Dostupni linkovi

SAD u pregovorima sa Evropom o načinima da se ograniče ruski prihodi od nafte


Ministarka finansija SAD Janet Yellen

Sjedinjene Američke Države uključene su u "izuzetno aktivne" razgovore sa evropskim zemljama u cilju pronalaženja više načina da ograniče prihode Rusije od nafte, rekla je američka ministarka finansija Janet Yellen.

Američki zvaničnici imaju za cilj da zadrže dotok ruske nafte na globalno tržište kako bi zadržali cene i izbegli skok koji bi mogao da izazove svetsku recesiju, rekla je Yellen. "Ali apsolutno je cilj da se ograniči prihod koji ide Rusiji", rekla je ona senatskom odboru 7. juna.

Postoje različiti načini da se to postigne, uključujući mogući potez kupaca nafte da se udruže i ograniče cene koje plaćaju Moskvi, rekla je ona. Sjedinjene Države su prošle nedelje pozdravile odluku Evropske unije da smanji uvoz ruske nafte za više od dve trećine. Odluka je bila deo šestog paketa sankcija koje je EU primenila protiv Rusije zbog njenog rata protiv Ukrajine.

Zvaničnici EU veruju da će ovaj potez bloka smanjiti cenu koju Moskva može da traži za svoju naftu i smanjiti količinu sirove nafte koju će Moskva prodavati u inostranstvu.

U svom svedočenju Senatskom finansijskom odboru, Yellen je rekla da američki proizvođači nafte nisu predvideli veću potražnju i povećanje cena kako pandemija COVID-19 popušta, ali sada imaju podsticaje da povećaju proizvodnju.

Ona je dodala da je "praktično nemoguće" da se Sjedinjene Države izoluju od šokova na tržištu nafte poput onih izazvanih invazijom Rusije na Ukrajinu, pa je važno da se okrenu ka obnovljivim izvorima energije.

XS
SM
MD
LG