Dostupni linkovi

EU pozdravila odluku Crne Gore da zabrani prelet aviona ruskog šefa diplomatije


"Pozdravljamo potpuno usklađivanje Crne Gore sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući restriktivne mjere i njihovu praktičnu primjenu, što se pokazalo u zabrani preleta Lavrovog aviona", naveo je Peter Stano, portparol EU

Evropska unija (EU) pozdravila je praktičnu primjenu restriktivnih mjera Crne Gore protiv Rusije zabranom preleta aviona ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, izjavio je portparol EU Peter Stano.

"Pozdravljamo potpuno usklađivanje Crne Gore sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući restriktivne mjere i njihovu praktičnu primjenu, što se pokazalo u zabrani preleta Lavrovog aviona", naveo je Peter Stano, portparol EU u izjavi koju je dostavio medijima.

Dodaje da EU i brojne zemlje primjenjuju sankcije kojima se zabranjuje ruskim avionima prelet preko njihove teritorije, kao i da sprovode "zabrane putovanja ratnim huškačima i pojedincima poput Lavrova".

Posjeta Lavrova Srbiji je 6. juna otkazana nakon što su Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Bugarska zabranile prelet Lavrovovog aviona. Iz Kremlja je taj potez okarakterisan kao "neprijateljski čin".

Najoštrija reakcija iz Rusije je došla je od direktora ruske državne svemirske agencije Roskosmos Dmitrija Rogozina koji je napisao da "Sarmat" - ruska interkontinentalna balistička raketa "neće tražiti saglasnost za letjenje" tri zemlje.

Na pitanje o prijetnjama odaslanim iz Rusije zemljama koje su zabranile prelet aviona, Stano je kazao da za to ne vidi razlog.

"Ne vidimo apsolutno nikakav razlog za komentarisanje neprimjerenih prijetnji i primjedbi nekoga ko se nalazi na listi sankcija EU zbog toga što je jedan od najglasnijih promotera i pristalica ilegalne ruske agresije na Ukrajinu, i zbog stalnog angažovanja u aktivnostima dezinformisanja", rekao je Stano.

Crna Gora je zabranom preleta Lavrovovog aviona ispoštovala obaveze koje je preuzela, ocijenio je crnogorski ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.
On je kazao da je ta odluka bila neizbježna, te da ga čudi burna rekcija.

"Lavrov je do Beograda mogao doći vozom, jer oni nijesu zabranjeni na relaciji Beograd – Moskva", kazao je Krivokapić 7. juna.

Dan ranije je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Crne Gore saopšteno da je zabrana preleta ruskog aviona dio međunarodnih restriktivnih mjera koje su uvedene Rusiji zbog vojne agresije na Ukrajinu.

Crna Gora ne dozvoljava prelete ruskih vazduhoplova preko svoje teritorije osim u tačno navedenim izuzecima koji se nisu mogli uzeti u obzir u ovom slučaju, naveli su iz MVP.
XS
SM
MD
LG