Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Centralne banke u borbi protiv inflacije; Kako je film razorio bugarsku porodicu


Ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić i ministrica vanjskih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala-Švarc u Podgorici 18. jula 2022.
Ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić i ministrica vanjskih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala-Švarc u Podgorici 18. jula 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Sastanak Putina i Erdogana, razgovori oko izvoza žitarica iz Ukrajine -- Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan razgovaraće o izvozu žitarica iz Ukrajine na sastanku 19. jula u Teheranu, rekao je Putinov savjetnik.
  • Šefica kosovske diplomatije u posjeti Crnoj Gori -- Crna Gora i Kosovo traže zajedničke puteve da bi građani imali što prije benefite od Evropske unije, kazao je šef crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić nakon sastanka sa potpredsjednicom Vlade i ministarkom vanjskih poslova i dijaspore Kosova, Donikom Gervale Švarc.
  • Euro ojačao prema dolaru -- Euro je dostigao u ponedeljak, 18. jula, jednonedjeljni maksimum, zahvaljujući povlačenju dolara nakon što je nekoliko zvaničnika Federalnih rezervi signaliziralo da ne podržava najavljeni tempo povećanja rasta kamata.
  • Gasprom proglasio 'višu silu' u nekim isporukama gasa Evropi -- Ruski Gasprom proglasio je "višu silu" (force majeure) u isporuci gasa u Evropu najmanje jednom velikom kupcu, navodi se u pismu ove kompanije koje će dodatno povećati strahove na starom kontinentu od nestašice goriva.

Balkan na RSE

Demarš Grčke Srbiji baca nove sumnje na trgovinu oružjem -- Demarš Beogradu iz Atine nakon pada aviona na sjeveru te države, koji je prevozio mine iz Srbije, dodatno je zakomplikovao slučaj. Srpske vlasti iznijele su podatke o teretu i destinaciji ukrajinskog vazduhoplova koji se 16. jula srušio kod Kavale. Međutim, pozivajući se na izvor iz vlade, atinski mediji javili su da Grčka od Srbije traži odgovor zašto nije blagovremeno obaviještena šta se prevozi tom letjelicom.

'Igra' li Aleksandar Vučić po protokolu? – Pitanje kako predsjednik jedne države može da posjeti drugu, otvorilo se nakon što vlasti Hrvatske 17. jula nisu dozvolile predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da "privatno" posjeti Jasenovac, memorijalni kompleks posvećen žrtvama ustaških zločina iz Drugog svjetskog rata. Vučićeva posjeta, kako su saopštile hrvatske vlasti, nije bila najavljena i izostala je obavezna procedura koja važi kod posjeta visokih zvaničnika. Vučić je 18. jula izjavio da su vlasti Hrvatske dva puta odbijale njegove molbe da posjeti Jasenovac i optužio Zagreb za "besmislene i sumanute" optužbe.

U Crnoj Gori u porastu govor mržnje i prijetnje --Bezjednosne službe Crne Gore usmjerene su na smanjivanje tenzija i učiniće sve da ostane mir u državi, rekao je za RSE ministar bez portfelja Zoran Miljanić. U Crnoj Gori su u porastu društveno-političke tenzije, nakon što je Vlada Dritana Abazovića usvojila tekst Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, protivno volji parlamentarne većine.

U Hrvatskoj povjerenje u društvene mreže više nego u drugim državama EU -- Hrvatski građani kao najpouzdanije izvore vijesti smatraju javne televizijske i radijske stanice, dok informacijama s društvenih mreža vjeruju više od prosjeka Evropske unije, pokazalo je istraživanje Eurobarometra. U Hrvatskoj su društvene mreže najpouzdaniji izvor vijesti kod 19 posto ispitanika, dok je to na nivou EU 14 posto. To je posebno važno u kontekstu "medijskog rata" koji prati rusku agresiju na Ukrajinu.

Djeca rođena nakon silovanja priznata u Brčkom, ali ne i ostatku BiH -- Djeca rođena nakon ratnog silovanja dobila su status civilne žrtve rata u Brčko distriktu, posebnoj administrativnoj jedinici u Bosni i Hercegovini. To je prvi put u BiH da je vlast prepoznala kako ova populacija stanovništva treba biti "vidljiva". Skupština Brčko distrikta odluku da u Zakon o civilnim žrtvama rata uvrsti djecu nakon ratnog silovanja donijela je 15. jula. Na zakon se čekalo deset godina.

'Kad-tad će te uhvatiti': Sa maloljetnim osuđenicima u BiH -- Više od šezdeset maloljetnih osoba osuđeno je za krivična djela u BiH tokom 2021., a najčešće su to bile krađe. U priči iz TV Liberty Radija Slobodna Evropa možete vidjeti kako su maloljetničkim zatvorom u Federaciji prošle godine kažnjene tri, a u Republici Srpskoj jedna maloljetna osoba.

RSE Intervju

Šef policije Kosova: Milan Radoičić je među vođama švercera koji napadaju policiju -- Milan Radoičić, potpredsjednik vodeće partije Srba na Kosovu "Srpske liste", jedan je od čelnika kriminalnih struktura koji stoje iza napada na policiju na sjeveru Kosova. Takvu tvrdnju iznosi ministar unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja (Xhelal Sveçla) u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Rat u Ukrajini

Mržnja i vrlina u ratnoj Ukrajini – Fotoreporter RSE Amos Chapple, koji je krajem juna bio na zadatku u Ukrajini, opisuje kako je ukrajinsko društvo iz temelja promijenjeno ruskom invazijom. "U Irpinu i Buči, u kojima su se prije nekoliko mjeseci dogodili užasni masakri, život se nastavlja pod ljetnim suncem, kao da se ništa loše više ne može dogoditi. Djeca guraju romobile po uređenim parkovima, dok se prijatelji grle i smiješe", napisao je Chapple.

Svijet

Globalne centralne banke pojačavaju borbu protiv inflacije -- Centralne banke u SAD-u, Evropi, Kanadi i dijelovima Azije ubrzano podižu kamatne stope pokušavajući da obuzdaju brzi rast cijena roba i usluga. Tako bi globalna ekonomija mogla ući u fazu skupljih kredita i mogućeg naglog pada ekonomske aktivnosti a pojedine zemlje i u recesiju, pišu svjetski mediji.

Da li je mama komunistički doušnik? Kako je film razorio bugarsku porodicu -- Bugarkinja koja je odrasla u Francuskoj 2018. godine snimila je dokumentarac o komunističkoj prošlosti svoje porodice i šoku koji je doživjela otkrivši da joj je majka bila doušnik tajne policije. Sada je majka ispričala svoju stranu priče.

Tražimo odgovore

Za kraj nudimo odgovore na pitanje iz rubrike ZAŠTO Radija Slobodna Evropa koju možete pronaći i na Facebook stranici.

Zašto se hoteli bore za osoblje? -- Hoteli i restorani širom Evrope se bore da popune radna mjesta, u pitanju je na hiljade oglasa za posao. Konobari, kuhari, sobarice i drugo osoblje napustili su sektor nakon što su poslani kućama tokom pandemijskih zatvaranja. Neki od njih su našli drugi posao sa kraćim i boljim radnim vremenom i napustili industriju.


Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG