Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Protest desničarskih stranaka u Srbiji; Bugarska odbija da pošalje teško naoružanje Ukrajini; Istorijski referendum u Australiji


Francuska interventna policija prolazi pored zapaljenih kanti za smeće usred sukoba sa demonstrantima u sklopu devetog dana štrajkova širom zemlje i protesta protiv penzione reforme francuske vlade, u Parizu, 23. marta 2023.
Francuska interventna policija prolazi pored zapaljenih kanti za smeće usred sukoba sa demonstrantima u sklopu devetog dana štrajkova širom zemlje i protesta protiv penzione reforme francuske vlade, u Parizu, 23. marta 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Kako su stranke desne opcije ispratile predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na pregovore sa Kosovom u Ohrid, tako su ga i dočekale – protestima. Desničarske parlamentarne stranke najavile su da će 24. marta blokirati opštinske i gradske uprave širom Srbije. To je njihov odgovor na dogovor koji su Vučić i premijer Kosova Albin Kurti postigli 18. marta u Ohridu.

Okružno tužilaštvo u Banjaluci provodi istragu o podmićivanju uoči izbora u Bosni i Hercegovini koji su održani početkom oktobra prošle godine. Radi se o slučaju u kojem je bio ispitan i Adam Šukalo, član Srpske naredne stranke Aleksandra Vučića, potvrđeno je za RSE u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka. Šukalo je sa stranačkim kolegom i bivšim rukometašem Vladom Mandićem, te još četiri osobe ispitan 29. septembra prošle godine u banjalučkoj policiji. U Okružnom tužilaštvu Banjaluka kažu da ih je policija obavijestila o saznanjima da postoji mogućnost uticaja na birače ovih šest osoba.

Crnogorski policajac Ljubo Milović tereti se da je vođa devetočlane kriminalne grupe koja je posljednjih godina krijumčarila velike količine kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije, piše u optužnici beogradskog Tužilaštva za organizovani kriminal. Milović je u bjekstvu i jedan je od brojnih crnogorskih državljana koji se posljednjih godina povezuju sa transatlanskim švercom kokaina, zbog čega 20 crnogorskih pomoraca robija u zatvorima od Filadelfije do Arube. Da su kriminalci iz Crne Gore učestvovali u međunarodnom švercu više od 30 tona kokaina, koji su zaplijenile policije širom svijeta od 2017. do 2021. piše u izvještaju objavljenom u martu, Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal za 2023. Crnogorska Luka Bar označena je kao tranzitna tačka za balkanske kriminalne grupe u švercu droge iz Južne Amerike.

Sindikati jedinog hrvatskog proizvođača umjetnog gnojiva zatražili su od Ministarstva gospodarstva da se konačno donese odluka - hoće li se ili ne 54 posto dionica Petrokemije prodati turskoj kompaniji. Ovu kompaniju iz Kutine od hrvatske INE i Prvog plinarskog društva (PPD), njihovih 54 posto dionica, želi kupiti turska kompanija Yildirim, prema ugovoru potpisanom još u novembru prošle godine. Još se, međutim, čeka posljednja riječ hrvatskih vlasti o ovoj kupovini koja bi omogućila Yildirimu i ulazak na tržište Evropske unije.

Ministarstvo zdravlja Srbije traži da zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima obuhvati i restorane, kafiće i klubove širom zemlje. Međutim, ugostitelji se bune, strahujući da bi to dovelo do pada prometa u državi u kojoj trećina odrasle populacije puši.

RSE intervju

"Nade ima dok je Putin živ. Političke okolnosti sad ne idu na ruku sudu, ali situacija se može izmijeniti. Kratkoročno nisam optimist, dugoročno – nitko ne zna", kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa Iva Vukušić, zagrebačka istoričarka s Univerziteta u holandskom Utrehtu. Napominje da je važno znati za sve procese za ratne zločine da užasno puno toga zavisi o politici. Vukušić je autorica knjige "Srpske paravojske i raspad Jugoslavije – državne veze i obrasci nasilja", što je njena doktorska teza urađena na temelju dokumenata iz arhive Haškog suda.

Rat u Ukrajini

Ukrajina nastavlja da brani istočni grad Bahmut dok ruska plaćenička grupa Vagner tvrdi da je zauzela do 70 posto razrušenog grada. Bitka kod Bahmuta je kontinuirana serija vojnih sukoba u gradu i u njegovoj blizini između ukrajinskih oružanih snaga i ruskih oružanih snaga tokom veće bitke za Donbas.

Bugarska odbija da pošalje svoje zalihe tenkova i borbenih aviona iz sovjetske ere Ukrajini u njenom ratu protiv ruskih invazijskih snaga uprkos primamljivoj ponudi Vašingtona koja bi omogućila Sofiji da modernizuje svoje vojne snage. Bugarska ima uspješnu industriju oružja, šestu po veličini u Evropi, a specijalizirana je za proizvodnju i modernizaciju sistema oružja iz sovjetske ere.

Tražimo odgovore

Raste broj zemalja koje podržavaju stvaranje specijalnog tribunala uz podršku Ujedinjenih naroda koji bi Rusiju smatrao odgovornom za agresiju na Ukrajinu, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Prema navodima Ukrajine, desetine hiljada mogućih ratnih zločina izvršile su ruske snage otkako su napale Ukrajinu u februaru prošle godine.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, saznajte Kako se istražuju ratni zločini u Ukrajini?

Svijet

Australija će održati istorijski referendum krajem godine za stvaranje savjetodavne grupe u parlamentu koju bi činili predstavnici starosjedilačkih naroda, ali i kojim bi autohtoni Australijanci prvi put bili priznati u ustavu zemlje, pišu svjetski mediji.

Šta ima?

U današnjem izdanju podcasta Šta ima? poslušajte kakve su reakcije na usvojeni Nacrt krivičnog zakona Republike Srpske. Dio emisije posvećen je otvaranju prvog inkluzivnog parka za djecu u Mostaru.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG