Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Nakon Prištine, Escobar i Lajčak dolaze u Beograd; Indonežanski mirovni plan za Ukrajinu ističe duboke globalne podjele


Pripadnici KFOR-a uklonili su dio bodljikave žice kod zgrade opštine u Zvečanu 5. juna. Žice su postavljene prije nekoliko dana, radi povećanja bezbjednosti.
Pripadnici KFOR-a uklonili su dio bodljikave žice kod zgrade opštine u Zvečanu 5. juna. Žice su postavljene prije nekoliko dana, radi povećanja bezbjednosti.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar sastali su se 5. juna u Prištini s premijerom Kosova Albinom Kurtijem i zatražili smirivanje situacije na sjeveru Kosova, održavanje novih izbora i povratak dijalogu sa Srbijom. Zajednička posjeta izaslanika Beogradu najavljena je za danas.
  • Novinaru Bošku Savkoviću određen je pritvor od 30 dana zbog sumnje da je izvršio krivično djelo pozivanje na nasilno rušenje ustavnog poretka i bezbjednosti na protestu "Srbija protiv nasilja" kada je nosio transparent na kome je bila lutka "obješenog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića", potvrdila je Udruženju novinara Srbije Savkovićeva porodica.
  • Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore saslušalo je troje bivših ministara iz Demokratske partije socijalista zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj prilikom dodjele stanova i stambenih kredita pod povoljnim uslovima. Bivši ministri odbrane Predrag Bošković, ekonomije Dragica Sekulić i rada i socijalnog staranja Suad Numanović negirali su u ponedjeljak 5. juna krivicu.

Tenzije na Kosovu

Protesti lokalnih Srba na sjeveru Kosova, protiv novoizabranih gradonačelnika albanske nacionalnosti u opštinama sa srpskom većinom, ušli su u drugu sedmicu. Lokalni Srbi su se u ponedjeljak okupili i u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, kako bi se suprotstavili ulasku albanskih gradonačelnika u zgrade opština.

Policija Kosova potvrdila je 5. juna da je njen automobil napadnut kamenjem dok je patrolirao u blizini opštinske ustanove Zvečan na Kosovu. U napadu nije bilo povrijeđenih.

U jutarnjim satima pripadnici NATO misije na Kosovu, KFOR, uklonili su bodljikavu žicu kod zgrade opštine u Zvečanu. Žice su postavljene nakon sukoba KFOR-a i lokalnih Srba 29. maja.

Pogledajte video iz Zvečana gdje su kraj školske godine osnovci proveli na protestima, uz transparent "Zvečan je večan" i poziv na smanjenje tenzija.

Evropska unija i Sjedinjene Države su pojačali diplomatski pritisak i postavili niz zahtjeva pred Kosovo i Srbiju. Specijalni izaslanici Evropske unije i Sjedinjenih Država Miroslav Lajčak i Gabriel Escobar borave 5. i 6. juna u Prištini i Beogradu da bi potvrdili zahtjeve za hitno smirivanje tenzija na sjeveru Kosova. Jedan od zahtjeva Evropske unije je održavanje novih lokalnih izbora na sjeveru Kosova i učešće Srba na njima.

Vlasti na Kosovu nagovijestile su da bi ponavljanje izbora bilo moguće. Vlada Kosova, ali i lokalno srpsko stanovništvo, koje čini većinu u tom regionu postavilo je uslove za održavanje vanrednih lokalnih izbora na sjeveru Kosova. "Kriminalne i ekstremističke grupe treba ili hapsiti zbog njihovih napada, ili ih pustiti da odu u Srbiju, odakle ih je dosta i došlo", kazao je za RSE portparol Vlade Kosova Prparim Krueziu.

Srpska lista, najveća stranka Srba na Kosovu, saopštila je u ponedjeljak da će učestvovati na izborima na sjeveru kada budu ispunjena dva uslova: povlačenje specijalnih snaga Policije Kosova sa sjevera i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom. Srpska lista je bojkotovala vanredne lokalne izbore 23. aprila u četiri opštine na sjeveru Kosova, a ne priznaje ni nove gradonačelnike.

Evropska unija je u ponedeljak saopštila da je spremna da organizuje sastanak na visokom nivou premijera Kosova i predsjednika Srbije, kada se za to stvore uslovi.

NATO je potvrdio dolazak dodatnih trupa na Kosovo, uključujući 500 vojnika iz Turske. U međuvremenu, 15 povrijeđenih italijanskih vojnika vratilo se u Italiju na oporavak.

Balkan na RSE

Jedna od reakcija vlasti u Srbiji nakon novog protesta u Beogradu je da "neće biti novog Majdana". Premijerka Srbije Ana Brnabić je 5. juna izjavila da će narod odlučiti u kakvoj Srbiji želi da živi i da neće biti "Majdana i građanskog rata". Na sličan način ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i novi lider vladajuće Srpske napredne stranke komentarisao je 4. juna proteste u Srbiji. RSE provjerava poređenje protesta u Srbiji sa Majdanom.

Kineska grupacija "China Gezhouba Group Co. Ltd" iz Wuhana dostavila je netačne informacije i lažnu dokumentaciju u ponudi za izgradnju tunela Prenj na trasi autoputa na koridoru Vc, na jugu Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za RSE iz Javnog preduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine. Za izgradnju tunela dugog oko 11 kilometara pristiglo je osam ponuda. Među njima je bila još jedna ponuda firme iz Kine, tri iz Turske i jedna iz Indije. Osim kineske grupacije, i firma iz Turske dostavila je lažnu dokumentaciju.

Pravosudni službenici u Hrvatskoj su u štrajku. Traže povećanje plata od 400 eura mjesečno. Vlada je sa drugim sindikatima državnih i javnih službi dogovorila povećanje plata od 60 do 100 eura mjesečno, na što su oni odustali od najavljenih štrajkova. Pravosuđe ne odustaje od svojih zahtjeva i nastavlja štrajk.

Više od 500 maturanata iz Crne Gore na eksternom testu iz predmeta Crnogorski - srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost diskvalifikovano je jer su, prema ocjeni Ispitne komisije, prepisivali. Kako su kazali iz Komisije koja je pregledala testove, više od 300 njih pisalo je identične netačne odgovore na pojedina pitanja. Revoltirani takvim ishodom polaganja, đaci i roditelji protestovali su ispred Ministarstva prosvjete koje je potom Ispitnom centru sugerisalo da Komisija ponovo pregleda i boduje testove.

"Znaš kako si!" je moto ovogodišnje Nedjelje ponosa na Kosovu, koja je počela 5. juna i nastaviće sa različitim aktivnostima na promovisanju ravnopravnosti i osnaživanju LGBTI+ zajednice na Kosovu. Tokom nedjelje u Prištini će biti organizovane diskusije, umjetnički nastupi, zabave i konferencije.

Rat u Ukrajini

Ukrajina je u utorak optužila ruske snage da su digle u vazduh veliku branu i hidroelektranu u dijelu južne Ukrajine koji oni kontrolišu. To bi moglo dovesti do velikih poplava i pomjeranja stotina hiljada ljudi. Ukrajina je naredila je stanovnicima nizvodno da se evakuišu.

Ukrajinske snage "prešle su na ofanzivna dejstva" u nekim oblastima, rekla je u ponedeljak uveče, 5. juna, zamjenica ministra odbrane te zemlje Hana Maljar. Ukrajinski vojni izvori rekli su da je u toku niz oklopnih operacija manjeg obima. Nije rečeno da li je to početak dugoočekivane kontraofanzive Ukrajine u punom obimu. Ranije je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da je osujetilo veliki ukrajinski napad na Donjeck.

U trenucima napetosti između ruskih plaćenika Vagnera i Oružanih snaga Rusije, privatna grupa koju vodi Jevgenij Prigožin objavila je video zarobljenog ruskog potpukovnika u kojem on "priznaje" da je naredio napad na vagnerovce. Videozapis, koji je 4. juna objavila Vagnerova press služba, prikazuje ispitivanje osobe koja sebe naziva potpukovnikom Romanom Venevitinom, komandantom 72. motorizovane streljačke brigade ruske vojske.

Ruske vlasti su Gagu Makičjanu oduzele državljanstvo i proterale ga u, kako njegova porodica vjeruje, kaznenom potezu zbog protesta njegovog brata protiv rata Vladimira Putina u Ukrajini. Braći Makičjan i njihovom ocu oduzeto je rusko državljanstvo i zabranjen im je ulazak u zemlju na 50 godina nakon ocjene da su prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Svijet

Indonežanski mirovni plan za Ukrajinu naišao je na oštra odbacivanja sa Zapada i iz u Ukrajine koja je ocijenila da je riječ o "čudnom" prijedlogu koji kao da je došao iz Rusije. Plan, koji je donekle sličan prijedlogu koji je iznijela Kina, ističe duboke globalne podjele, ali i ambivalentnost zemalja van Zapada u pogledu najvećeg oružanog sukoba u Evropi od Drugog svjetskog rata, pišu svjetski mediji.

Šta ima?

U današnjem podcastu poslušajte više o tome kako je Hercegovačko - neretvanski kanton korak bliže da dobije vladu, kao i o sastanku posebne grupe za reformu javne uprave između EU i BiH. Dan je ruskog jezika, ustanovljen u čast tvorca modernog ruskog jezika Aleksandra Puškina.

Šta ima još...

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG