Dostupni linkovi

Članice EU dogovorile novi paket sankcija protiv Rusije


Ruski pasoš, ilustrativna fotografija
Ruski pasoš, ilustrativna fotografija

Države članice EU dogovorile su 11. paket sankcija protiv Rusije, koji je uglavnom usmjeren na to da spriječi zaobilaženje dosad uvedenih sankcija zbog agresije na Ukrajinu.

"Danas su ambasadori država članica dogovorili 11. paket sankcija protiv Rusije", objavilo je na Twitteru švedsko predsjedništvo, dodajući da paket uključuje mjere čiji je cilj suzbijanje zaobilaženja sankcija i dodavanje novih imena na popis sankcionisanih.

"Novi paket s pooštrenim izvoznim ograničenjima i mjerama protiv pravnih osoba koje podržavaju Kremlj zadat će novi udarac Putinovoj ratnoj mašini", poručila je preko Twittera predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen..

Dogovor o 11. paketu sankcija postignut je na nivou ambasadora i sada ga pisanim postupkom moraju potvrditi vlade država članica.

Novim paketom sankcija zabranjuje se tranzit preko Rusije robe i tehnologije koje bi mogla koristiti ruska vojska ili pomoći njezinom obrambenom i sigurnosnom sektoru. Uvode se ograničenja na prodaju osjetljive robe i tehnologije s dvojnom namjenom zemljama koje bi ih mogle prodati Rusiji te se proširuje popis zabranjene robe koja bi mogla služiti ruskoj vojsci i obrambenom sektoru.

Paketom se produžuje suspenzija dozvola za emitovanje u EU za pet ruskih medija pod kontrolom ruske države.

EU je još ranije uvela zabranu uvoza ruske sirove nafte i naftnih derivata, a sada se zabranjuje pristup evropskim lukama za brodove za koje postoji razumna sumnja da učestvuju u prekrcavanju ruske nafte s brod na brod kako bi se zaobišla zabrana.

Na popis sankcionisanih dodane su 71 fizička i 33 pravne osobe. Tim osobama i pravnim subjektima zamrznuta je imovina koju imaju u EU, između ostalog i zato što su učestvovali u ilegalnoj deportaciji ukrajinske djece u Rusiju.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG