Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Samit Amerika sa suženom listom gostiju; Sudbina kineskog univerziteta u Mađarskoj


Najava pojedinih latinoameričkih lidera da neće doći na Samit Amerika koji organizuje predsjednik SAD prijeti da baci u sjenku inicijative za rješavanje problema u regionu.
Najava pojedinih latinoameričkih lidera da neće doći na Samit Amerika koji organizuje predsjednik SAD prijeti da baci u sjenku inicijative za rješavanje problema u regionu.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

EU dokument o Srbiji: Vučić odlaže raskid s Rusijom, a pomaže mu opozicija -- Evropske obavještajne službe su izradile analizu u kojoj se ocjenjuje da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava da preduzme korake na domaćoj i međunarodnoj sceni kako bi odložio svoj raskid sa Rusijom, a u međuvremenu nastavio da pridobije ustpuke Zapada.

Lideri na samitu 'Otvoreni Balkan' o situaciji u regionu -- Dvodnevni samit regionalne inicijative "Otvoreni Balkan", na kom će biti potpisano više sporazuma i memoranduma o saradnji, počeo je u utorak, 7. juna u Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji. Po prvi put sastanku prisustvuje i predstavnik Crne Gore, premijer Dritan Abazović.

Za i protiv Kosova u 'Otvorenom Balkanu' -- Zbog odbijanja da se priključi regionalnoj inicijativi "Otvoreni Balkan", Kosovo gubi na većoj slobodi kretanja ljudi i robe, ali i veće tržište za lokalne proizvođače, ocjenjuje Visar Imeri, izvršni direktor Instituta za socijalnu politiku “Musine Kokalari” sa sjedištem u Prištini.

Srbija i naftna kriza – ima li razloga za zabrinutost? -- Srbija se priprema za zimu i radi na obezbjeđivanju dovoljne količine sirove nafte, naftnih derivata i drugih energenata i ne očekujemo da će biti nestašica ili restrikcija, kažu za RSE u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije.

Dok cijene rastu krediti na Kosovu se uzimaju i za lijekove -- Iz Centralne banke Kosova za RSE navode da su krediti za opštu potrošnju u prvih par mjeseci ove godine povećani za 19 odsto, ali nisu željeli da komentarišu taj trend. Međutim, prema njihovom izvještaju iz marta ove godine, vidi se da su banke svojim klijentima davale kredite za opštu potrošnju uslijed poskupljenja.

Još jedna sezona uz manjak konobara i kuhara u Hrvatskoj -- Uvoz radne snage ne može nadoknaditi domaću radnu snagu koja je otišla u svijet motivirana višim plaćama i boljim uvjetima rada, upozoravaju sindikati i promjene traže upravo u tim područjima.

Rat u Ukrajini

McCarthy: Stop za Lavrova signal Vučiću da ne može više da sjedi na dvije stolice -- Odluka Crne Gore, Bugarske i Sjeverne Makedonije da spriječe šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da dođe u Srbiju, iako je naišla na oštre kritike zvanične Moskve, mogla bi da pomogne Srbiji da odlučnije krene u prozapadnom pravcu, kaže za Radio Slobodna Evropa Paul McCarthy direktor za Evropu u nevladinom američkom Međunarodnom republikanskom institutu (IRI).

Koje zabranjeno oružje koristi Rusija u ratu u Ukrajini? -- Nakon više od stotinu dana rata u Ukrajini međunarodni pravni srtručnjaci i aktivisti za ljudska prava pažljivo prate kakvo oružje Rusija tokom invazije. Naročitu zabrinutost izaziva kasetna municija i drugo eksplozivno oružje u gusto naseljenim mjestima, što je vrsta oružja koja se teško može kontrolisati.

Pogledajte foto priču Družkivka pati pod ruskim raketnim napadima -- Dok se ukrajinske snage bore za kontrolu nad ključnim gradom Sjevjerodonjeckom, ruska artiljerija nastavlja s bombardovanjem. Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je najmanje jedna osoba ubijena u Družkivki. Stanovnici tog grada kažu da ih je 5. juna probudio zvuk projektila i razbijenog stakla.

Svijet

Bidenov Samit Amerika sa suženom listom gostiju -- Samit Amerika koji se ove nedelje održava u Los Anđelesu najavljen je kao prilika da administracija Džoa Bajdena (Joe Biden) iznese inicijative za rješavanje problema koje muče region. Međutim, pitanja migracija i ekonomskih izazova su u sjenci sporenja oko toga ko treba da bude pozvan a ko će bojkotovati skup.

Šta je sljedeće za kineski univerzitetski kampus Fudan u Mađarskoj? -- Nakon ubjedljive izborne pobjede u aprilu, mađarski premijer Viktor Orban nastoji da učvrsti svoju vlast a da istovremeno skloni političku opoziciju u stranu kako bi otvorio put za projekat kineskog univerziteta vrijedan 1,8 milijardi dolara.

Za kraj pogledajte video o zahtjevu roditelja djece s poteškoćama iz BiH -- Više od 180 osoba sa poteškoćama u razvoju iz Unsko-sanskog kantona smješteno je u specijaliziranim ustanovima stotinama kilometara daleko od roditelja. Porodice traže da se jedan centar otvori u njihovoj blizini kako bi mogli češće posjetiti djecu.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG