Dostupni linkovi

Đaci prepisivali, Vlada u Crnoj Gori smijenila Ispitni centar


Više od 500 maturanata iz Crne Gore na eksternom testu iz predmeta Crnogorski - srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost dobilo je 0 bodova (ilustracija)
Više od 500 maturanata iz Crne Gore na eksternom testu iz predmeta Crnogorski - srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost dobilo je 0 bodova (ilustracija)

Više od 500 maturanata iz Crne Gore na eksternom testu iz predmeta Crnogorski - srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost dobilo je 0 bodova, što je diskvalifikacija, jer su, prema ocjeni Ispitne komisije, prepisivali.

Kako su kazali iz Komisije koja je pregledala testove, više od 300 njih pisalo je identične netačne odgovore na pojedina pitanja. Nulom su 'ocijenjeni' i neki đaci generacije.

Revoltirani takvim ishodom polaganja, đaci i roditelji protestovali su ispred Ministarstva prosvjete koje je potom Ispitnom centru sugerisalo da Komisija ponovo pregleda i boduje testove.

Nakon što je Ispitni centar odbio taj zahtjev, Vlada je 5. juna smijenila direktoricu Centra Draganu Dmitrović i Upravni odbor.

Premijer Dritan Abazović, koji je dao ovlašćenje za smjenu Dmitrović, rekao je da "ko nije spreman da preuzme odgovornost, neka ide kući".

"Ko ne želi da radi, ko ima neku drugu ambiciju, ne može da je ostvaruje preko djece ."

Reagujući na smjenu, Dmitroviće je rekla da joj je čast što je smijenjena zbog odbrane integriteta prosvjetne struke.

"Ako djecu obrazovni sistem nauči da se varati isplati, kako ih to vaspitavamo i sa kakvom ih porukom šaljemo u društvo?", pitala je Dmitrović.

S druge strane, u nevladinoj organizaciji Centar za građansko obrazovanje (CGO) za Radio Slobodna Evropa kažu da slučaj s maturantima pokazuje višegodišnji institucionalni haos, koji je sad eskalirao.

Maturski ispit, provjeru usvojenog znanja na kraju gimnazijskog obrazovanja, polagali su 11. aprila, a rezultati su objavljeni 2. juna.

Maturanti identično odgovarali, roditelji tvrde da su im oduzeti snovi

Roditelji i maturanti su jedinstveni u ocjenama da im je sada neizvjesna budućnost a cio dosadašnji rad anuliran.

"Titula đaka generacije nije mi pala 's neba'. Htio sam da upišem Medicinski fakultet, za koji se spremam od septembra, ali sada ne znam šta će biti. Cio trud mi pada u vodu", kazao je tokom protesta Đorđije Radivojević, maturant iz Berana.

Predstavnica roditelja učenika Gimnazije sa Žabljaka Slađana Knežević kazala je tokom protesta da djecu niko tokom testa nije opominjao, a da su im telefoni oduzeti prije početka ispita.

"Crna Gora je doživjela najveće poniženje jer je ugrožen obrazovni sistem, i generaciji 2004. su oduzeti snovi".

Šta se dogodilo ?

Oko 200 do 300 učenika dalo je istovjetan, netačan odgovor na jedan od zadataka a još 200 je uz isti dopisalo još nekoliko riječi.

"Rečenica se može protumačiti kao kritika institucija koje troše velike količine novca na nešto što nije nužno (ili kao izraz zabrinutosti zbog njihovog djelovanja)".

Kako su naveli iz Ispitnog centra na stotine učenika napisalo je identičnu rečenicu na još jedno pitanje.

"Slomljeno okno iz tankog rama može biti metafora senzibilnosti lirskog subjekta koji u njemu prepoznaje sebe sa ugroženim osjećanjima prema svijetu."

A kako navode, stotine njih je napisalo kraću verziju:

"Slomljeno okno iz tankog rama može biti metafora senzibilnosti lirskog subjekta."

Osim odgovora na pitanja, đaci su sa interneta prepisivali i cijele iste eseje, saopštila je Komisija za ocjenjivanje eksternog maturskog ispita.

"Možda nije trebalo da vidimo stotine i stotine istih učeničkih odgovora na zadatak", kazali su iz Komisije odgovarajući na pritisak roditelja, đaka ali i Ministarstva prosvjete.

CGO: Slučaj za anale crnogorskog obrazovnog sistema

Snežana Kaluđerović
Snežana Kaluđerović

Viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje Snežana Kaluđerović zadužena za oblast obrazovanja za RSE kaže da se radi o kulminaciji haosa u obrazovnom sistemu:

"Zaista se radi o slučaju koji je za anale crnogorskog obrazovnog sistema, bilo da je odgovorno preko 500 učenika koji su optuženi da su prepisivali, ili komisija ili obrazovni sistem. Vlasti moraju da se zapitaju u kakvom sistemu živimo."

Novi datum polaganja đaci odbili

Ispitna komisija je pozvala Ministarstvo prosvjete i Ispitni centar, prije nego je smijenjen, da omoguće novo polaganje eksternog ispita 13. juna.

Za roditelje je to bilo neprihvatljivo.

I Ministarstvo je odbilo takav zahtjev i zatražilo reviziju, odnosno, ponovno ocjenjivanje već ocijenjenih testova učenika koji nisu položili maturski ispit.

Komisija je, međutim, objasnila da nemaju zakonskih mogućnosti da ponovo ocijenjuju već ocijenjene testove.

"Dva puta smo se obraćali direktorki Ispitnog centra i predstavnicima Državne maturske komisije i tražili odgovor na pitanja šta uraditi sa prepisanim odgovorima".

Učenici koji su pali imaju pravo da u avgustu polažu popravni ali bi do tada "izgubili" rokove za prijavljivanje na univerzitete koji su u drugoj polovini juna.

Okrivljujući za situaciju obrazovne vlasti, Kaluđerović kaže da je neprijatno gledati javnu polemiku između Ministarstva prosvjete i Ispitne komisije.

"Eskalacija eksterne mature u kojoj je toliko učenika diskvalifikovano, zahtjeva hitno rješavanje. Jer se radi o populaciji koja je ograničena rokovima za upis u dalji nivo obrazovanja", navodi Kaluđerović.

Kaluđerović: Mijenjanje procedura abolira one koji su prepisivali

Snežana Kaluđerović, ukazuje da naknadno mijenjanje procedura vezano za ocjenjivanje i popuštanje pod pritiskom abolira maturante ukoliko se ispostavi da su prepisivali.

Roditelji, kako navodi Kaluđerović, trebalo bi da budu svjesni da su njihova djeca punoljetni građani koji treba da snose odgovornost za postupke.

S druge strane, kaže, moguće je da je jedan dio učenika bio posvećen pripremi maturskog ispita i da su nepravedno kažnjeni u ocjenjivanju.

"To je trebalo istražiti u svakom pojedinačnom testu. Takođe, oni koji tvrde da nisu prepisivali trebalo je da potvrde znanje na vanrednom ispitu 13. juna, čime bi poslali snažniju poruku u odnosu na ono za šta se njihovi roditelji bore".

Nedavni slučaj prepisivanja

I crnogorskim polumaturantima je krajem aprila bio odgođen test iz matematike, jer su do učenika stigli testovi prije polaganja.

Tada je Ispitni centar poslao direktorima osnovnih škola obavještenje da je "došlo do nepoštovanja procedura i mjera koje se moraju ispoštovati radi očuvanja tajnosti testova".

Potom je testiranje odgođeno. Tim povodom Tužilaštvo je formiralo predmet ali epilog nije poznat.

Svaki drugi učenik u Crnoj Gori funkcionalno neopismenjen

UNICEF je u Analizi iz novembra 2022. "izrazio ozbiljnu zabrinutost" kvalitetom obrazovanja u Crnoj Gori jer čak 40 odsto đaka, iako je pratilo nastavu, nije steklo ni minimum znanja.

"Više od 40 odsto učenika nalazi se ispod nivoa međunarodne referentne vrijednosti kojom se označava 'nisko postignuće', što znači da više od 40 odsto učenika nije steklo minimalni nivo kompetencija uprkos tome što je učestvovalo u obrazovanju", stoji u analizi.

Ta analiza je pokazala da je zanemarljiv procenat potpuno kvalifikovanih nastavnika u osnovnim školama:

"Zbog toga Crna Gora nije u stanju da prati prosjek Evropske unije i regionalne trendove obrazovne politike u ovom domenu, te ne obezbjeđuje dovoljno visok kvalitet nastave za nove generacije."

Da i nastavnicima nije lako potvrđuju rezultati istraživanja o pritisku koji trpe od roditelja, ali i uprava škola u kojima rade.

Crna Gora je na poslednjem PISA testiranju zauzela 52 mjesto od ukupno 79 zemalja.

Rezultati pokazuju da je svaki drugi učenik u Crnoj Gori funkcionalno neopismenjen.

Od mogućih šest nivoa postignuća crnogorski obrazovni sistem je ocijenjen dvojkom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG