Dostupni linkovi

Talibani razmatraju ukidanje zabrane zapošljavanja žena u NVO


Afganistanke marširaju za svoja prava u Kabulu 29. aprila 2023.
Afganistanke marširaju za svoja prava u Kabulu 29. aprila 2023.

Jan Egeland, generalni sekretar Norveškog vijeća za izbjeglice, rekao je 23. maja da su mu ključni talibanski zvaničnici na sastancima rekli da su blizu finalizacije smjernica koje će omogućiti ženama iz Afganistana da nastave raditi za nevladine organizacije(NVO), piše AP.

Međutim, nisu bili u mogućnosti dati vremenski okvir ili detalje kada će se to desiti.

Talibani su prošlog decembra zabranili afganistanskim ženama da rade u nevladinim organizacijama, navodno zato što nisu pravilno nosile hidžab i nisu poštovale pravila rodne segregacije.

Militanti su u aprilu rekli da se ova zabrana odnosi na urede i agencije UN-a u Afganistanu. Postoje izuzeća u nekim sektorima kao što su zdravstvo i obrazovanje.

Nekoliko dana prije nego što je naredba nevladinih organizacija stupila na snagu, talibani su zabranili ženama da pohađaju univerzitete, a prije toga su spriječili djevojčice da idu u školu nakon šestog razreda. Prošlog novembra ženama je zabranjen pristup javnim prostorima, uključujući parkove.

U januaru su talibani rekli da rade na smjernicama za povratak žena na posao u nevladine organizacije. Ranije su rekli da rade na smjernicama kako bi se djevojke i mlade žene mogle vratiti obrazovanju, ali one tek treba da se materijaliziraju.

Jan Egeland, generalni sekretar Norveškog vijeća za izbjeglice, posjetio je Afganistan po drugi put u pet mjeseci kako bi uvjerio talibanske vladare u zemlji da ukinu zabrane nametnute ženama.

"Vlasti u Kandaharu imaju poseban položaj budući da emir (Akhundzada) sjedi u Kandaharu", rekao je Egeland. "Kakav god dogovor da postignemo u Kandaharu to može imati nacionalni uticaj. Ove smjernice su blizu finalizacije i trebale bi uskoro biti stavljene na snagu, to je ono što je prenijeto."

Rečeno mu je da talibani ne mogu ništa da garantuju jer sve treba da se stavi pred vrhovno rukovodstvo. Rekli su mu i da su mjesecima radili na pitanju nevladinih organizacija i da je većina pitanja riješena.

Smjernice će vjerovatno pokrivati pravila oblačenja, rodnu segregaciju na radnom mjestu i pratnju na putovanjima. Egeland je upozorio da neće biti ukidanje zabrane ako smjernice idu dalje od toga.

Norveško vijeće za izbjeglice će izgubiti 40 posto svojih sredstava za Afganistan zbog zabrana zapošljavanja i obrazovanja žena, rekao je on.

"Vjerujem njihovim obećanjima", rekao je o talibanima. "Ali mogu samo prihvatiti činjenice."

Talibani su više puta govorili visokim humanitarnim zvaničnicima koji posjećuju Afganistan od decembra da su ograničenja nevladinih organizacija privremena suspenzija, a ne zabrana.

Međutim, naredbu aktivno provodi obavještajna agencija zemlje, koja odgovara talibanskom vodstvu u Kandaharu.

XS
SM
MD
LG