Dostupni linkovi

Čelista protjeran iz Rusije zbog bratovog antiratnog aktivizma


Gago Makičjan
Gago Makičjan

Pišu: Carl Schreck i Darja Jegorova

Gago Makičjan, ruski čelista armenskog porijekla, uglavnom je izbjegavao javni politički aktivizam, čak i poslije ruske invazije na Ukrajinu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Ovaj stav bio je u oštroj suprotnosti s njegovim bratom, takođe muzičarem, Aršakom Makičjanom, klimatskim i političkim aktivistom koji je otvoreno protestovao protiv rata koji je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo u februaru 2022.

"Podržavam ono što aktivisti rade, ali aktivizam nije za mene... Razumio sam Aršakovu odluku da izabere aktivizam umjesto karijere muzičara. I razumijem koliko mu je bilo teško da napravi takav izbor", rekao je Gago u intervjuu za Ruski servis RSE-a.

Ipak, čini se da ta razlika malo znači ruskim vlastima usred njihovog pooštrenog odgovora na neslaganja protiv rata: braći i njihovom ocu oduzeto je rusko državljanstvo i zabranjen im je ulazak u zemlju na 50 godina nakon što su ocijenjeni kao prijetnje nacionalnoj sigurnosti.

Zabrana i gubitak državljanstva, koji braća nazivaju odmazdom za aktivizam Aršaka Makičjana, ostavila su braću bez državljanstva i prisilila ih da se pomuče kako bi izgradili nove živote u egzilu.

"Do samog kraja nisam vjerovao da će od nas biti zatraženo da napustimo zemlju", rekao je Gago za Ruski servis RSE. "Planirao sam živjeti u Rusiji i nakon što dobijem status osobe bez državljanstva. Rođen sam u Moskvi, oženjen za rusku državljanku. Nikada nisam učestvovao u aktivnostima opozicije. Bio sam sigurna da nema razloga da me deportuju."

Makičjanovi su bezuspješno osporavali oduzimanje državljanstva, koje je sud temeljio na navodnom falsifikovanju papira o državljanstvu prije više od 15 godina.

U februaru su Gago (25) i njegov otac bili primorani da napuste Rusiju i zabranjen im je povratak na 50 godina nakon što je Federalna služba bezbjednosti (FSB) utvrdila da predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti, prema zapisima koje je pregledao RSE.

"Očigledno smo izbačeni zbog bratovog aktivizma, ne vidim drugo objašnjenje za ovu odluku", rekao je Gago.

'Ljubazno zamoljen da brzo napusti Rusiju'

Aktivista međunarodnog ekološkog pokreta 'Fridays for Future' koji je pokrenula švedska ekološka aktivistica Greta Tunberg (Thunberg), Aršak Makičjan (29), više puta je hapšen u Rusiji zbog nedozvoljenih ekoloških skupova i počeo je otvoreno protestovati protiv rata u Ukrajini nedugo nakon Putinove invazije u Ukrajini u februaru 2022.

Nakon što je Aršak napustio Rusiju i otišao u Njemačku, ruski sud mu je u oktobru 2022. poništio državljanstvo zajedno s državljanstvima njegovog oca i brata.

"Ja sam Rus-Armenac i nisam fašista, zato mi oduzimaju rusko državljanstvo. Borimo se zajedno za zemlju koja će biti mjesto za sve nas, a ne samo za krvoločne ubice kojima je mjesto u zatvoru", napisao je Aršak u objavi na Facebooku nakon odluke.

Istog dana u februaru pripadnici službe bezbjednosti zaustavili su njegovog oca i brata u Moskvi i obavijestili ih da im je zabranjen ulazak u Rusiju na 50 godina, rekao je Gago, diplomac Moskovskog državnog konzervatorija.

Aktivista za klimu Aršak Makičjan drži transparent s natpisom "Štrajk za klimu" tokom protesta u centru Moskve u februaru 2020.
Aktivista za klimu Aršak Makičjan drži transparent s natpisom "Štrajk za klimu" tokom protesta u centru Moskve u februaru 2020.

"Vrlo sam ljubazno zamoljen da brzo napustim Rusiju. Iskoristio sam ovu priliku i napustio zemlju isti dan", rekao je Gago za Ruski servis RSE.

Dodatni dokaz da su Makičjanovi bili meta zbog Aršakovog političkog aktivizma a ne zbog navodnih nepravilnosti u pasošu prije više od deset godina, je videoizvještaj o Aršaku objavljen nekoliko dana kasnije na propagandnom kanalu na Telegramu lojalnom Kremlju, koji pokazuje da su ruske službe bezbjednosti pratile Gagovo vjenčanje u Moskvi prethodnog mjeseca.

"Ispostavilo se da su me čak organizovano pratili", rekao je Gago. "Ovo sam saznao kad sam pogledao video o Aršaku. Bilo je snimaka mog vjenčanja koje se održalo u januaru ove godine, vrlo skromno, bez gostiju."

'Pogođen zalutalim metkom'

Gago Makičjan svira violončelo od svoje šeste godine i kaže da je radio na solo projektima, uključujući izdavanje albuma, koji su prekinuti njegovim protjerivanjem iz Rusije.

U prošlosedmičnoj objavi na Facebooku napisao je da je nakon protjerivanja odletio direktno u Armeniju, gdje je dobio humanitarnu vizu za Njemačku i putnu ispravu koja mu omogućava da se nastani u Berlinu.

Upitan da li se njegov odnos s bratom promijenio nakon prisilnog izgnanstva, Gago je rekao da ranije njih dvojica "često nisu imali dovoljno vremena jedan za drugog".

"Ali imamo topao odnos, uvijek smo bili podrška jedan drugom. Sada, nakon emigracije i svega što smo doživjeli, postali smo još bliži", rekao je.

Gago je za Ruski servis RSE rekao da ne gaji loše osjećaje prema rodnoj zemlji koja mu je oduzela državljanstvo i zabranila mu pet decenija povratak.

"Nije se Rusija tako ponašala prema meni, nego samo mala struktura državnog sistema", rekao je. "Pogodio me je zalutali metak, ali to ne znači da ću sada imati loš stav prema Rusiji."

"Želim se tamo vratiti čim budem imao priliku. Nadam se da će to biti prije mog 75. rođendana", dodao je.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG