Dostupni linkovi

Kralj kriptovaluta iz Južne Koreje uhapšen u Crnoj Gori


Kriptovaluta Terra propala je 2022. godine, od kada je osnivač kompanije Do Kwon u bjekstvu. (Ilustracija)
Kriptovaluta Terra propala je 2022. godine, od kada je osnivač kompanije Do Kwon u bjekstvu. (Ilustracija)

Crnogorska policija je uhapsila, na podgoričkom aerodromu, državljanina Južne Koreje Do Kwon-a koji se sumnjiči da je izazvao više od 40 milijardi dolara gubitaka nastalih kolapsom kompanije koja je osnovala kriptovalutu Terra.

Kako je naknadno saopštio crnogorski MUP, dva državljanina Koreje Hyeong Do Kwon i Joon Hon Chang su uhapšeni na aerodromu zbog falsifikovanja putne isprave jer su prilikom pasoške kontrole na letu za Dubai upotrijebili falsifikovane pasoše Kostarike.

“To je utvrđeno provjerama Interpola. Pregledom prtljaga pronađene su i putne isprave Belgije i Južne Koreje. Provjerama Interpola utvrđeno je da su isprave Belgije falsifikovane”, kaže se u saopštenju MUP-a.

Po nalogu Tužilaštva od uhapšenih su oduzeta 3 lap topa i 5 mobilnih telefona.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić je na twitter nalogu naveo da je uhapšeno lice "jedan od najtraženijih "bjegunaca suosnivač i izvršni direktor Terraform Labs sa sjedištem u Singapuru".

Ministar Adžić je naveo da se čeka na zvaničnu potvrdu identiteta. On je rekao da Do Kwona potražuju Sjedinjene Države, Južna Koreja i Singapur.

“Uvidom u aplikaciju Granica, lica nemaju evidentiran ulazak u Crnu Goru. Za njima je raspisana potjernica od strane NCB Seul-Koreja zbog krivičnog djela kriminalno udruživanje”, navedeno je na kraju saopštenja MUP-a

Za njim je izdat nalog za hapšenje u Južnoj Koreji u septembru prošle godine kada se kriptovaluta Terra srušila. Takođe se sumnjiči za prevaru od 40 milijardi dolara nakon što je propala kompanija čiji je suosnivač.

Tokom prošle godine, postojale su sumnje da se Do Kwon jedno vrijeme krio i u Srbiji, ali ti navodi nikada nisu bili potvrđeni.

Kako je ranije objavio Radio Slobodna Evropa Do Kwon je jedan osnivača kompanije Teraform Labs. Kompaniju je osnovao, navodi Forbs, koristeći blokčejn tehnologije "kako bi razvio efikasniji sistem plaćanja".

Kripto valuta je privukla 40 miliona korisnika kada je lansirana u januaru 2018. godine", navodi se u kratkoj biografiji Do Kvona na sajtu Forbsa.

Osim kripto valute Terra, stvorena je i Luna. Obje su propale u maju prošle godine, kada njihove cijene pale skoro na nulu, što je pogodilo šire kripto tržište.

Prije kolapsa, maksimalna cijena tokena bila 116 dolara, da bi pala na 0,0002 dolara.

Nakon propasti kompanije Do Kwona, svjetski mediji su objavili da su investitori izgubili oko 42 milijarde dolara, dok su neki izgubili životnu ušteđevinu.

Zbog toga su južnokorejske vlasti pokrenule nekoliko krivičnih postupaka.

XS
SM
MD
LG