Dostupni linkovi

Lideri EU pozdravili dogovor u Ohridu i pozvali na njegovu primenu


Pred početak sastanka lidera EU na Samitu u Briselu 23. marta 2023.
Pred početak sastanka lidera EU na Samitu u Briselu 23. marta 2023.

Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije (EU) pozdravili su dogovor koji su lideri Srbije i Kosova postigli 18. marta u Ohridu.

“Evropski savet pozdravlja sporazum postignut u dijalogu uz posredovanje EU o Aneksu implementacije Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i poziva obe strane da ekspeditivno i u dobroj nameri sprovode svoje obaveze", navodi se u zaključcima koji su usvijili predsednici i premijeri evropskih država na kraju prvog dana samita.

O dijalogu Srbije i Kosova se raspravljalo pred kraj prvog dana samita, 23. marta, odnosno u toku večere kojom prilikom se liderima obratio šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) koji ih je obavestio o rezultatima susreta u Ohridu.

Pre početka sastanka Borelj je poručio Srbiji i Kosovu da se usredsrede na primenu dogovorenog.

"Bilo kakav pokušaj da se dovede u pitanje sporazum je uzaludan. Sporazum je dogovoren. Mora se implementirati i nema mesta za biranje. On treba biti implementiran u celini, na holistički način, a mi ćemo pažljivo pratiti ko ga sprovodi, a ko ne sprovodi. I savetovao bih im (Kosovo i Srbiju) da ne upiru prstom na bilo koga već da rade svoj posao", poručio je Borelj.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti su se na sastanku u Ohridu 18. marta usaglasili o Aneksu o primeni Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Dogovoreno je i da ovi dokumenti postanu sastavni delovi procesa pridruživanja Srbije i Kosova Evropskoj uniji.


Međutim, lideri Kosova i Srbije nisu potpisali nikakav dokument jer je to odbio šef srpske države.

Bez obzira na nedostatak potpisa, evropska i američka strana smatraju da je dogovor pravno obavezujući za obe strane te se očekuje i primena celokupnog dokumenta.

XS
SM
MD
LG