Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Novi talas ljevice u Latinskoj Americi; Talibani pretvaraju sekularne škole u vjerske


Talibanski helikopter polijeće nakon što je 23. juna dovezao pomoć na mjesto zemljotresa u Gajanu u provinciji Paktika.
Talibanski helikopter polijeće nakon što je 23. juna dovezao pomoć na mjesto zemljotresa u Gajanu u provinciji Paktika.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

EU dodijelila Ukrajini i Moldaviji status kandidata -- Evropska unija (EU) je dodijelila Ukrajini status kandidata za članstvo u ovoj organizaciji, čime je pokrenut potencijalno višegodišnji proces koji bi mogao da odvuče ovu ratom pogođenu zemlju dalje od uticaja Rusije i da je čvršće poveže sa Zapadom. Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel je ovo nazvao "istorijskim trenutkom".

EU o kandidatskom statusu BIH u oktobru ili decembru 2022. -- Evropska unija je potvrdila spremnost da Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za punopravno članstvo. Države članice su pozvale Evropsku komisiju (EK) da izradi novi izvještaj o reformskom procesu u ovoj zapadnobalkanskoj državi, nakon čega bi EU bila spremna da razmotri mogućnost dodijeljivanja statusa kandidata.

Kovačevski: Neprihvatljiv prijedlog EU da se zahtjevi Bugarske uvrste u pregovarački okvir -- Premijer Sjeverne Makedonije, Dimitar Kovačevski, oglasio se povodom najnovijeg prijedloga EU da se u pregovarački okvir uvrste zahtjevi Bugarske i ocijenio da su oni “neprihvatljivi” za njegovu zemlju.

Osmani zatražila liberalizaciju viznog režima za Kosovo -- Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je na Samitu lidera EU i Zapadnog Balkana pozvala da se građanima Kosova odobri liberalizacija viznog režima. Poručila je da su građani Kosova "izolovani u srcu kontinenta na kome žive."

Balkan na RSE

Lideri EU ocijenili da je poslije rata u Ukrajini proširenje u prvom planu -- Jasnu i nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana iznijeli su zvaničnici Evropske unije novinarima sa samita EU - Zapadni Balkan, održanog u četvrtak, 23. juna u Briselu.

Neizvjesna borba protiv cjenovnih šokova u Crnoj Gori -- Zbog serije poskupljenja osnovnih životnih namirnica Vlada Crne Gore je privremeno ograničila trgovačke marže na brašno, ulje, šećer i so, kako bi ublažila rast cijena i zaštitila standard građana.

Trasira se put za plin preko Hrvatske ka Evropi --U hrvatskom terminalu za prihvat ukapljenog plina (LNG) u Omišlju na ostrvu Krk razrađuju se optimalne opcije kako udvostručiti kapacitete. Također se utvrđuje i kako omogućiti, u slučaju potrebe, da ukapljeni plin zamijeni ruski u ovom dijelu Evrope.

Crvena zvijezda gost Putinovom 'omiljenom' klubu uprkos sankcijama UEFA --"Bratske" veze, uprkos međunarodnim sankcijama - za 3. juli najavljen je prijateljski meč beogradskog fudbalskog kluba Crvena zvijezda sa ruskim Zenitom iz Sankt Peterburga.

Rat u Ukrajini

Foto priča: Harkiv pod sve žešćim raketnim udarima -- U maju se činilo da su branioci Harkiva potisnuli ruske snage koje su opkoljavale grad. Sredinom juna, međutim, izvještaji su ukazivali na to da su ruske snage rasporedile artiljeriju kako bi osujetile ukrajinsku kontraofanzivu u blizini Harkiva.

Donosimo i dva video priloga: 'Masakrirani': Očevici o ubistvu tri ukrajinska tinejdžera - priča Ukrajinskog servisa RSE o stradanju maloljetnika u selu Mohantin na sjeveru Ukrajine 14. marta; te Ukrajinski par želi da usvoji dijete koje je ostalo siroče u ratu o sudbini šestogodišnjeg dječaka iz lučkog grada Mariupolja.

Svijet

Novi talas ljevice u Latinskoj Americi -- Latinsku Ameriku je pobjedom ljevičarskih političara u nizu zemalja zahvatio novi talas kao odgovor na ekonomske teškoće pogoršane pandemijom COVID-19. Novi levičarski političari, međutim, razlikuju se od ranijih naleta ljevice ili postojećih autoritarnih lijevih režima u regionu.

Talibani pretvaraju sekularne škole u vjerske -- Talibani su pretvorili mnoštvo sekularnih škola, univerziteta i edukacijskih centara u vjerske medrese, a najavili su planove i za izgradnju stotina vjerskih škola širom zemlje. Kritičari kažu da je cilj talibana da "indoktriniraju djecu" i iskorijene sve oblike sekularnog obrazovanja u Afganistanu.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG