Dostupni linkovi

Talibani pretvaraju sekularne škole u vjerske


Afganistanski dječaci uče Kuran u medresi tokom mjeseca Ramazana u Kandaharu, 9. juna 2014.
Afganistanski dječaci uče Kuran u medresi tokom mjeseca Ramazana u Kandaharu, 9. juna 2014.

Opremljena naučnom laboratorijom, bibliotekom i računarskom laboratorijom, Srednja škola Abdul Hai Habibi smatrana je jednom od najmodernijih i najprestižnijih državnih škola u jugoistočnom Afganistanu.

Ali otkako su talibani preuzeli vlast u avgustu 2021., sekularna škola u gradu Host pretvorena je u medresu, odnosno vjersku školu, zbog čega su mnogi od 6.000 učenika i 130 nastavnika bili prisiljeni da je napuste, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

"To je uznemirilo ljude", rekao je Sainulah Sijal, diplomac škole za Radio Azadi RSE-a. "Pogrešno je pretvarati sekularne škole u medrese."

Abdul Hai Habibi je među desetinama državnih škola, javnih univerziteta i centara za stručnu obuku koje su talibani pretvorili u islamske vjerske škole širom zemlje.

Kritičari kažu da je cilj islamističke militantne grupe da iskorijeni sve oblike modernog sekularnog obrazovanja koje je napredovalo u Afganistanu nakon što je invazija predvođena SAD-om 2001. srušila prvi talibanski režim.

Transformacija afganistanskog obrazovnog sistema jedan je od glavnih ciljeva talibana otkako su ponovo preuzeli vlast. Militanti su zabranili djevojčicama da pohađaju srednju školu, nametnuli rodnu segregaciju i novi kodeks oblačenja na javnim univerzitetima i obećali da će revidirati nacionalni nastavni plan i program. Talibani su također otkrili planove za izgradnju široke mreže medresa u 34 provincije u zemlji.

Afganistanka 'spremna dati život' u borbi za prava
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00


Medrese imaju posebno mjesto u svjetonazoru talibana. Riječ taliban znači student medrese. Mnogi pripadnici talibana, koji su se prvi put pojavili 1990-ih, studirali su u radikalnim islamskim vjerskim školama u susjednom Pakistanu.

Tokom brutalne vladavine Talibana od 1996-2001., grupa je zabranila sekularno obrazovanje i zamijenila ga vjerskim. Djevojčicama nije bilo dozvoljeno da idu u školu, a žene nisu mogle pohađati fakultet. Medrese koje su vodili Talibani promovisali su militantne ideologije i učili dječake da recituju Kuran napamet.

Tokom svoje gotovo 20-godišnje pobune, talibani su ponovo uspostavili svoje medrese većinom u ruralnim područjima koja su bila pod njihovom kontrolom. Također su bombardovali ili palili sekularne škole na teritoriji koju je držala vlada.

'Velika tragedija'

Učitelj u istočnom Afganistanu, koji je razgovarao za Radio Azadi pod uslovom da ostane anoniman iz straha od odmazde, rekao je da talibani pretvaraju centre za obuku nastavnika u medrese. On je rekao da su centri, koji prate postojeći nastavni plan i program koji je osmislila bivša vlada, omogućili obuku novim nastavnicima. Svaka provincija ima najmanje jedan centar za obuku nastavnika.

"U određenim provincijama, (talibansko) ministarstvo obrazovanja je već predalo centre za obuku koji će biti pretvoreni u džihadističke medrese", rekao je on.

Rekao je da su talibani već pretvorili centre za obuku u sjevernoj provinciji Bahlan i istočnoj provinciji Kunar u medrese.

"Ovo je velika tragedija i predstavlja rat protiv obrazovanja", rekao je za Radio Azadi još jedan nastavnik u istočnom Afganistanu, koji je također zatražio anonimnost zbog sigurnosnih razloga. "Talibanski stav prema obrazovanju je destruktivan."

Talibani, međutim, nisu pokazali znake zaustavljanja svoje politike.

Ranije ovog mjeseca, talibani su transformisali kancelarije Metre, privatne televizijske stanice u sjevernom gradu Mazar-e Šarifu, u medresu.

Nurulah Munir, talibanski ministar obrazovanja, rekao je da je vjersko obrazovanje prioritet za grupu.

"Imamo 20.000 (sekularnih) škola širom Afganistana, ali vjerskih škola koje su registrovane u Islamskom emiratu nema više od 1.000", rekao je on za privatnu televizijsku stanicu Tolo njuz (Tolo News), koristeći službeni naziv talibanske vlade.

Ranije ovog mjeseca, ministarstvo je objavilo planove za izgradnju državnih medresa koje će primiti 1.000 učenika u svakoj pokrajini.

"Tvrdnje da pretvaramo škole u medrese su netačne", rekao je za radio Azadi Aziz Ahmad Rajan, glasnogovornik talibanskog ministarstva obrazovanja. "(Sekularne) škole su važne same po sebi."

Rajan je rekao da je cilj plana spriječiti afganistanske studente da traže vjersko obrazovanje u inostranstvu. Tokom godina, mnogi talibanski borci su studirali u tvrdolinijaškim medresama u Pakistanu koje se često okrivljuju da obezbjeđuju pješadince za militantne grupe u regionu.

Ali Afganistanci nisu ubijeđeni. Mohammad Mohik, islamski naučnik, optužio je talibane da koriste "socijalni inženjering".

Rekao je da talibani imaju sistematski plan da sljedećoj generaciji "isperu mozak" u medresama podrivanjem sekularnih škola.

"Na ovaj način oni mogu nastaviti da regrutuju učenike (medrese) da budu njihovi vojnici i da izgrade srednjovjekovni teokratski sistem", rekao je on.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG