Dostupni linkovi

EU spremna organizovati sastanak Kurtija i Vučića, kada za to bude uslova


Ulaz u sjedište Evropske komisije u Briselu
Ulaz u sjedište Evropske komisije u Briselu

Evropska unija (EU) je u ponedeljak saopštila da je spremna da organizuje sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga između Kosova i Srbije, ali se, prema ocjeni Brisela, moraju stvoriti uslovi za tako nešto.

"Naravno, mi smo uvijek spremni da budemo domaćini sastanka na visokom nivou, u okviru dijaloga premijera Kurtija i predsjednika Vučića, kada postoje uslovi i kada se obojica dogovore oko ovako nečeg", rekao je 5. juna portparol EU Peter Stano, komentarišući mogući susret premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Ali", naglasio je Stano, "u ovoj fazi, najvažnije je spustiti tenzije na terenu i preduzeti konkretne korake".

"I upravo za to imamo specijalnog izaslanika EU [Miroslava] Lajčaka. Nakon što bude u Prištini i Beogradu, on će podnijeti izvještaj visokom predstavniku [Josepu] Borrellu, a visoki predstavnik će obavijestiti zemlje članice, da odluče o narednim koracima", naveo je Stano.

Lajčak i američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar posjećuju Kosovo u ponedjeljak i Srbiju u utorak, sa ciljem da smanje tenzije posljednjih dana na sjeveru Kosova.

Oni će, kako je pojasnio portparol EU, još jednom ponoviti zahtjeve Brisela i Washigntona za hitno smirivanje tenzija na sjeveru Kosova nastale nakon što su novoizabrani gradonačelnici Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića ušli uz pomoć policije u opštinske zgrade 26. maja.

Radi se o opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom koje je bojkotovalo lokalne izbore 23. aprila kada su na čelo ovih opština izabrani kosovski Albanci.

Protest lokalnog srpskog stanovništva koji su se protivili ulasku gradonačelnika u opštinske objekte je 29. maja eskalirao u nasilje između pripadnika Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) i demonstranata. Tokom nemira je povrijeđeno 30 pripadnika mirovnih snaga i 52 osobe srpske nacionalnosti.

Nasilje je navelo NATO da pošalje dodatnih 700 vojnika na Kosovo, pored 4.000 vojnika koji su već u zemlji.

Evropska unija je saopštenjem od 3. juna zvanično zatražila od Kosova da odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na sjeveru Kosova, raspiše privremene izbore za četiri opštine na sjeveru zemlje te obezbijedi učešće kosovskih Srba na ovim izborima.

Neuspjeh u smirivanju situacije na sjeveru Kosova će imati negativne posljedice i EU je spremna da tim povodom sprovede odlučne mjere, navodi se u ovom saopštenju 27 zemalja članica EU.

XS
SM
MD
LG