Dostupni linkovi

Pojačavaju se borbe u glavnom gradu Sudana nakon isteka trodnevnog primirja


Posljedice vojnog konflikta u Sudanu. (Ilustracija)
Posljedice vojnog konflikta u Sudanu. (Ilustracija)

Teški sukobi između rivalskih vojnih frakcija izbili su u srijedu 21. juna u nekoliko dijelova glavnog grada Sudana nakon što je 72-časovni prekid vatre istekao, rekli su svedoci agenciji Rojters.

Neposredno prije okončanja primirja u šest ujutru po lokalnom vremenu, prijavljene su borbe u sva tri grada koji čine širu prijestonicu oko ušća Nila: Kartum, Bahri i Omdurman.

Sudanska vojska i paravojne Snage za brzu podršku (RSF) međusobno se bore više od dva mjeseca, uništavajući glavni grad Kartum i izazivajući široko rasprostranjeno nasilje u zapadnom regionu Darfura, te uzrokujući da više od 2,5 miliona ljudi napusti svoje domove.

Svjedoci su rekli da su vojni avioni izveli vazdušne napade na Bahri, a RSF je odgovorila protivvazdušnom vatrom. Oni su prijavili artiljerijsku vatru i teške sukobe u Omdurmanu i borbe u južnom Kartumu.

Stanovnici su takođe prijavili sukobe u blizini vojnog kampa u državi Južni Kordofan, gdje su se mobilisale velike pobunjeničke snage koje nisu jasno povezane ni sa jednom od frakcija koje se bore u Kartumu.

Prekid vatre je poslednji od nekoliko sporazuma o primirju kojem su posredovale Saudijska Arabija i Sjedinjene Države na pregovorima u Džedi.

Kao i u slučaju prethodnih prekida vatre, bilo je izvještaja o kršenjima sa obje strane.

Saudijska Arabija i SAD rekle su da će, ako zaraćene frakcije ne ispoštuju primirje, razmotriti odlaganje pregovora u Džedi, koje kritičari inače ocjenjuju neefikasnim.

Sukob u Sudanu izbio je usred sporova oko međunarodno podržanih planova, za prelazak sa vojne vladavine nakon državnog udara 2021. i četiri godine nakon što je dugo vladajući autokrata Omar al-Bašir zbačen sa vlasti tokom narodne pobune.

Sukob je izbio 15. aprila između vojske predvođene generalom Abdelom Fatahom al Burhanom i paravojne grupe Snage za brzu podršku (RSF) generala Mohameda Hamdana Dagloa.

XS
SM
MD
LG