Dostupni linkovi

Sankcionirani ruski ministar policije posjetio Saudijsku Arabiju


Ruski ministar unutarnjih poslova Vladimir Kolokolcev s predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, 28. februara 2019.
Ruski ministar unutarnjih poslova Vladimir Kolokolcev s predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, 28. februara 2019.

Vodeći ruski dužnosnik koji se suočava s sankcijama Zapada zbog rata Moskve protiv Ukrajine posjetio je Saudijsku Arabiju i održao razgovore s kolegom u kraljevini u utorak ujutro, 23. maja, izvijestili su državni mediji, a prenio AP.

Posjeta ruskog ministra unutarnjih poslova Vladimira Kolokolceva Rijadu dogodila se samo nekoliko dana nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sudjelovao na samitu Arapske lige održanom u jordanskom gradu Džedi u petak.

Ove posjete naglašavaju kako kraljevina i države Perzijskog zaljeva, tradicionalno klijenti Sjedinjenih Američkih Država po pitanju sigurnosti, održavaju svoje odnose s Moskvom usred ukrajinskog rata.

Državna saudijska novinska agencija Saudi Press Agency izvijestila je da su se Kolokolcev i saudijski ministar unutarnjih poslova, princ Abdulaziz bin Saud, sastali u Rijadu.

"Na sastanku su raspravljali o načinima jačanja putova suradnje u području sigurnosti između ministarstava unutarnjih poslova dviju zemalja, kao i o brojnim pitanjima od zajedničkog interesa", navodi se, bez dodatnih detalja.

Ruski mediji odmah nisu izvijestili o ovom posjetu.

Kolokolcev, 62 godine star, je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država od 2018. zbog ruske aktivnosti u Siriji i Ukrajini.

Prema podacima američkog Ministarstva trezora, Australija, Kanada, Evropska unija, Japan, Novi Zeland i Ujedinjeno Kraljevstvo također su pojedinačno sankcionirali Kolokolceva.

Sjedinjene Američke Države su također odbile izdati mu vizu za sudjelovanje na šefova policija Ujedinjenih naroda 2022. godine, što je kritizirano od strane Moskve.

Kao ministar unutarnjih poslova, Kolokolcev je poduzimao mjere protiv nezavisnih medija u Rusiji, uključujući i ciljanje medijske platforme Proekt 2021. godine dok je pripremala objavu istraživanja o navodnom bogatstvu Kolokolceva.

Policija je također imala važnu ulogu u gušenju bilo kakvih pokušaja demonstracija u Rusiji nakon što je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu 2022. godine.

Od početka rata u Ukrajini, naftni div Saudijska Arabija kupuje rusko dizelsko gorivo po znatno sniženim cijenama, s obzirom na zapadne sankcije prema Moskvi.

To jeftinije gorivo kraljevini omogućava da zarađuje dok izvozi vlastite proizvode od sirove nafte u inozemstvo kako bi iskoristila globalne cijene.

Saudijski princ Mohamed bin Salman, moćni 37-godišnji sin kralja, također se trudio pozicionirati kraljevinu kao mogućeg posrednika između Kijeva i Moskve radi okončanja rata.

"Kraljevina je spremna nastaviti posredovati između Rusije i Ukrajine te podržava sve međunarodne napore usmjerene na političko okončanje krize kako bi se došlo do mira", izjavio je princ Mohamed bin Salman na summitu Arapske lige u petak.

XS
SM
MD
LG