Dostupni linkovi

SAD kaže da Kuba ne sarađuje u borbi protiv terorizma


Državni sekretar SAD-a Antony Blinken na saslušanju u Kongresu 22. marta 2023.
Državni sekretar SAD-a Antony Blinken na saslušanju u Kongresu 22. marta 2023.

Bidenova administracija je u utorak, 23. maja, još jednom uvrstila Kubu u skupinu zemalja za koje Sjedinjene Američke Države kažu da "ne sarađuju u potpunosti" u borbi protiv terorizma, što je Havana oštro osudila, javio je Reuters.

Državni sekretar Antony Blinken, u obavijesti objavljenoj u Federalnom registru SAD-a, naveo je Kubu među pet zemalja - uz Iran, Sjevernu Koreju, Venezuelu i Siriju - za koje Sjedinjene Države kažu da ne ispunjavaju njihova očekivanja po tom pitanju.

State Department je dužan prema zakonu svake godine dostaviti ovaj popis Kongresu SAD-a.

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez saopćio je na Twitteru da "lažne optužbe protiv Kube u vezi s terorizmom i dalje dolaze iz Washingtona, gnusnog zločina koji SAD prakticira bez skrupula i koji oportunistički koristi kao alat političke prisile."

Procjena SAD-a gotovo je identična onima koje je objavila administracija predsjednika Joea Bidena u posljednje dvije godine, a koja je stala uz odlučnost Trumpove administracije.

Američki State Department nije odmah odgovorio na zahtjev Reutersa za objašnjenje odluke.

"Ovim utvrđujem i potvrđujem Kongresu da sljedeće zemlje ne sarađuju u potpunosti s antiterorističkim naporima Sjedinjenih Država: Kuba, Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK ili Sjeverna Koreja), Iran, Sirija i Venezuela", naveo je Blinken.

Bidenova administracija prošle je godine djelomično ukinula neka ograničenja iz Trumpove ere vezana za doznake i putovanja na otok kojim vladaju komunisti, mjere za koje je Havana rekla da su bile nedovoljne.

Bivši američki predsjednik Donald Trump, republikanac, zasebno je označio Kubu "državom sponzorom terorizma" prije odlaska s dužnosti u januaru 2021., što je mjera različita od ocjene "nedovoljne suradnje".

To je bio dio Trumpovog preokreta približavanja Kubi koje je pokrenuo njegov demokratski prethodnik Barack Obama, pod kojim je Biden bio potpredsjednik.

Bidenova administracija saopćila je da je stavljanje na listu države sponzora još u fazi pregleda.

Po dolasku u Belu kuću 2021. godine, predsednik Joseph Biden je obećao da će preispitati američku politiku prema Kubi, ali je njegova retorika promijenjena poslije antivladinih protesta na Kubi u julu 2021.

XS
SM
MD
LG