Dostupni linkovi

Šta je sljedeće za kineski univerzitetski kampus Fudan u Mađarskoj?


Demonstrant drži plakat na kojem je prikazan mađarski premijer Viktor Orban kao bivši kineski komunistički lider Mao Cedong tokom protesta protiv planiranog kampusa kineskog univerziteta Fudan u Budimpešti u junu 2021.

Pišu: Akos Keller-Alant i Reid Standish

Nekoliko mjeseci nakon što su dokumenti koji su procurili prvi put pokazali planove mađarske vlade da iskoristi, kako se procjenjuje, 1,8 milijardi dolara sredstava poreskih obveznika za izgradnju kampusa za kineski univerzitet, više od 10.000 ljudi izašlo je na ulice u Budimpešti u znak protesta protiv kontroverznog projekta, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Protesti 5. juna 2021. nagovijestili su sve veću reakciju javnosti na planove da se u glavnom gradu ugosti prestižni šangajski univerzitet Fudan i predstavljali su veliki znak za različitu mađarsku opoziciju koja je ciljala na bliske veze premijera Viktora Orbana s Pekingom.

Nakon protesta, vlada je nastojala da se distancira od projekta i drugih kineskih investicionih projekata u zemlji koji su izazvali optužbe za korupciju i zloupotrebu državnih fondova, a Orban je rekao da će budućnost kampusa biti stavljena na referendum - što je bio zahtjev demonstranata.

Ali godinu dana kasnije, vlada odustaje od tog obećanja, odlukom Ustavnog suda 18. maja da je referendum o kampusu Fudan univerziteta u Budimpešti, koji je stigao do suda nakon što su opozicioni aktivisti prikupili više od 200.000 potpisa, neustavan jer se radi o međunarodnom sporazumu između Mađarske i Kine.

Odluka je dio šireg niza poteza nacionaliste Orbana nakon njegove ubjedljive pobjede 3. aprila, za koju analitičari kažu da je osmišljena da učvrsti njegovu vlast i iskoristi sud da bi stavio na stranu političku opoziciju dok otvara put za kineski projekat.

"Odluka suda o referendumu bila je politička odluka", rekao je za RSE Andraš Jambor (Andras), aktivista koji je pomogao u organizaciji protesta u junu 2021. i koji je u aprilu izabran u parlament za ljevičarski Pokret Iskra (Szikra).

Aktivisti i grupe za praćenje izbora optužuju vladajuću stranku Fides da najviši sud u Mađarskoj popunjava svojim kandidatima kako bi osigurala dodatnu podršku za svoju agendu i uklonila prepreke demokratskom nazadovanju kroz koje je zemlja prošla u posljednjoj deceniji.

Jambor kaže da, iako je odluka o blokiranju referenduma još jedan korak naprijed za kampus u Fudanu, tu presudu treba posmatrati prvenstveno kao dio Fidesove postizborne strategije sprječavanja opozicije da ostvari "bilo kakav ili čak djelimičan uspjeh" na koji bi mogla da ukaže.

Iz kabineta mađarskog premijera nisu odgovorili na zahtjeve RSE za komentar.

Guranje naprijed

Od izbora, vlada se također vratila eksplicitnijem podržavanju i odbrani svojih planova za kineski kampus.

"Ako ne izgradimo Univerzitet Fudan to bi bilo kao da dobrovoljno odsijecamo jednu ruku," rekao je ministar kulture i inovacija Janoš Čak (Janos Csak) na parlamentarnom saslušanju 18. maja. "Mi u Mađarskoj moramo gledati i na istok i na zapad, baš kao što to čine zapadne zemlje. Moramo razumjeti oba svijeta, ne iz političkih razloga, već zato što je ova vrsta znanja potrebna i za inovacije u Mađarskoj."

Sporazumom bi Fudan postao prvi kineski univerzitet u Evropskoj uniji (EU) i prva strana ispostava škole čije je sjedište u Šangaju, za koju mađarska vlada tvrdi da će podići standarde visokog obrazovanja u zemlji.

Čak je nastavio s ovim opravdanjem u intervjuu od 1. juna za provladin medij Mandiner, gdje je Fudan nazvao "jednim od najboljih univerziteta na svijetu" i rekao da Mađarska "treba razumjeti Kinu na nivou na kojem razumijemo zapadnu civilizaciju", i da bi kineski univerzitet bio odlično sredstvo za to.

Mađarska je i dalje najbliži saveznik Kine u EU dok je Orban je iskoristio zahtjev Unije za jednoglasnošću u kreiranju vanjske politike kako bi blokirao brojne rezolucije usmjerene na Peking i Hong Kong i dobio politički prostor za manevrisanje s Briselom usred kršenja vladavine prava koje bi moglo blokirati milijarde eura za finansiranje Mađarske.

Ali uprkos podršci na visokom nivou iz Pekinga i Budimpešte, planovi za univerzitet će morati da prevaziđu nekoliko prepreka.

Jambor kaže da se kampus Fudan još uvijek suočava sa ekonomskim i političkim problemima. Ukupna cijena kampusa je 1,8 milijardi dolara, od čega je 1,5 milijardi plaćeno kineskim kreditom. Zabrinutost oko finansiranja i dugova mogla bi biti problem, pogotovo zato što univerzitet nije samostalan građevinski projekat, već je u paketu sa širim razvojnim poduhvatom za cijelo susjedstvo koje će zahtijevati upravljanje lokalnom politikom u Budimpešti.

On također upozorava da bi se kampus mogao naći na meti Evropske unije koja je strožija u pogledu praćenja kineskih investicija unutar bloka, što bi moglo stvoriti dodatne glavobolje Orbanu. Slično tome, Jambor kaže da se trenutno povećava zabrinutost da li će Mađarska htjeti koristiti novac poreskih obveznika za skupi projekat usred sumorne globalne ekonomske slike u narednim godinama.

"Upoznao sam vladine zvaničnike koji imaju saznanja o ovoj investiciji i suptilno su nagovijestili da investicija uopšte nije na čvrstom terenu", rekao je Jambor.

Prevelik za neuspjeh?

Uprkos ovim preprekama, analitičari smatraju da je projekat previše važan za odnose Mađarske s Kinom da se ne bi ostvario.

Čarls Danst (Charles Dunst), saradnik u Centru za strateške i međunarodne studije, rekao je za RSE da bi projekat mogao utrti put daljnjim kineskim investicijama u Mađarskoj, "što bi Orbanu moglo donijeti političku korist u zavisnosti od toga kako igra".

Jačanje veza s Pekingom kroz izgradnju kampusa uprkos protivljenju moglo bi biti dragocjeno za Orbana jer su njegov bliski odnosi s Moskvom i otpor sankcijama protiv Rusije pod dodatnom kontrolom usred rata u Ukrajini.

"Orban bi mogao uspostaviti jače veze s Kinom kako bi izvukao više koristi od EU", rekao je Danst. "Baš kao što je Budimpešta blokirala predloženi embargo EU na rusku naftu, sve dok Brisel nije dao Mađarskoj neke posebne ustupke, Orban bi mogao iskoristiti svoje kineske veze da traži više od EU."

Tamaš Matura (Tamas), docent na Univerzitetu Korvinus u Budimpešti i osnivač Centralno-istočnoevropskog centra za azijske studije, rekao je za RSE da s obzirom na podršku koju je univerzitet dobio i od Orbana i od Si Đinpinga, nijedna strana vjerovatno neće odustati od sporazuma.

"Na osnovu onoga što znamo o finansijskom sporazumu, Peking nema šta da izgubi ako se projekat implementira, dok se odustajanje od njega može shvatiti kao gubitak obraza", rekao je Matura.

Međutim, domaći otpor projektu nije nestao. Opozicioni političari i aktivisti protiv projekta trenutno istražuju nove puteve nakon sudske presude, a Kristina Baranji (Krisztina Baranyi), gradonačelnica Devetog okruga Budimpešte, gdje bi se kampus nalazio, izjavila je za mađarski ATV 1. juna da su već u toku pripreme za organizaciju lokalnog referenduma nasuprot opštenacionalnom glasanju koje je oboreno u maju.

Opozicioni poslanik Jambor rekao je da bi lokalni referendum mogao biti dragocjeno političko oruđe u otporu kampusu i da on i drugi političari trenutno istražuju sve druge pravne alate koji su na raspolaganju za zaustavljanje napredovanja investicije.

Međutim, on dodaje da su mađarske opozicione stranke utučene i da su se pregrupisale nakon odlučujućeg poraza u aprilu.

"To znači da opozicija nije spremna da organizuje bilo kakvu kontraakciju ili veće demonstracije barem u narednih nekoliko mjeseci", rekao je Jambor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG