Dostupni linkovi

Lajčak i Eskobar zatražili od Kurtija smirivanje tenzija, izbore i povratak dijalogu


Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar u Prištini, 5. juna 2023.

Izaslanici Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Država zatražili su od kosovskog premijera smirivanje situacije na severu Kosova, održavanje novih izbora i povratak dijalogu sa Srbijom.

Izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Ecobar) razgovarali su sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem (Albin Kurti) 5. juna, dok na severu Kosova još traju napetosti i protesti lokalnog srpskog stanovništva.

"Izneli smo predlog u ime međunarodne zajednice koji sadrži tri elementa. Imali smo duge, iskrene i teške razgovore", rekao je Lajčak.

On je rekao da je svima u interesu da na severu Kosova postoje "legitimni" predsednici opština koji predstavljaju građane.

Jedinstvo transatlantske zajednice

U međuvremenu, Eskobar je rekao da je na ovaj sastanak došao kao prijatelj Kosova i rekao da se nada da će njihovi zahtevi "biti saslušani".

Na pitanje da li je premijer Kosova prihvatio njihov predlog, Eskobar je rekao da “smo na početku naše misije”.

"Nikada nisam video toliko jedinstva unutar transatlantske zajednice. Isti predlog su dale i SAD, EU, NATO i skoro svaki prijatelj Kosova. Tako da se nadam da ćemo biti saslušani", rekao je Eskobar.

Na pitanje da li je Kurti prihvatio njihove prijedloge, obojica su odgovorili da su na "početku svoje misije", koja će trajati dva dana.

Lajčak i Eskobar 5. maja su u poseti Prištini, a 6. maja u Beogradu kako bi preneli još jednom zahteve Brisela i Washigntona za hitno smirivanje tenzija na severu Kosova, rečeno je uoči njihove posete.

"Lajčak i Escobar će preneti evropske i američke pozive Srbiji i Kosovu da odmah deeskaliraju situaciju i da preduzmu korake koji obezbeđuju održiva rešenja. Platforma za održiva rešenja i traženje održivih rešenja je dijalog koji pomaže EU", izjavio je novinarima portparol EU Peter Stano 5. maja.

Poseta evropskog i američkog diplomate se odvija nakon što su novoizabrani gradonačelnici Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića ušli uz pomoć policije u opštinske zgrade 26. maja.

Radi se o opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom koji su bojkotovali lokalne izbore 23. aprila kada su na čelo ovih opština izabrani kosovski Albanci.

Protest lokalnog srpskog stanovništva koji su se protivili ulasku ovih gradonačelnika u opštinske objekte je 29. maja eskalirao u nasilje između pripadnika Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) i demonstranata.

Tokom nemira je povređeno 30 pripadnika mirovnih snaga i 52 osobe srpske nacionalnosti.

Nasilje je navelo NATO da pošalje dodatnih 700 vojnika na Kosovo, pored 4.000 vojnika koji su već u zemlji.

Peter Stano je potvrdio spremnost organizovanja novog susreta između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kurtija, ali "kada se za to steknu uslovi i kada se obojica slože". Međutim, Stano je ocenio da je u ovom trenutku najvažnija deeskalacija na terenu.

Evropska unija je saopštenjem od 3. juna zvanično zatražila od Kosova da odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova, raspiše privremene izbore za četiri opštine na severu zemlje te obezbedi učešće kosovskih Srba na ovim izborima.

Neuspeh u smirivanju situacije na severu Kosova će imati negativne posledice i Evropska unija je spremna da tim povodom sprovede odlučne mere, navodi se u ovom saopštenju 27 zemalja članica EU.

XS
SM
MD
LG