Dostupni linkovi

UNS: Novinaru Bošku Savkoviću određen pritvor zbog Vučićeve lutke


Protest 'Srbija protiv nasilja', Beograd, 3. juni 2023.
Protest 'Srbija protiv nasilja', Beograd, 3. juni 2023.

Novinaru Bošku Savkoviću određen je pritvor od 30 dana zbog sumnje da je izvršio krivično delo pozivanje na nasilno rušenje ustavnog poretka i bezbednosti na protestu "Srbija protiv nasilja" kada je nosio transparent na kome je bila lutka "obešenog predsednika Srbije Aleksandra Vučića", potvrdila je Udruženju novinara Srbije Savkovićeva porodica.

Kao razlozi za određivanje pritvora, kako je objavio UNS, navedena je mogućnost da ponovi krivično delo i utiče na svedoke.

Ćerka Boška Savkovića Emilija rekla je da je transparent koji je Savković nosio napravljen bez lutke, a da je neko bez njegovog znanja okačio lutku na transparent.

"Nas petnaestoro smo sve vreme bili grupa. Okupili smo se kod spomenika na Trgu Nikole Pašića. Transparent je bio bez lutke kad smo ga napravili. Nismo primetili u kojem trenutku je neko došao i okačio tu lutku na transparent. Transparent jeste naš, ali ne i lutka", rekla je Emilija Savković za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS).

Savković je dodala da su skinuli lutku kada su primetili da je na transparentu.

Sa protesta u Beogradu zatražena ostavka predsednika Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Boško Savković je treći novinar kojem je određen pritvor zbog sumnje da je izvršio krivično delo pozivanje na nasilno rušenje ustavnog poretka i bezbednosti.

U pritvoru je i vlasnik Tabloida Milovan Brkić, dok je Dejan Zlatanović sa portala Srbin info posle 49 dana pušten da se brani sa slobode, objavio je UNS.

XS
SM
MD
LG