Dostupni linkovi

Turski specijalci stigli na Kosovo da pomognu KFOR-u


Turski specijalci došli na Kosovo, 4. jun 2023.
Turski specijalci došli na Kosovo, 4. jun 2023.

Pripadnici turskog bataljona komandosa, čije je slanje zatražio NATO, stigao je na Kosovo zbog nedavnog pogoršanja bezbednosne situacije, javio je AP.

Tursko Ministarstvo odbrane objavilo je video snimak na kojem se vidi kako vojnici sa obeležjima Mirovne misije KFOR-a, predvođene NATO-om, odlaze iz Turske i stižu na Kosovo.

Neimenovani zvaničnik Ministarstva odbrane Turske izjavio je prošle nedelje da će na Kosovo biti poslato oko 500 turskih vojnika.

Turski bataljon će u početku biti stacioniran u kampu Sultan Murat, a na Kosovu će biti raspoređen koliko god bude potrebno.

Dodatni bataljon rezervnih snaga NATO-a takođe je stavljen u stanje pripravnosti koji će biti raspoređen ako bude potrebno, navela je Alijansa.

Nakon razgovora s turskim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Istanbulu u nedelju, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zahvalio je Turskoj na slanju pojačanja na Kosovo.

"Turska je važan i visoko cenjen saveznik, koji daje ključni doprinos NATO-u. To uključuje trupe za našu Mirovnu misiju na Kosovu, što je još važnije sada, kada su tenzije velike. Zahvaljujem Turskoj što je poslala pojačanje na sever Kosova, nakon nedavnih nemira", kazao je Stoltenberg.

Na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a u Oslu prošle nedelje, generalni sekretar je istakao da je "naša poruka i Beogradu i Prištini da moraju da se angažuju u dobroj veri u dijalogu koji vodi EU - što je jedini put do mira".

"NATO ima odgovornost da obezbedi stabilnost na Kosovu i to je razlog zašto smo tu dugi niz godina i zašto sada povećavamo svoje prisustvo u regionu", reči su šefa Alijanse.

NATO je prošle nedelje najavio da će poslati 700 dodatnih vojnika na Kosovo da pojača snage KFOR-a, u čijem sastavu je do sada bilo oko 3.800 vojnika, uključujući 350 iz Turske.

Protest lokalnog srpskog stanovništva u opštinama na severu Kosova - Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku - koji se protive ulasku novih gradonačelnika, kosovskih Albanaca, u opštinske objekte, 29. maja je eskalirao u nasilje između pripadnika KFOR-a i demonstranata.

Tokom nemira je povređeno 30 pripadnika mirovnih snaga i 52 osobe srpske nacionalnosti.

XS
SM
MD
LG