Dostupni linkovi

Stoltenberg: Pomoć Ukrajini da se odbrani ne čini NATO stranom u sukobu


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Obuka ukrajinskih pilota za letenje američkim borbenim avionima F-16 ne čini NATO stranom u sukobu, rekao je šef alijanse Jens Stoltenberg 23. maja, dok su se saveznici obavezali da će ubrzati pripreme za početak obuke.

"Ukrajina ima pravo na samoodbranu... Pomažemo Ukrajini da se održi tako", rekao je on novinarima u Briselu, piše Reuters.

"To ne čini NATO i NATO saveznike stranom u sukobu."

Visoke ruske diplomate u ponedjeljak 22. maja su rekle da bi transfer aviona F-16 u Ukrajinu pokrenuo pitanje uloge NATO-a u sukobu.

Američki predsjednik Joe Biden u petak je odobrio programe obuke ukrajinskih pilota na F-16. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uvjerio je Bidena da se avioni neće koristiti za prelazak na rusku teritoriju.

"Ovo je važan korak koji će nam očigledno omogućiti da u nekoj fazi isporučimo borbene avione", rekao je Stoltenberg, koji je taj potez opisao kao "veoma jasan signal da smo tu dugoročno i da nas Rusija ne može čekati".

"Ubrzaćemo sada kada imamo zeleno svjetlo", rekla je holandska ministrica odbrane Kajsa Ollongren novinarima na marginama sastanka sa svojim kolegama iz EU u Briselu.

Ona je rekla da je obuka koordinisana od strane Belgije, Danske, Velike Britanije, Holandije i drugih saveznika i da bi se moglo pridružiti više zemalja.

Njemačka je rekla da traži načine da podrži koaliciju za isporuku borbenih aviona.

"Razmatramo nekoliko opcija koje možemo teoretski imati", rekao je ministar odbrane Boris Pistorius.

"Ali to neće biti značajno jer jednostavno nemamo sami borbene avione F-16 i malo je vjerovatno da ćemo moći puno pomoći u obuci pilota."

XS
SM
MD
LG