjeren na to da spriječi zaobilaženje dosad uvedenih sankcija zbog agresije na Ukrajinu.

Tokom sedmogodišnjeg boravka u SAD, Oleg Zabugorski se trudio da bude u centru ruske zajednice u Los Anđelesa, a proglašen je i građaninom mjeseca zbog svog društveno korisnog rada. Zatim je, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, nestao - i ponovo se pojavio na ruskoj državnoj televiziji kako bi osudio Ameriku i Ruse koji tamo žive.

Pogledajte video o tome kako ukrajinska vojska osvaja teritoriju u okolini Bahmuta pomoću zarobljenih ruskih tenkova.

Novinaru RSE Serhiju Nuzhnenku odobren je pristup selu Blahodatne u regionu Donjecka na istoku Ukrajine. To je selo među prvim oslobođenim u kontraofanzivi Kijeva protiv agresorskih ruskih snaga.

Ukrajinski vojnik se penje stepenicama izrešetanog Doma kulture u Blahodatnu, 17. juni 2023.
Ukrajinski vojnik se penje stepenicama izrešetanog Doma kulture u Blahodatnu, 17. juni 2023.

Svijet

Indijski premijer Narendra Modi boravi u državnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama dok dvije zemlje žele da ojačaju međusobne veze. Uprkos kritikama zbog nazadovanja demokratije u Indiji, Bijela kuća je organizovala posjetu na najvišem nivou priznajući značaj lidera najmnogoljudnije zemlje na svijetu koju također smatra važnim partnerom za obuzdavanje ambicija Kine u indopacifičkom regionu, pišu svjetski mediji.

Oleg Zabugorski se trudio da bude u centru ruske zajednice u Los Anđelesa. Proglašen je i građaninom mjeseca zbog svog društveno korisnog rada. Zatim je, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, nestao - i ponovo se pojavio na ruskoj državnoj televiziji kako bi osudio Ameriku i Ruse koji tamo žive.

Tražimo odgovore

Američka obalna straža saopštila je da su pretrage daljinski upravljanih vozila (ROV) za nestalom podmornicom u vodama Atlantika dosad dale negativne rezultate, ali se nastavljaju.

Nestanak podvodnog Titana tokom posjete olupini Titanica pokrenuo je pitanja o tome koji su rizici uključeni u takvu ekspediciju u dubine.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici pročitajte: Zašto su vode oko Titanica još uvijek opasne?

Šta ima?

U podcastu Šta ima? poslušajte više o službenoj posjeti premijera Mađarske Viktora Orbana Bosni i Hercegovini, o protestu roditelja djece oboljele od cistične fibroze u Federaciji BiH, te o Međunarodnom festivalu folklora u Sarajevu.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG