Dostupni linkovi

Rekao da je pobjegao iz Rusije. Onda se vratio i kritikovao Ameriku na državnoj TV. Šta se desilo?


Posljednja poznata objava na društvenim mrežama Olega Timoščuka, poznatog kao Oleg Zabugorski, prije njegovog odlaska iz Sjedinjenih Država. Objavljeno je 8. marta 2022. iz Anahajma u Kaliforniji, gdje je prisustvovao konferenciji o prirodnoj hrani.
Posljednja poznata objava na društvenim mrežama Olega Timoščuka, poznatog kao Oleg Zabugorski, prije njegovog odlaska iz Sjedinjenih Država. Objavljeno je 8. marta 2022. iz Anahajma u Kaliforniji, gdje je prisustvovao konferenciji o prirodnoj hrani.

Piše: Todd Prince

Na sastanku gradskog vijeća u oktobru 2021. ruski državljanin Oleg Zabugorski djelovao je sramežljivo dok je prihvatao nagradu "građanin mjeseca" zvaničnika Kanjon Lejka za svoj društveno korisni rad, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Zabugorski, čije je pravo ime Oleg Timoščuk, uložio je desetine sati svog vremena za produkciju 56-minutnog dokumentarca o terorističkim napadima na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. iz perspektive komšije u jednom zatvorenom naselju 120 kilometara jugoistočno od Los Anđelesa.

Intervjuisao je lokalne čelnike, uključujući gradonačelnika i načelnika okružne policije, a film je predstavljen na događaju u zajednici na 20. godišnjicu napada.

"Stvarno bih voljela da nađete vremena da se upoznate s njim (Olegom). On je nevjerovatan građanin našeg grada", rekla je Kasej Kastiljo (Kasey Castillo), članica vijeća Kanjon Lejka okupljenima na sastanku dok je najavljivala dodjelu nagrade.

Sa svoje strane, Zabugorski je rekao prisutnima da se osjeća kao dio "velike porodice" u Kanjon Lejku, gdje je živio sa svojom porodicom prethodnih 11 mjeseci.

Činilo se da on i njegova supruga Ana žive američki san: dvoje djece, SUV vozilo i velika kuća na obali jezera u ulici s palmama u zatvorenom naselju u južnoj Kaliforniji.

Zabugorski u postu na Instagramu od 15. maja 2022, nakon povratka u Rusiju iz Sjedinjenih Država
Zabugorski u postu na Instagramu od 15. maja 2022, nakon povratka u Rusiju iz Sjedinjenih Država

Zabugorski je često viđan oko Kanjon Lejka kako snima lokalne događaje za svoj Jutjub (YouTube) blog. Njegova djeca, Pavel i Marija, bili su česti gosti kod komšija u njihovoj ulici.

U reklami za promociju video usluga Zabugorskog, biznismen i klijent Kanjon Lejka opisao je Rusa kao "čovjeka od riječi i čovjeka od časti".

Pet mjeseci kasnije, Zabugorski je otišao: bez da je to najavio svom stanodavcu, svojim komšijama ili svojim brojnim prijateljima i poznanicima u Kaliforniji; spakovao je ono što je moglo stati u njegov bijeli SUV i jedne noći zauvijek napustio Kanjon Lejk sa svojom ženom i djecom.

Negdje između 8. i 11. marta 2022., nakon sedam uzastopnih godina života u Sjedinjenim Državama, Zabugorski i njegova porodica imali su dugi let natrag u Rusiju u vrijeme kada su desetine hiljada Rusa bježali iz vlastite zemlje nakon njene invazije na Ukrajinu.

Zabugorskijevi poznanici u Kaliforniji koji govore ruski prvi su saznali za njegov odlazak kada je objavio video na svojoj Fejsbuk stranici: vijest koja je 13. marta emitovana na ruskoj državnoj televiziji.

Segment od dvije i po minute pod naslovom "Rusofobija tjera imigrante da se vrate kući" prikazuje porodicu Zabugorski u Moskvi - navodno samo nekoliko sati nakon njihova dolaska.

Propagandni prilog – očigledno unaprijed pripremljen, budući da je sadržavao obilje materijala iz njegove kalifornijske video arhive – bio je savršen protunarativ najvećem egzodusu građana iz Rusije od burnih 1990-ih.

Intervjuisani u skromnom stanu u moskovskom području i okolnom komšiluku, Zabugorskijevi su ruskim gledaocima rekli da je njihov život postao nepodnošljiv u Sjedinjenim Državama i da su njihovu djecu zadirkivali u američkoj školi, te da su ih nazivali "sovjetskim špijunima".

Segment počinje tako što se par grli i Zabugorski kaže: "Sada smo kod kuće" – šapatom, kako ne bi probudio djecu nakon dugog leta. Jedini vidljivi ostaci njegovog vremena u Kaliforniji: hipsterski brkovi i košulja u tropskom stilu koja više izgleda kao (američki lanac restorana) Margaritavil nego Moskva.

Kuća u Kanjon Lejku u Kaliforniji koju su iznajmili Zabugorski i njegova porodica
Kuća u Kanjon Lejku u Kaliforniji koju su iznajmili Zabugorski i njegova porodica

U jednom trenutku u izvještaju, dok plaća blagajnici u trgovini hranom, Zabugorski kaže da je sretan što još jednom plaća "našim ruskim rubljama". Na kraju, njegova kći recituje stih iz patriotske pjesme Vladimira Nabokova, Domovina, koja govori da svi Rusi u inostranstvu sanjaju o Rusiji.

Poznanici porodice u Kaliforniji zanijemili su.

Nekoliko ljudi koji su ga poznavali u Sjedinjenim Državama reklo je za RSE ne samo da im Zabugorski nije spomenuo "rusofobiju" prije svog odlaska, nego njegova djeca nisu ni pohađala američku školu barem otkako su se preselila u Kanjon Lejku.

Patriotske igre?

U roku od nekoliko dana nakon dolaska u Moskvu, Zabugorski je objavljivao video snimke na kojima nosi odjeću ukrašenu slovom Z, simbolom podrške za invaziju na Ukrajinu; hvali Jevgenija Prigožina, sankcionisanog osnivača plaćeničke grupe Vagner; poziva na "staljinističku represiju" protiv "domaćih neprijatelja", zaklinje se na vjernost predsjedniku Vladimiru Putinu; i osuđuje Ruse koji žive u Americi kao nepatriote.

Ti pozivi su bili na liniji s vladinom propagandom i politikom – kao i atmosfera u Rusiji u to vrijeme, kada je država počela sve jače gušiti neslaganja nakon invazije. Na primjer, Putinova vlada uskoro je počela osuđivati opozicione ličnosti na neke od najtežih zatvorskih kazni od sovjetske ere.

Nedavno je Zabugorski kritikovao američki način života u ruskom televizijskom programu koji vodi Ana Čepmen (Anna Chapman), jedna od 10 špijuna "spavača" koji su uhvaćeni u Sjedinjenim Državama 2010. i razmjenom vraćeni u Rusiju.

Njujorške novine prikazuju fotografije osumnjičenih ruskih špijuna Ane Čapmen (lijevo) i Ričarda i Sintije Marfi na kiosku u Njujorku 2010.
Njujorške novine prikazuju fotografije osumnjičenih ruskih špijuna Ane Čapmen (lijevo) i Ričarda i Sintije Marfi na kiosku u Njujorku 2010.

Metamorfoza Zabugorskog na njegovom blogu od neobičnog porodičnog čovjeka koji je izbjegavao polarizirajuće političke teme u zagriženog ruskog nacionalistu koji ponavlja Putinove otrovne opaske o ukrajinskom identitetu, LGBT pravima i drugim pitanjima navela je neke njegove poznanike i bivše prijatelje da se zapitaju ko je on zapravo i šta je radio u Sjedinjenim Državama.

Kako se malo poznati ruski bloger u Sjedinjenim Državama preko noći mogao vratiti u Rusiju i na televiziju pod kontrolom Kremlja? Šta je učinio sa svim neobjavljenim videozapisima koje je snimio na događajima ruske zajednice u Kaliforniji? I zašto je užurbano napustio Sjedinjene Države i ode u zemlju sa sve većom represijom i posrnulom ekonomijom koju njegova djeca nisu poznavala?

Aleksander Kuprin, bivši kapetan sovjetske policije koji je prebjegao u Sjedinjene Države 1988. i sada živi u Kaliforniji, rekao je za RSE da je počeo istraživati prošlost Zabugorskog nakon što se potonji pojavio na ruskoj državnoj televiziji.

Kuprin i Katernja Terec, fotografkinja iz Ukrajine koja živi u Kaliforniji, objavili su informaciju o naglom povratku Zabugorskog u Moskvu na svojim Fejsbuk (Facebook) stranicama, što je rezultiralo s desetinama komentara članova ruske zajednice u državi koji su ga poznavali ili bili u kontaktu s njim.

Neki su se pitali je li on doušnik plaćen za prikupljanje informacija o ruskim iseljenicima u Sjedinjenim Državama. Drugi su rekli da je Zabugorski bio prevarant, tvrdeći da je prije odlaska posudio novac od prijatelja i poznanika. Drugi pak nagađaju da mu je ponuđen novac da se vrati u zamjenu za osudu života u Sjedinjenim Državama.

On i njegov prijatelj naznačili su prvu mogućnost, iako neki smatraju da su aktivnosti Zabugorskog usmjerene na izgradnju njegove ličnosti i da nastoji da poveća svoj značaj u očima drugih. RSE nije pronašao nikakve naznake o bilo kakvoj istrazi njegovih aktivnosti u Sjedinjenim Državama.

Zabugorski nije odgovorio na imejlove RSE-a.

Njegova saga odvijala se usred niza američkih istraga, koje datiraju iz 2016., u kojima su Rusi u Sjedinjenim Državama bili optuženi da tajno djeluju u ime ruske vlade kako bi uticali na javno mnijenje i izgradili odnose s istaknutim američkim političkim i poslovnim liderima, kao i s ruskom dijasporom.

Marija Butina, koja se nastojala infiltrirati u konzervativne političke krugove prije i nakon predsjedničkih izbora u SAD 2016., priznala je krivicu u decembru 2018. za plan da djeluje kao neregistrovani agent za Rusiju. Provela je 18 mjeseci u pritvoru prije nego što je puštena iz zatvora i vratila se u Rusiju, gdje je sada zastupnica u stranci Jedinstvena Rusija pod kontrolom Kremlja.

Elena Branson, dvojna državljanka SAD i Rusije, optužena je 2022. za isti krivično djelo zbog rada na uspostavljanju veza s ruskom dijasporom kao i uticajnim Amerikancima. U saopštenju koje je objavilo Ministarstvo pravde, najavljujući optužbe protiv Branson - koja je pobjegla u Moskvu kako bi izbjegla hapšenje - navedeno je da je regrutacija pripadnika ruske dijaspore prioritet vanjske politike Kremlja.

Otjerani iz Rusije?

Zabugorski je rođen kao Oleg Timoščuk 1971. u Poltavi u Ukrajini, od roditelja Ukrajinca. Međutim, porodica se ubrzo preselila u Novgorodsku regiju u Rusiji, gdje je njegov otac služio u sovjetskoj vojsci, tvrdi njegova ukrajinska rođaka, Marije Fesenko.

U nekom trenutku nakon obavezne službe u sovjetskim oružanim snagama, Zabugorski se nastanio u Moskvi 1990-ih, da bi na kraju te decenije otvorio biznis za popravku automobila uslijed velike potražnje za autima u Rusiji. Usavršio je svoje vještine tokom boravka u Sjedinjenim Državama 2000. godine.

Zabugorski u objavi na Instagramu od 30. marta 2022., nakon povratka u Rusiju iz Sjedinjenih Država
Zabugorski u objavi na Instagramu od 30. marta 2022., nakon povratka u Rusiju iz Sjedinjenih Država

U intervjuu za ruski časopis o automobilskoj industriji 2012. koji se čini kao plaćeni oglas, Zabugorski je rekao da se njegov posao proširio na prodaju američke opreme za uklanjanje udubljenja bez boje (PDR) i podučavanje drugih kako da je koriste.

U brojnim objavama na društvenim mrežama, kao i izjavama koje je dao poznanicima, Zabugorski je tvrdio da je bio prisiljen da napusti zemlju nakon što je njegov posao propao, ali neki sumnjaju u istinitost njegove priče.

"Nikada nije imao nikakvih detalja, tako da je to zapravo bila dimna zavjesa", rekla je Tatjana Tatarinova, profesorica kompjuterske biologije na Univerzitetu La Verne u Kaliforniji, koja je poznavala Zabugorskog.

Prema vlastitom iskazu, Zabugorski je imao problema s alkoholom sve do 2013., kada mu je Ana, njegova peta supruga, rodila sina Pavela. Ana je imala 17 godina kada ju je Zabugorski zaprosio, mjesec dana nakon što su se upoznali na internetu. Par je dobio Mariju početkom 2015.

Ruska ekonomija u to vrijeme bila je u dubokoj recesiji. Rublja je izgubila polovinu svoje vrijednosti u odnosu na dolar između januara 2014. i januara 2015. usred pada cijena nafte i američkih sankcija, kažnjavajući uvoznike poput Zabugorskog.

Zabugorski je možda imao finansijskih problema. Od Moskovske kreditne banke je 24. marta 2014. posudio 1,24 miliona rubalja (34.000 dolara u to vrijeme) i također dobio kreditnu karticu s limitom od 100.000 rubalja (2.800 dolara). Otišao je godinu dana kasnije i nije vratio novac banci. Moskovska kreditna banka tužila je Zabugorskog za 2,7 miliona rubalja, uključujući glavnicu, kamate i kazne - ali on je tada već otišao.

Po dolasku u Sjedinjene Države, Zabugorski se najprije nastanio u Koloradu, gdje je radio u firmi servisiranje automobila.

Otprilike u to vrijeme pokrenuo je i video blog pod nazivom Zabugrom_Life i počeo se predstavljati kao Oleg Zabugorski. Zabugrom znači "inostranstvo" I njegovo pretpostavljeno ime ima istu konotaciju.

Zabugorski je snimao svoj život u Sjedinjenim Državama ciljajući na domaću publiku koja govori ruski i pokušao je steći pratioce, naizgled radi zarade.

U jednom od svojih najranijih videa u kojima je promovisao svoj blog, spomenuo je posrnulu rusku ekonomiju kao razlog odlaska u Sjedinjene Države.

Međutim, uprkos njegovim višegodišnjim naporima, njegov blog nikada nije zaživio kod Rusa. Od 923 videa koje je objavio na svom Jutjub kanalu, manje od 20 posto ima više od po 1.000 pregleda.

Zabugorski se na kraju posvađao s Markom Curkisom, vlasnikom servisne firme u Koloradu koji govori ruski, negdje oko marta 2017. i izbačen je iz svog iznajmljenog doma jer nije platio 1.500 dolara, pokazuju sudski zapisi.

U razgovoru za RSE Curkis je rekao da je otpustio Zabugorskog zbog krađe, ali je odbio da odgovori na dodatna pitanja.

Zabugorski se ubrzo preselio u Kaliforniju, radio je razne poslove i nudio usluge snimatelja. Ubrzo je postao redovan na događanjima ruske zajednice u Kaliforniji, intervjuišući ljude putem videa, ponekad za svoj blog, i organizujući druženja na plaži.

"Bio je doslovno na svakoj zabavi ruske zajednice. Sve je snimao, ali jedva da je ijednu objavljivao", rekla je Tatarinova.

Stabilniji posao pronašao je 2018., obučavajući ljude – mnogi od njih bili su bivši pripadnici američke vojske – u popravljanju udubljenja na Institutu Ding King u Kosta Mesi u Kaliforniji. Također je snimao video zapise za institut i regrutovao one koji govorili ruski jezik za njihov program. Osnivač Ding Kinga Tod Sudek (Todd Sudeck), kojeg je Zabugorski opisao kao "partnera", nije odgovorio na pozive niti imejlove u kojima su traženi komentari.

U novembru 2020. preselio se u veliku kuću u Kanjon Lejku, koja je imala dvorište ispunjeno pijeskom i bila smještena kraj vode. Najam kuće koštao oko 50.000 dolara godišnje, uključujući režije.

U kući je imao studio za snimanje i montažu s opremom vrijednom hiljade dolara.

On i njegova supruga priredili su nekoliko događaja za prijatelje i poznanike koji govore ruski u njegovom novom domu, uključujući i onaj koji je sadržavao nastup uživo Jurija Naumova, bluz muzičara koji je napustio SSSR nakon uznemiravanja od strane KGB-a.

Zabugorski je obećao da će takve događaje održavati redovno, iako je na kraju ugostio ljude ne više od tri puta, tvrde komšije. Možda to nije bilo zbog nedostatka truda.

Poznanici su rekli da ih je često pozivao u Kanjon Lejk. Neki su ga odbili zbog dugog vremena putovanja, koje je znalo biti tri sata od Los Anđelesa tokom špice, drugi jer ih je odbijao njegov karakter.

Prema Kuprinovom mišljenju, Zabugorski je "očajnički pokušavao biti centar ruske zajednice" na području Los Anđelesa. “Uložio je puno truda kako bi upoznao što više ljudi.”

I ne samo ljudi u zajednici ruskog govornog područja. Zabugorski je prisustvovao nekoliko neformalnih sastanaka koje članovi vijeća Kanjon Lejka održavaju sa stanovnicima kako bi uz kafu razgovarali o svim nedoumicama ili problemima. Obično samo nekolicina stanovnika navrati, uglavnom vlasnici kuća s vlastitim interesom - ne oni koji unajmljuju.

Njegov životni stil – kuća u Kanjon Lejku, SUV vozilo i česti odlasci vikendom – izazvao je čuđenja među poznanicima. Čini se da njegov blog, na koji je trošio dosta vremena, nije donosio novac, a Ana nije radila.

U objavi na Instagramu 2021. rekao je da su on i njegova porodica u jednom trenutku bili beskućnici tokom njegovog boravka u Sjedinjenim Državama – vjerovatno nakon što je izgubio posao u Koloradu – i da je bio "bez dokumenata, bez novca i mogućnosti da dobije posao legalno."

Međutim, osim rada na Institutu Ding King i pružanja snimateljskih usluga, nastavio je čistiti i polirati automobile sa strane, tvrdeći u jednoj objavi da je zaradio 1.500 dolara za nekoliko sati rada na luksuznom automobilu. Čini se da je njegov rad na sređivanju automobila bio dobro prihvaćen.

U decembru 2020. registrovao je firmu u Kaliforniji pod nazivom Fajerbol Sjeverna Amerika (Fireball North America) i naveo da je njena djelatnost u automobilskom sektoru. Fajerbol je južnokorejski luksuzni brend za njegu automobila. Nejasno je šta, ako uopšte, radi firma koju je registrovao Zabugorski.

Istog mjeseca je svojim pratiocima na Jutjub kanalu prikazao obilazak kompanije Vindi siti organiks (Windy City Organics) sa sjedištem u Ilinoisu, koja proizvodi prirodnu hranu koji je osnovao čovjek koji govori ruski jezik i kojeg je Zabugorski također opisao kao "partnera".

Politički stavovi

Tatarinova je rekla da se u njenoj interakciji sa Zabugorskijem nije činilo da je on pretjerano političan, nikad nije pokazao svoje stavove po pitanjima.

U istoj objavi na Instagramu 2021. u kojoj je spomenuo razdoblje beskućništva u Sjedinjenim Državama, napisao je VVP – skraćenica za Vladimira Vladimiroviča Putina – "stvorio je sve uslove da ljudi ne mogu dobiti zaštitu u domovini od služenja đavolima", gdje je potonje referenca na korumpirane ruske zvaničnike.

U jednom video blogu iz oktobra 2018. Zabugorski je kritikovao ruske vlasti zbog gušenja prodemokratskih protesta u Sankt Peterburgu, uključujući premlaćivanje žena i djece, te je rekao da bi Rusi trebali emigrirati ako to žele.

Dvije godine kasnije, dok je policija tukla Bjeloruse zbog ustanka protiv diktatora Aleksandra Lukašenka 2020., Zabugorski je navodno zauzeo potpuno drugačiji stav, tvrdila je jedna Bjeloruskinja u Kaliforniji u odgovoru na Terecin post na Fejsbuku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin predsjedava sastankom s članovima vlade putem video veze u Moskvi 21. juna.
Ruski predsjednik Vladimir Putin predsjedava sastankom s članovima vlade putem video veze u Moskvi 21. juna.

Otprilike u to vrijeme počeli su se mijenjati ton i izgled Zabugorskog. Na svom blogu je obrađivao više političkih tema, uključujući proteste u Sjedinjenim Državama 2020., a pustio je i brkove kakve je nosio po povratku u Rusiju.

Bilo je to i vrijeme produbljivanja napetosti između SAD i Rusije. U proljeće 2021. i ponovo te jeseni, Moskva je pojačala svoje snage na ukrajinskoj granici.

Odabrao je da njegova djeca uče online na ruskom kod kuće, a jedan poznanik je u komentaru na Fejsbuku rekao da Zabugorski nije želio da njegova djeca budu izložena američkim vrijednostima. Uprkos tome što su gotovo cijeli život proveli u Sjedinjenim Državama, komšije i poznanici su rekli da njegova djeca slabo govore engleski, što može biti znak da to nije ni bila njegova namjera.

Dva njegova poznanika ispričala su za RSE da im je Zabugorski rekao da je tražio stalni legalni boravak u Sjedinjenim Državama. Međutim, on je to demantovao u videu na svom Jutjub kanalu nakon povratka u Rusiju.

Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost (DHS) i druge američke agencije koje se bave imigracijskim pitanjima ne raspravljaju o pojedinačnim slučajevima. DHS je saopštio da je Zabugorski bio u Sjedinjenim Državama s radnom vizom i da je dobrovoljno napustio zemlju.

Čak i dok je sve više izražavao antiamerička osjećanja na svom blogu, Zabugorski nije pokazivao namjeru da napusti Sjedinjene Države prije nego što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022., rekli su ljudi koji su ga poznavali.

Još u januaru 2022. raspitivao se o iznajmljivanju skladišnog prostora u Los Anđelesu rekao je za RSE njegov poznanik koji radi kao agent za nekretnine.

Zabugorski je zatim u februaru najavio da će se pridružiti RuHeraldu, web stranici na ruskom jeziku za iseljenike u Sjedinjenim Državama i one koji žele putovati ili se preseliti u zemlju.

Stranica je postojala godinama ali nije bila redovno ažurirana niti, naizgled, uspješna. Zabugorski je rekao da planira proširiti stranicu kako bi pokrio više tema i pokrenuo video.

Rekao je da je njegov cilj pridruživanja RuHeraldu bio "ujediniti" rusku zajednicu i zamolio je prijatelje i pretplatnike za "finansijsku pomoć" za izgradnju medijske platforme.

Tri sedmice kasnije napustio je Sjedinjene Države.

Tatarinova je rekla da postoje glasine da je uspio prikupiti hiljade dolara za web stranicu, iako RSE to nije mogao potvrditi.

Vadim Volgin, samozvani "investitor" koji živi u Sjedinjenim Državama i koji je dugo bio povezan s RuHeraldom, nije odgovarao na pozive ili poruke radi komentara.

Iznenadni odlazak

Timoščuk je otputovao u Anahajm 8. marta 2022., oko 80 kilometara sjeverozapadno od Kanjon Lejka, kako bi predstavljao firmu Vindi siti organiks na konvenciji Nečural prodakts ekspo vest (Natural Products Expo West), koja je održana od 8. do 12. marta.

Objavio je svoju fotografiju 8. marta u plavoj Oksford košulji s konferencijskim bedžom oko vrata i palmama iza sebe. U roku od 72 sata, on i njegova porodica spakovali su svoje stvari i napustili zemlju. Rukovodioci firme Vindi siti organiks nisu uzvraćali pozive i poruke poslane putem društvenih mreža.

U intervjuu za RSE ispred svoje kuće, Fernando, koji je živio dvije kuće dalje od Zabugorskog, rekao je da je jednog dana u martu 2022. vidio Rusa kako snima na svom balkonu sa sovjetskom zastavom kao pozadinom prije nego što je skupio svoje stvari. Nikad više nije vidio ni njega ni njegov bijeli terenac.

"Nisam vidjela ni da se pomjera", rekla je za RSE zbunjeno Patriša Tomson (Patricia Thompson), koja živi tačno preko puta Zabugorskog.

Porodica Zabugorski za sobom je ostavila mnogo stvari poput odjeće i igračaka, što vjerovatno ukazuje na užurbani izlazak, a vlasnik kuće održao je rasprodaju stvari kako bi ih se riješio.

Andrea, koja je živjela u komšiluku Zabugorskog, rekla je za RSE u intervjuu ispred njihove kuće da je djelovao "vrlo prijateljski" i da je njihovom sinu neočekivano dao poklon za njegov rođendan.

Danima prije leta u Moskvu, Zabugorski je rekao svojoj ruskoj publici da će vam se Amerikanci jedne minute nasmiješiti, a sljedeće pucati u leđa iz Kolta 45, ali nije objasnio što ga je navelo na takvo mišljenje. Komentari su iznenadili njegove susjede.

"Ova zajednica nije učinila ništa osim što ga je dočekala raširenih ruku", rekla je Andrea.

Slični verbalni napadi čekali su i njegove bivše prijatelje i poznanike u ruskoj zajednici u Kaliforniji.

Nedelju dana nakon povratka u Rusiju, Zabugorski je u videopostu ustvrdio da je, dok je bio u Sjedinjenim Državama, "prikupljao informacije, podatke, koji su potrebni meni i mojoj zemlji. Da, uključujući prikupljanje informacija o onima od vas koji su dijelili (stavove) sa mnom, kladeći se da sam nitkov i izdajica kao i vi."

Također je nazvao istaknute Ruse koji su pobjegli iz zemlje nakon rata "izdajicama" iako je u prošlosti tvrdio da je pobjegao iz Rusije.

Istovremeno je na svojoj Fejsbuk stranici ponovo objavio komentar svog prijatelja Olega Cvetkova, koji je pozdravio povratak Zabugorskog sa "sedmogodišnjeg posebnog zadatka" u Sjedinjenim Državama.

Tatarinova, koja je zajedno s Terecom istraživala prošlost Zabugorskog, rekla je da se čini da je on prikupljao informacije o cijeloj ruskoj zajednici.

Odlazak Zabugorskog uslijedio je nedugo nakon što su Sjedinjene Države 8. marta 2022. optužile Bransonovu da se nije registrovala kao ruski agent u Ministarstvu pravde.

Kremlj je uputio i platio Branson da, između ostalog, bude domaćin događaja osmišljenih da konsoliduju rusku zajednicu mladih u Sjedinjenim Državama, navodi se u optužnici.

Iako se činilo da imaju sličan plan okupljanja dijaspore koja govori ruski jezik, nema naznaka da je Zabugorski poznavao Branson ili da je bio upoznat s optužbama protiv nje.

"Po mom mišljenju, Zabugorski je osoba s niskim IQ-om koja je zaradila novac slanjem grupnih slika lokalnih Rusa koji sjede za njegovim stolom u GRU/FSB-u ili drugdje", rekao je Kuprin za RSE. "Bio je izvor male vrijednosti, znao je to i pokušao to da nadoknadi svojom neobično visokom energijom."

FSB je ruska Federalna sigurnosna služba, glavni nasljednik sovjetskog KGB-a, dok je GRU uobičajena skraćenica za rusku vojnu obavještajnu agenciju.

Evgenij Rubcov, još jedan poznanik, sugerisao je da je neko Zabugorskom dao atraktivnu ponudu za povratak koja je uključivala kritikovanje Sjedinjenih Država, dodajući da se čini da je Zabugorski "brzo stao na noge" u Rusiji uprkos dugom odsustvu i prošlim problemima s dugovima.

Američka policija nije kontaktirala nikoga od više od desetak ljudi koji su poznavali Zabugorskija i razgovarali s RSE-om, rekli su oni, što ukazuje da nema istrage o njegovom radu u Sjedinjenim Državama.

Fesenko, rođakinja Zabugorskog, rekla je da se on vjerovatno vratio kući jer je vidio priliku da iskoristi antiameričke osjećaje u Rusiji.

“On je vrlo ambiciozan”, rekla je.

Otkako je stigao u Moskvu, Zabugorski – osim svoja dva angažmana na državnoj televiziji – predstavljen je u nekoliko internetskih medija, gdje je opisan kao "holivudski producent" koji je radio s Melom Gibsonom i Kim Kardašijan (Kardashian), što je divlje preuveličavanje njegovih poduhvata u filmskom stvaralaštvu.

Također je dvaput prikazan na televiziji u moskovskom predgrađu Ljubertci gdje je otvorio kupalište, i na radiju Avrora, propagandnoj stanici Kremlja, koja ga je identifikovala kao "političkog analitičara".

Ruski mediji nazivaju ga njegovim izmišljenim imenom Zabugorski koji zvuči ruski, a ne prezimenom u pasošu koje zvuči kao ukrajinsko.

"Rusiji je trebao 'heroj'" u prvim danima rata dok su građani bježali iz zemlje, a Zabugorski je iskoristio trenutak, rekla je Fesenko.

XS
SM
MD
LG