Dostupni linkovi

Vučić kaže da je Zagreb dva puta odbijao njegovu molbu za posetu Jasenovcu


"Neću na more, hoću u Jasenovac", ponovio je Vučić nekoliko puta u obraćanju javnosti 18. jula.
"Neću na more, hoću u Jasenovac", ponovio je Vučić nekoliko puta u obraćanju javnosti 18. jula.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 18. jula u obraćanju javnosti da su vlasti Hrvatske dva puta odbijale njegove molbe da poseti Jasenovac i optužio Zagreb za "besmislene i sumanute" optužbe.

Vučić je povodom odbijanja Hrvatske da mu dozovoli "privatnu" posetu morijalnom kompleksu posvećenom žrtvama ustaških zločina iz Drugog svetskog rata jer nije bila zvanično najavljena, rekao da je molbe za posete upućivao u septembru 2021. i u martu ove godine.

"Dobili smo odgovor da poseta u ovom trenutku nije dobrodošla. Rekao sam da mi ne pada napamet više da slušam te besmislice da nije vreme i da želim samo da položim cvet i ništa više. I onda su napravili ovaj cirkus", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je nameravao da ode u privatnu posetu, "bez posebnog medijskog pokrivanja" i da ne bi davao izjave koje bi značile provociranje.

"Sramota je da 81 godinu od kada je osnovan jedan od najstrašnijih nacističkih logora smrti u Evropi nijedan srpski predsednik nije bio u Jasenovcu. Ja sam bio u dva navrata, ali ne kao predsednik", rekao je Vučić.

Vlasti Hrvatske su saopštile da poseta predsednika Srbije nije bila najavljena, te da je izostala obavezna procedura koja važi kod poseta visokih zvaničnika.

Beograd je odgovorio oštrim osudama i uvođenjem posebnog režima kontrole za sve zvaničnike Hrvatske koji žele da posete Srbiju.

'Neću na more, hoću u Jasenovac'

Vučić je kritikovao medije u Hrvatskoj, a više puta se vraćao na izjavu šefa diplomatije Gorana Grlića Radmana koji je rekao poseta Jasenovcu nije odlazak na more i da je reč o poseti predsednika države koja zahteva poštovanje procedura.

"Neću na more, hoću u Jasenovac", ponovio je Vučić nekoliko puta i dodao da mnogi građani idu u Hrvatsku na more i hvale se time, ali da "on nije taj", a da naročito ne bi išao u Dubrovnik ili u Rovinj.

Vučić je rekao i da je hrvatskim vlastima poručio da izaberu dan do 17. septembra kada može da dođe u posetu Jasenovcu, i da će on to učiniti, ali da ne veruje da će mu Hrvatska to "ikada dozvoliti".

On je dodao će Srbija uvek želeti "civilizovanu komunikaciju" sa Hrvatskom, ali da "smo shvatili da je Jasenovac zabranjeno mesto".

"Mi ćemo da radimo da u glavama srpske dece to ne bude zabranjeno mesto", rekao je Vučić i najavio "velike i sistemske promene u prosvetnom sistemu" i ulaganje sve više novca u predstave, nove filmove, serije i knjige o Jasenovcu.

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman pojasnio je 17. jula da su hrvatske vlasti neslužbenim kanalima saznale da presednik Vučić namerava da poseti spomen-područje Jasenovac i Pakrac, te da su nakon toga uručile notu Srbiji.

"Podsjećamo da prigodom svakog posjeta stranih dužnosnika vrijeme, prigoda i plan posjeta trebaju biti dio dogovara dvaju strana. Hrvatska nije informirana, to je za Hrvatsku neprihvatljivo i smatramo to nedobronamjernim", naveo je Grlić Radman.

Nakon spora, šef diplomatije Srbije Nikola Selaković je izjavio da je Beograd uputio notu Zagrebu u kojoj je izražena spremnost Vučića da službeno poseti Jasenovac.

"Pošto su oni nama zamerili na proceduri i pokušavaju da zamere na iskrenosti, evo mi smo uredno javili da predsednik hoće da dođe i da će ta poseta biti propraćena sa svim onim čim zvanična službena poseta jednog predsednika države treba da bude", rekao je Selaković na televiziji Pink 18. jula.

U logoru Jasenovac, na teritoriji tadašnje Nezavisne države Hrvatske (NDH), za vreme Drugog svetskog rata počinjeni zločini nad Srbima, Jevrejima i Romima velikih srazmera.

Broj žrtava u Jasenovcu, ali i čitavoj nacističkoj tvorevini NDH, predmet je sporenja zvanične istoriografije Srbije i Hrvatske, ali i optužbi sa jedne i druge strane za preuveličavanje, odnosno minimiziranje broja ubijenih.

Ime mandatara za deset dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u obraćanju javnosti da ga je njegova Srpska napredna stranka obavestila da ima većinu u Skupštini Srbije, ali da se još ne zna ko će tu većinu činiti.

Vučić je rekao da je dosadašnja saradnja sa Socijalističkom partijom Srbije Ivice Dačića uspešno ocenjena i da se razgovori sa tom strankom nastavljaju.

On je naveo da će mandatara za sastav nove Vlade odrediti kada bude konstituiana Skupština Srbije.

"Za deset dana ćemo znati više ko će formirati novu Vladu i jasno je da će to biti neko iz Srpske napredne stranke ili neko sa liste koalicionih partnera", rekao je Vučić.

Presdednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je 18. jula da će konstitutuivna sednica parlamenta održana krajem sledeće sedmice.

Vučić je rekao i da je prethodnih dana obavio razgovore sa 11 izbornih lista i da su sastanci bili "konstruktivni".

XS
SM
MD
LG