Dostupni linkovi

Vlada RS utvrdila zakon o kontroli nevladinih organizacija iz inostranstva


Sjednica Vlade Republike Srpske, Banja Luka, BiH, 23. mart 2023.
Sjednica Vlade Republike Srpske, Banja Luka, BiH, 23. mart 2023.

Vlada Republike Srpske (jednog od dva bh. entiteta) je na sjednici u četvrtak, 23. marta utvrdila Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

Milorad Dodik, predsjednik RS, ranije je najavio usvajanje zakona koji će podrazumijevati obavezu prijavljivanja svih transakcija i "svega što rade" nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva.

U saopštenju nakon sjednice Vlade navedeno je kako je "Zakon o udruženjima i fondacijama Republike Srpske uredio pitanja osnivanja, postupak registracije, unutrašnju organizaciju i prestanak rada, s tim da oblast javnosti rada nije regulisao".

Ističu da do danas nije uređena javnost rada neprofitnih organizacija "njihovo političko djelovanje, objavljivanje finansijskih izvještaja, vođenje poslovnih knjiga kao i nadzor nad zakonitošću rada i ostale odredbe".

Tvrde da se nepostojanjem ovakvog zakona, stvaraju "pretpostavke za urušavanje pravnog sistema i ustavnog uređenja Republike Srpske i čine štetne posljedice na rad organa i organizacija Republike Srpske".

Milorad Dodik je prethodno najavio kako će zakon biti "po uzoru na američki".

Iz organizacija civilnog društva navedeno je, međutim, da je ovaj tip zakona sličniji ruskom nego američkom, te da se u stvari radi o "uspostavljanju nadzora i potpune kontrole nad radom organizacija civilnog društva".

U Bosni i Hercegovini, prema elektronskom registru udruženja i fondacija, trenutno radi oko 25.600 nevladinih organizacija. Od toga je u Republici Srpskoj registrovano više od 7.500. Nema podatka koliko njih se finansira iz inostranstva.

XS
SM
MD
LG