Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Sastanak Dodika sa Putinom zaoštrava prorusku retoriku; Obuka ukrajinskih pilota za borbene avione F-16


Milorad Dodik i Vladimir Putin u Moskvi, 23. maja 2023.
Milorad Dodik i Vladimir Putin u Moskvi, 23. maja 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Devetnaest godina zaredom pogoršano je stanje demokratije u 29 zemalja, u zemljama u tranziciji od Centralne Evrope do Centralne Azije, navodi se u izvještaju organizacije Freedom House za 2022. Nivo demokratije je opao u 11 zemalja, dok je u sedam zabilježen napredak. Skromna poboljšanja u Albaniji, Kosovu i Severnoj Makedoniji bila su uravnotežena padom u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, dok je pozicija Srbije ostala nepromijenjena na niskom nivou.

Nekoliko roditelja djece koja pohađaju beogradsku Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar", u kojoj se dogodila masovna pucnjava 3. maja, javno su izrazili nezadovoljstvo odgovorom države na ta tragična dešavanja. Pojedini su potpisali apel da se školska godina u ovoj ustanovi, zbog mogućnosti traumatizacije djece, ne nastavlja, suprotno odluci institucija da đaci ove škole nastave sa časovima. "Država u ovom momentu samo želi da taj nemili događaj skloni iz javnog prostora", kazao je za RSE Dejan Tomka, otac čija djeca pohađaju školu "Vladislav Ribnikar".

Na poziv dijela opozicije, desetine hiljada građana do sada su tri puta izašli na ulice Beograda i drugih gradova, nezadovoljni reakcijom vlasti nakon dva masovna ubistva početkom maja u kojima je ubijeno 18 osoba. Protesti će biti nastavljeni do ispunjenja zahtjeva, poručuje Radomir Lazović, jedan od organizatora protesta "Srbija protiv nasilja" i poslanik opozicionog Zeleno-lijevog fronta, Ne davimo Beograd. Na naredni protest pozvali ste u subotu, 27. maja, dok je za dan ranije vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) zakazala stranački miting.

RSE intervju

Odlazak predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika u Moskvu, 23. maja i njegov susret s Vladimirom Putinom je sramota i pogrešan signal prema članstvu BiH u EU, kazao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) zastupnik Socijaldemokratske partije Njemačke u Evropskom parlamentu, Dietmar Köster. On je kazao da Rusija nastoji destabilizirati regiju, dodajući da je Putinov cilj spriječiti jaku EU, s članstvom Zapadnog Balkana. "Građani BiH moraju biti svjesni činjenice da BiH neće biti demokratska i prosperitetna zemlja ako se uticaj Rusije bude povećavao", rekao je Köster.

Dodikova treća posjeta Moskvi za godinu dana dolazi nakon nedavnih izjava podrške Kremlja vlastima Republike Srpske, čiji lider zagovara otcjepljenje ovog entiteta od države BiH. Dodik, koji je inače pod američkim sankcijama, potvrdio je u razgovoru sa predsjednikom Rusije, 23. maja, da Republika Srpska ostaje uporno proruski orijentisana.

Balkan na RSE

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović pokrenuo je u utorak, 23. maja, razrješenje Abdulaha Skake, ambasadora BiH u Državi Katar. Prethodno je Tužilaštvo Kantona Sarajevo potvrdilo Skakino hapšenje. Skaka, koji je do 2020. bio gradonačelnik Sarajeva, osumnjičen je za više krivičnih djela, između ostalog, zloupotrebu položaja, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave.

Građani Bosanske Krupe, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, već drugi put u pet mjeseci pokušavaju sanirati posljedice štete od poplava nakon izlijevanja rijeke Une. Poplavljeno je više od 250 objekata iz kojih građani sami izvlače vodu, isušuju ih i čiste. Kako kažu za RSE, u sanaciju su uložili vlastiti novac i ne znaju kolika je pričinjena materijalna šteta. Najavljuju da će pomoć tražiti od opštine.

Dvije i po godine od potresa koji je pogodio šire područje Petrinje i tri mjeseca od imenovanja trećeg ministra graditeljstva za to vrijeme, stvari su se pomakle s mrtve tačke. Obnova se posljednjih mjeseci intenzivirala, ali usko grlo je nedostatak kadrova, pogotovo kvalifikovanih, kažu za Radio Slobodna Evropa sa petrinjskog područja. Prema nedavno objavljenim podacima, do sada je na obnovu nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji (Sisak, Petrinja, Glina, Hrvatska Kostajnica i dr.) ukupno potrošeno 513,5 miliona eura.

Nakon što je u maju 2006. godine izglasana nezavisnost Crne Gore, zemlja je relativno brzo primljena u sve međunarodne organizacije. Međutim, na putu napredovanja ka Evropskoj uniji posljednjih godina evidentan je zastoj. U međuvremenu, 2020. godine došlo je i do promjene vlasti na državnom nivou što je doprinijelo pojačanim nacionalnim tenzijama i podjelama u društvu. Studenti podgoričkog Fakulteta političkih nauka, koji su učestvovali u anketi RSE, mišljenja su da su kreatori i sprovodioci javnih politika mislili da se u nezavisnosti može uživati bez odgovornosti.

Rat u Ukrajini

Ruske dobrovoljačke jedinice svrstane uz Ukrajinu izvele su najveći napad na teritoriji Rusije od početka invazije Moskve na Ukrajinu u februaru prošle godine. Napad u kojem su proukrajinske snage prvi put pokušale da zauzmu dio Rusije, izveden je dok se Ukrajina priprema za dugo očekivanu ofanzivu s ciljem oslobađana teritorija pod ruskom okupacijom, pišu svjetski mediji.

Borbe u Bahmutu su se smanjile, saopštila je Ukrajina u utorak 23. maja, ali se granatiranje nastavlja u području oko grada. Ukrajinska vojska drži malo uporište na rubu grada, dok ruske snage čiste područja u kojima se nalaze.

Nakon što su visoke ruske diplomate u ponedjeljak 22. maja rekle da bi transfer aviona F-16 u Ukrajinu pokrenuo pitanje uloge NATO-a u sukobu, šef alijanse Jens Stoltenberg je dan poslije kazao da obuka ukrajinskih pilota za letenje američkim borbenim avionima F-16 ne čini NATO stranom u sukobu. Istovremeno, saveznici su se obavezali da će ubrzati pripreme za početak obuke.

Svijet

Kontroverzna primopredaja dva najcjenjenija ruska umjetnička djela pravoslavnoj crkvi navodi stručnjake na razmišljanja šta bi moglo biti sljedeće. Jedna od umjetnina je Trojstvo, ruska vjerska ikona koju je 1420-ih naslikao Andrej Rubljov a za koju je Moskovska patrijaršija nedavno objavila da će biti vraćena crkvi nakon što se od 1929. nalazila u moskovskoj Galeriji Tretjakov. Irina Sosnovtseva, viša istraživačica u Ruskom muzeju i stručnjakinja za drevnu rusku umjetnost, kaže da mnogi eksperti sumnjaju da će crkva biti u stanju da se adekvatno brine o osjetljivom blagu.

Tražimo odgovore

Za osam godina, Međunarodna svemirska stanica (ISS), koja se smatra bastionom globalne saradnje i ljudskih sposobnosti, prestat će da postoji. Ali tu neće biti kraj. Umjesto nje, predviđa se uzbudljiva budućnost ljudskih svemirskih letova.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici pročitajte Šta će zamijeniti Međunarodnu svemirsku stanicu?

Šta ima?

U podcastu Šta ima? poslušajte više o aktuelnim dešavanjima u BiH, između ostalog i o sjednici Predsjedništva BiH i Osmom forumu EU strategije za Jadransko-jonsku regiju.

Šta ima još...

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG