Dostupni linkovi

Šefica kosovske diplomatije u posjeti Crnoj Gori


Ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić i ministarka vanjskih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala-Švarc. Podgorica, Montenegro, 18.July 2022.

Crna Gora i Kosovo traže zajedničke puteve da bi naši građani imali što prije benefite od Evropske unije, kazao je šef crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić nakon sastanka sa potpredsjednicom Vlade i ministarkom vanjskih poslova i dijaspore Kosova, Donikom Gervale Švarc.

Priznanje Kosova od strane Crne Gore je jedna od važnih odluka, a današnji susret je u slijedu toga, rekao je Krivokapić.

"Crna Gora je ne samo susjed, nego i prijatelj koji želi da pomogne", kazao je Krivokapić govoreći o statusnim pitanjima Kosova na međunarodnoj sceni.

Bilateralnu saradnju je Švarc ocijenila kao izvanrednu što, kako je dodala, važi i za okvire međunarodnih institucija.

"Naše dvije zemlje nemaju alternativu kada je riječ o EU, i predodređeni smo da nastavimo saradnju koju prvenstveno vidimo u okviru Berlinskog procesa, koji daje mogućnost otvorenog zajedničkog tržišta", rekla je Švarc.

Crna Gora i Kosovo nisu samo samo dvije susjedne države, već i zemlje koji odnos zasnivaju na dugom prijateljstvu, poručila je šefica kosovske diplomatije.

Švarc je kazala da su razgovarali i o zajedničkom stavu dvije zemlje prema agresiji Rusije na Ukrajinu, te podsjetila da su obije zemlje već prvih dana osudile tu invaziju.

Crna Gora i Sjevenra Makedonija su istovremeno priznale Kosovo zajedničkom izjavom oktobra 2008. godine.

Diplomatski odnosi zvanične Podgorice i Prištine uspostavljeni su u januaru 2010.godine.

XS
SM
MD
LG