Dostupni linkovi

Sastanak Putina i Erdogana, razgovori oko izvoza žitarica iz Ukrajine


Satelitski snimci navodno potkrepljuju optužbe da Rusija transportuje ogromne količine ukradenog ukrajinskog žita režimu Bashara al-Assada u Siriji.
Satelitski snimci navodno potkrepljuju optužbe da Rusija transportuje ogromne količine ukradenog ukrajinskog žita režimu Bashara al-Assada u Siriji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan razgovaraće o izvozu žitarica iz Ukrajine na sastanku 19. jula u Teheranu, rekao je Putinov savjetnik.

Putin bi trebao otputovati u Teheran kako bi se sastao sa Erdoganom i predsjednikom Irana Ebrahimom Raisijem u okviru takozvanog formata razgovora u Astani vezanog za Siriju, saopštio je Kremlj prošle sedmice.

Jurij Ushakov, Putinov vanjskopolitički savetnik, rekao je 18. jula da će Putinovi razgovori sa Erdoganom takođe uključivati plan za deblokiranje pošiljki ukrajinskog žita, citirale su ga ruske novinske agencije.

Rusija je zauzela neke crnomorske luke i bombardovala druge, uključujući Odesu, dok je Ukrajina minirala prilaze nekim svojim lukama kako bi ih zaštitila od ruskog napada.

Pregovori između Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija navodno su blizu dogovora koji će omogućiti da pošiljke žita počnu kretati kroz luke.

Planirano je da se ruski i ukrajinski pregovarači sastanu sa diplomatama UN-a i Turske u Istanbulu 20. jula kako bi razgovarali o mogućem sporazumu.

Zašto neće biti lako da se obnove ukrajinske pošiljke žitarica?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00

Ukrajina je jedan od glavnih izvoznika pšenice i drugih žitarica kao što su ječam, sjeme kukuruza i suncokreta. Kijev je procijenio da je u njegovim lukama trenutno blokirano do 25 miliona tona žitarica.

Porast cijena hrane uzrokovane ratom u Ukrajini izazvao je teškoće u većini razvijenih zemalja, a mnoge siromašnije zemlje, poput onih u većem dijelu Afrike, pogođene su sve većom nestašicom hrane.

XS
SM
MD
LG