Dostupni linkovi

Šta se zamera u odgovoru države nakon tragedije u beogradskoj školi?


Građani ostavljaju cveće i sveće ispred beogradske škole "Vladislav Ribnikar" dan nakon masovne pucnjave u kojoj su poginuli đaci i radnik obezbeđenja, 4.5.2023.
Građani ostavljaju cveće i sveće ispred beogradske škole "Vladislav Ribnikar" dan nakon masovne pucnjave u kojoj su poginuli đaci i radnik obezbeđenja, 4.5.2023.

Dejan Tomka, otac je dvoje dece koja pohađaju Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" u Beogradu. Baš onu u kojoj se pre dvadeset dana dogodila masovna pucnjava iza koje je ostalo desetoro žrtava.

"Država u ovom momentu samo želi da taj nemili događaj skloni iz javnog prostora", navodi Tomka u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE).

On je jedan od roditelja koji je javno, preko društvenih mreža, izrazio nezadovoljstvo zvaničnim odgovorom na dešavanja od 3. maja.

Tada su osmoro dece i radnik obezbeđenja stradali su u oružanom napadu koji je tog dana, kako se sumnja, izveo 13-godišnji učenik te škole. Dvanaest dana kasnije objavljeno je da je od posledica povreda preminula još jedna devojčica.

Pojedini roditelji ove škole takođe potpisali su apel da se školska godina u ovoj školi, zbog mogućnosti traumatizacije dece, ne nastavlja, suprotno odluci institucija da đaci ove škole nastave sa časovima.

Još jedan slučaj je privukao pažnju javnosti, a deo javnosti postavio je pitanje da li je odgovor države na tragediju bio adekvatan.

Roditelj poginule devojčice u ovoj školi je 21. maja u TV emisiji "Utisak nedelje" izneo tvrdnju da je jedna lekarka u školi sprovodila sumnjivu metodu muzikoterapije sa učenicima nakon tragedije, kako bi se deca "povezala sa nastradalim drugovima".

Ovim povodom Ministarstvo zdravlja Srbije najavilo je 22. maja vanredni nadzor.

'Potpuno odsustvo plana'

Dejan Tomka iz Beograda kaže za RSE da su njegovo dvoje dece, 1. i 5. razred, u vreme pucnjave bili u školi.

"Prošli smo sa traumama, ali bez neposrednih posledica. Ono što smo mi kao roditelji dobili kao odgovor (države, prim. aut.) je potpuno odsustvo nečega što bi bio plan, strategija", kaže on.

Tomka kaže da su roditelji sedam dana nakon tragedije "bili pod pritiskom" da decu vrate u školu.

"Roditelji su bili zapanjeni u tom trenutku. Na osnovu koje dokumentacije, istraživanja je to odlučeno? Jedino smo dobili neko okvirno obećanje da kad deca krenu u školu će sve biti lagano, neće biti ocenjivanja, više će da bude razgovora i druženja", navodi Tomka.

On kaže da su njegova deca po tom planu krenula u školu 15. maja, ali da su ubrzo roditelji dobili i nezvanične informacije da se školska godina nastavlja uobičajeno, da će biti ocenjivanja i beleženja neopravdanih časova.

"Sin (5. razred) mi kaže da su oni počeli sa standardnom nastavom, uče o subjektu i predikatu (lekcije iz srpskog jezika, prim. aut.) i geometriji", kaže on.

Deo roditelja dece koja pohađaju ovu osnovnu školu uputio je apel 19. maja, prema pisanju medija, da se školska godina završi 3. maja, na dan nesreće, jer se deca ponovnim dolaskom u školu ponovo traumatizuju.

Ovaj apel podržale su i pojedine javne ličnosti, kao što je glumac Nikola Kojo.


Dejan Tomka smatra da je to "normalna reakcija" roditelja na nejasan odgovor države, ali i na to kako se deca osećaju nakon tog događaja.

"Moja ćerka, 1. razred, je mala i nije to direktno doživela. Moj sin, 5. razred, bežao je tokom pucnjave niz hodnik, dve drugarice iz razreda su mu poginule jer su bile dežurne u školi tog dana. On kaže da teško može da se koncentriše na nastavu koja je sad počela", kaže on.

Šta je država saopštila nakon tragedije?

Iz Ministarstva prosvete Srbije nisu odgovorili na pitanja RSE do kraja rada na ovom tekstu. Između ostalih, na pitanje kako je odlučeno da se đaci OŠ "Vladislav Ribnikar" vrate nastavi i pod kojim uslovima, kao i kako je odgovorilo na zahteve pojedinih roditelja dece koja pohađaju ovu školu.

Roditelji učenika iz odeljenja VII-2, u kojem se dogodio napad, 20. maja su uputili dopis Ministarstvu prosvete u kojem zahtevaju hitnu suspenziju direktorke ove škole, školskog psihologa i pedagoga, prenela je Radio-televizija Srbije.

RSE nije dobio odgovor uprave škole na pitanje kako odgovaraju na zahtev roditelja.

Grupa roditelja dece iz VII-2, razgovarala je u školi neformalno 21. maja sa nekoliko ministara i predstavnikom kabineta predsednice Vlade, izvestio je RTS.

Ipak, niko od predstavnika Vlade nije želeo pred medije nakon sastanka.

Iako se, prema navodima RTS-a, više od 200 roditelja dece iz "Ribnikara" pridružilo inicijativi da bude obustavljeno izvođenje nastave u zgradi te škole, školska godina, prema saopštenju Ministarstva prosvete, nastavljena je 22. maja i za đake VII-2 odeljenja.

Snežana Vuković iz Ministarstva prosvete rekla je 22. maja RTS-u da ukoliko roditelji primete da se deca plaše, dete ne mora da dođe u školu jer bi to bilo "novo nasilje nad detetom i niko iz Ministarstva i stručnih krugova ne insistira na tome".

"Važno je da samo imamo pisanu izjavu roditelja da dete ne dolazi i da se prati šta se dešava sa tim detetom. Bilo bi dobro kad bi deca imala onlajn nastavu za one koji ne žele da budu (u školi, prim. aut.), rekla je ona dodajući da postoje informacije da "roditelji uopšte ne žele nastavu, žele prekid i završetak školske godine".

Istog dana Ministarstvo prosvete objavilo je preporuku da se nastava u toj školi odvija za decu "čiji su roditelji izrazili želju za tim".

Ministarstvo prosvete je saopštilo i da priprema predlog "posebnog modela upisa u srednju školu za učenike 8. razreda" ove škole koji će se prvo predstaviti roditeljima.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova 22. maja najavljeno je pojačano prisustvo policije u ovoj školi, odnosno da će po smeni biti angažovano šest policajaca.

Država je, nakon dve masovne pucnjave u maju, započela i kampanju dobrovoljne predaje oružja i uvela dvogodišnju zabranu izdavanja dozvola za oružje.

Ministar prosvete, Branko Ružić, kao odgovor na situaciju, podneo je ostavku.

'Sumnjive' psihoterapijske seanse nakon tragedije u školi

Još jedan slučaj bio je povod dela javnosti za kritike reakcije države na događaj u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Slobodan Negić, otac devojčice ubijene u toj školi, rekao je 21. maja u emisiji Utisak nedelje na TV Nova S da su deca u školi, neposredno nakon tragedije, bili izloženi sumnjivoj psihoterapijskoj seansi u kojoj je terapeutkinja puštala deci muziku i sugerisala im da se "povežu s duhovima i dušama svojih mrtvih prijateljica i prijatelja".

"Devojčica koja je učestvovala u tome je došla kući uplakana, što nije ni čudo jer je u traumi od toga dana, od kad se to dogodilo", rekao je on.

On je dodao da je seansu držala doktorka Ranka Radulović.

Reč je o doktorki koja, sudeći po objavama na društvenim mrežama, primenjuje psihoterapijsku tehniku i metode muzikoterapije, odnosno u svom radu sa klijentima koristi muziku i zvuk.

Ona se u više navrata oglašavala na društvenoj mreži Facebook povodom masovnih pucnjava u Srbiji nudeći svoju pomoć. U jednom postu Radulović navodi da oni koji nude pomoć nakon ove tragedije "moraju biti edukovani za intervencije u krizi i terapiju žalosti".

"Isključivo verbalne metode u ovoj fazi su kontraindikovane (stvaraju neželjene posledice, prim. aut.)", piše u postu.

Radulović je istovremeno i direktorka firme registrovane za konsultantske aktivnosti "Hatorum" koja se na sajtu predstavlja kao "centar za edukaciju iz muzikoterapije".

Firma, prema poslednjem finansijskom izveštaju, nema zaposlenih.

Ova firma, kako se navodi, nudi niz usluga i programa klijentima, među kojima su i online muzički ispraćaji, muzički program "ispraćaja" pokojnika, kao i program "povećanja nataliteta" u kom se nudi muzikoterapijski tretman za brojne slučajeve povezane sa rođenjem deteta, ali i "terapija žalosti nakon ljubavnog gubitka i razvoda".

Među programima su i "antipandemijski program za zaštitu mentalnog zdravlja" koji je nastao tokom pandemije COVID-19 za koji je, prema navodima na sajtu, firma dobila zahvalnicu od bivšeg ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića. Na sajtu je objavljena i fotografija na kojoj Radulović prima zahvalnicu od ministra Popovića u junu 2020.

Radulović je takođe u svojim objavama na Fejsbuku navodila da se obraćala institucijama sa ciljem da firma "Hatorum" "postane državna ustanova".

RSE uputio je doktorki Radulović više pitanja u vezi sa seansom koju je sprovodila u OŠ "Vladislav Ribnikar", ali i pitanje da li su metode muzikoterapije, kao i programi koje primenjuje, prihvaćeni u Srbiji.

RSE je stigao odgovor doktorke Radulović u kojem se navodi da je ona zaposlena u državnom Univerzitetskom kliničkom centru Srbije i da kao zaposlena ne može samostalno da istupa u javnosti.

"Prosledila sam moju izjavu KCS (Kliničkom centru Srbije). Čekamo stav Ministarstva zdravlja", napisala je u odgovoru RSE 22. maja.

Ipak, ona je, nakon tog odgovora, 22. maja objavila na društvenim mrežama saopštenje upućeno medijima povodom seanse u školi nakon pucnjave.

Kako navodi, ona je dva dana nakon pucnjave, 5. maja bila poslata "sa svog radnog mesta na Klinici za psihijatriju, po nalogu direktora, a po zahtevu Ministarstva zdravlja, zajedno sa grupom iskusnih kolega, da bi pružila psihijatrijsku pomoć deci, roditeljima i nastavnicima".

Radulović kaže da je na hodniku škole videla "grupu zaposlenih i dece koji se drže jedni za druge i glasno plaču" i uvela ih na planirani grupni sastanak. To je, kako kaže, uradila u nameri i da ih zaštiti od velikog broja ljudi i novinara koji su bili ispred škole.

Ona navodi da je tokom tog sastanka na kojoj je bilo "međusobne podele osećanja" i "rekonstruisan događaj", spomenuta "zajednička pesma sa ekskurzije, narodnog žanra, a u vezi sa sećanjem na pokojnog učenika, koji je tu pesmu tokom ekskurzije pevao, zajedno sa njima".

"Kao psihijatar i profesionalni muzikoterapeut sam procenila da će za grupu biti korisno, ako učenici grupe ponovo čuju omiljenu pesmu, vezanu za srećno sećanje na mrtvog prijatelja i đaka, da će to doprineti koheziji grupe, pomoći proces žalovanja, kao i da će smireniji izaći iz škole", rekla je ona.

Reakcija države – 'nepriznata metoda'

Ministarstvo zdravlja saopštilo je 22. maja, prema navodima medija, da je povodom navoda o ovom slučaju naložilo vanredni inspekcijski nadzor.

Snežana Vuković iz Ministarstva prosvete je za RTS izjavila 22. maja da je doktorka Radulović nalazi na listi stručnjaka koje vodi Ministarstvo zdravlja, ali da Ministarstvo prosvete nije bilo upoznato sa spomenutom seansom.

"Metoda koju ona zastupa kod nas nije priznata i nije nigde verifikovana kao metoda koja treba da bude zastupljena bilo gde, posebno ne u školi", istakla je Vuković za RTS.

Dodala je da "ne zna puno o toj metodi" i da joj je žao što Ministarstvo zdravlja "nije napravilo dobru procenu".

"Ali potpuno razumem da su kolege bile zauzete svim drugim stvarima“, rekla je ona.

RSE nije dobio odgovor Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete u vezi sa ovim slučajem.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG