Dostupni linkovi

Biden produžio vanredne mjere vezane za Zapadni Balkan


Američki predsjednik Džo Bajden
Američki predsjednik Džo Bajden

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) produžio je vanredne mjere vezane za Zapadni Balkan, koje su uvedene 2001. godine.

Bajden navodi da "potezi osoba koje prijete miru i međunarodnim naporima za stabilizaciju na Balkanu, uključujući akte ekstremističkog nasilja i opstrukciju" i dalje predstavljaju prijetnju po nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Američkih Država.

Dodaje se i da ti potezi sprečavaju napredak ka efikasnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji regiona u transatlantske institucije.

Obavještenje o produženju mjera, koje je objavila Bijela kuća 20. juna, upućeno je Kongresu.

Predsjednik SAD je, inače, juna 2021. potpisao izvršnu uredbu kojom se proširuje opseg vanrednih mjera.

Definisane su i sankcije za pojedince i organizacije iz država Zapadnog Balkana, koji ugrožavaju mir i stabilnost regiona.

Sankcije podrazumijevaju zabranu ulaska u SAD i zamrzavanje imovine i finansija na njenoj teritoriji. Američkim građanima je zabranjeno da učestvuju u transakcijama sa licima koja su na listi sankcionisanih.

U obavještenju se navodi da situacija u posljednje dvije decenije u regionu, "koja uključuje podrivanje poslijeratnih sporazuma i institucija nakon raspada Jugoslavije, kao i rasprostranjenu korupciju unutar raznih vlada i institucija" na zapadnom Blkanu sprečava napredak i predstavlja prijetnju po SAD.

Prvobitnu uredbu donio je 2001. godine tadašnji predsjednik SAD Džodž Buš mlađi (George W. Bush).

XS
SM
MD
LG