Dostupni linkovi

Kovačevski: Neprihvatljiv predlog EU da se zahtevi Bugarske uvrste u pregovarački okvir


Albanski premijer Edi Rama, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Albanski premijer Edi Rama, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Premijer Severne Makedonije, Dimitar Kovačevski, oglasio se povodom najnovijeg predloga EU da se u pregovarački okvir uvrste zahteve Bugarkse i ocenio da su oni “neprihvatljivi” za njegovu zemlju.

“Ne smemo dozvoliti da bilateralna pitanja postanu multilateralna. Istorijska pitanja ne smeju biti u pregoavarčkom okviru. Predlog u sadašnjem obliku nije prihvatljiv”, izjavio je Kovačevski u Briselu.

Da je u najnovijem predlogu EU uvrstila bugarske zahteve, potvrdio je u toku dana Oliver Varhelyi (Varhelji) evropski komesar za prošiernje.

“EU sve zabrinutosti Bugarske shvata veoma ozbiljno i one su sada deo pregovaračkog procesa. Sada je trenutak za odgovorne odluke”, saopštio je Varhelyi na Twitteru.

Obuhvatanje otvorenih pitanja između Bugarske i Severne Makeodonije oko jezika i istorije je uslov da Bugarska ukloni veto i omogući otvaranje pristupnih pregovora između Brisela i Skoplja. Oko ovog će se raspravljati u četvratk uveče na redovnom samitu EU.

Premijer Severne Makeodnije Dimitar Kovačevski se povodom najnovijeg predloga oglasio na posebnoj konferenciji za novinare koju su u prostorijama EU održali lideri zemalja članica koje su deo inicijative “Otvoreni Balkan”.

Osim Kovačevskog, na pres konferenciji su bili pristuni predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Albanije Edi Rama.

Rama je ocenio “sramotom” bugarsku blokadu a lidere EU je optužio za "nemoć" jer, kako je naveo, nisu izvršili pritisak na Sofiju da učini ustupke.

Aleksandar Vučić je nagovestio da bi ui decembru, Srbija uz Severnu Makedoniju i Albaniju, “mogla imati razloga za bolje raspoloženje”. On je potvrdio da će tri zemlje, u okviru “Otvorenog Balkana” nastaviti da jačaju saradnju i približavaju se evropskim standardima.

Inače konferencija za novinare koju su organizovali trojica lidera je jedino obraćanje javnosti od bilo kojih učesnika sa jutrošnjeg skupa.

Samit EU-Zapadni Balkan je prema najvama organizatora trebao da potvrdi “reenergizaciju” briselskih institucija prema regionu.

Međutim nakon susreta nije bilo nikakve zajedničke pisane izjave a lideri EU koji su trebali da se obrate novinarima, u poslednjem trenutku su otkazali konferenciju za medije.

XS
SM
MD
LG