Dostupni linkovi

Zelenski: Napredak u kontraofanzivi 'sporiji od željenog'


Zelenski
Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) rekao je da je napredak na bojnom polju u kontraofanzivi Kijeva protiv ruskih snaga 'sporiji nego što se priželjkivalo', rekao je Zelenski za BBC.

"Neki ljudi vjeruju da je ovo holivudski film i sada očekuju rezultate. Nije", rekao je Zelenski u intervjuu.

Ukrajina je saopštila da je ponovo zauzela osam sela na jugu u posljednje dvije nedjelje. Iako mali, napredak njegovih snaga je najveći od novembra, jer se probijaju kroz jako utvrđena i minirana područja pod ruskom kontrolom.

BBC je citirao Zelenskog, koji je rekao da vojna akcija nije išla lako jer su ruske snage minirale 200.000 kvadratnih kilometara ukrajinske teritorije.

"Šta god bi neki željeli, uključujući pokušaje pritiska na nas, uz dužno poštovanje, mi ćemo napredovati na bojnom polju onako kako smatramo da je najbolje", rekao je Zelenski za BBC.

Ruska invazija na Ukrajinu počela je februara 2022. godine.

Zelenski je 10. juna potvrdio da je počela ukrajinska kontraofanziva.

Rusija je prethodno imala nekoliko mjeseci da pripremi svoju odbranu. Ukrajinske trupe tek treba da stignu do najtežih ruskih odbrambenih utvrđenja, koja su udaljena od 1.000 kilometara duge linije fronta.

Kijevske snage su imale "djelimičan uspjeh" posljednjeg dana, ukopavajući se i napadajući na južnom frontu, dok su izdržale veliki ruski napad na istoku, rekao je u srijedu visoki ukrajinski odbrambeni zvaničnik.

XS
SM
MD
LG