Dostupni linkovi

Lideri na samitu 'Otvoreni Balkan', nada u dalje širenje inicijative


Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski (centar) sa liderima zemalja Srbije, Crne Gore, Albanije i BiH u vili "Biljana" u Ohridu na neformalnoj večeri povodom početka samita "Otvoreni Balkan", 7. jun 2022.
Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski (centar) sa liderima zemalja Srbije, Crne Gore, Albanije i BiH u vili "Biljana" u Ohridu na neformalnoj večeri povodom početka samita "Otvoreni Balkan", 7. jun 2022.

Dvodnevni samit regionalne inicijative "Otvoreni Balkan", na kom će biti potpisano više sporazuma i memoranduma o saradnji, počeo je u utorak, 7. juna u Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski je u vili "Biljana" u Ohridu poželio dobrodošlicu liderima zemlja regiona, koji u srijedu, 8. juna učestvuju u zvaničnom dijelu Samita.

U Ohridu su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Albanije Edi Rama, Crne Gore Dritan Abazović i predsjednik Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija. Crna Gora i BiH nisu članice inicijative "Otvoreni Balkan".

"Dokazali smo da 'Otvoreni Balkan' prošlost ostavlja iza sebe. Umesto zidova, kao nekada, 'Otvoreni Balkan' gradi mostove. To otvara nove perspektive za naše države, naše narode, naše ekonomije i naša društva", rekao je Kovačevski u pozdravnom govoru, navedeno je u saopštenju.

Naglasio je da se on, predsjednik Vučić i premijer Rama slažu da evropeizacija i primjena evropskih vrijednosti u Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Albaniji nemaju razloga da čekaju.

"Još jednom poručujemo da je poziv za pridruživanje inicijativi 'Otvoreni Balkan' otvoren za sve zemlje u regionu. Crna Gora i Bosna i Hercegovina su večeras sa nama i nadam se da će se ova inicijativa dalje širiti", rekao je Kovačevski.

Na Tvitteru je objavio da je samit počeo neformalnim druženjem na Ohridu.

Premijer Crne Gore prvi put na samitu

Po prvi put sastanku prisustvuje i predstavnik Crne Gore, premijer Dritan Abazović. Crna Gora nije članica inicijative, ali od kada je Abazović preuzeo mesto predsjednika Vlade takva mogućnost se ne isključuje.

Abazović je razgovarao u Ohridu sa premijerom Albanije Edijem Ramom i američkim ambasadorom u Srbiji Kristoferom Hilom.

"Svi naši najvažniji spoljnopolitički partneri su tu. Zapadnom Balkanu je mjesto u EU. Crna Gora kao lider u integracijama je spremna da bude pozitivan primjer u tom procesu", napisao je Abazović na Tvitteru.

Dodao je da je politika budućnosti politika pomirenja i ekonomske saradnje.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je da je BiH na Samitu u funkciji posmatrača, ali da očekuje da Predsjedništvo BiH u relativno kratkom roku donese odluku o pristupanju BiH tom projektu.

"Ja sam ovdje jer znam da gotovo sva poslovna zajednica u BiH želi da bude dio projekta 'Otvoreni Balkan', i većina političara, pa da kažem i entiteta je opredijeljena da pristupi ovom projektu. Tu sam i da prenesem poruku članovima 'Otvorenog Balkana' da se BiH priprema i želi da što prije postane član", rekao je Tegeltija novinarima u Ohridu.

Zaključio je da je samo mali broj političara koji se suprotstavljaju ovom projektu: "Ja ih pozivam i očekujem da Predsjedništvo u relativno kratkom roku donese odluku o pristupanju BiH 'Otvorenom Balkanu'."

Vučić o Kosovu: Svi dobrodošli

Prisutni predstavnici pomenutih zemalja su u utorak uveče razgovarali o situaciji u regionu.

Predsjednik Srbije je, uz objavljene fotografije sa susreta na Instagramu napisao da je razgovor vođen "uz predivan pogled na Ohridsko jezero", te da je razgovarano o svim pitanjima od značaja za građane ovih zemalja.

"Narednih dana očekuje se nastavak razgovora i o mnogim drugim temama o budućnosti zapadnog Balkana, o evropskom putu Srbije, kao i o svim neophodnim reformama koje moramo da sprovedemo", naveo je Vučić.

Predsjednik Srbije je dodao da je riječ o velikoj inicijativi koja je u interesu građana i da nije zamjena za EU.

"Prosto, to je posebna inicijativa koja donosi saradnju naroda i država ovde. Ako mi budemo u stanju da sarađujemo, mi ćemo da zarađujemo više i da živimo bolje", rekao je Vučić za makedonske medije.

Vučić je dodao da će na samitu "Otvoreni Balkan" u Ohridu predložiti plan za međudržavnu pomoć tokom zime u vezi sa hranom, snabdijevanjem električnom energijom i gasom.

Predsjednik Srbije je rekao da su svi dobrodošli u inicijativu „Otvoreni Balkan“, pa i Priština.

"Mislim da smo dovoljno zreli da razgovaramo sami. Što više razgovaramo sami, to će odnosi biti bolji. Kada sam prvi put sreo premijera Albanije Edija Ramu, bilo je dosta tenzija među nama. Naši lideri se nisu sastajali sedamdeset godina. Upravo zato što smo shvatili da treba da razgovaramo, mogli smo da razgovaramo bez posrednika i danas su naši odnosi dobri“, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da li je „otvoreni Balkan” moguć bez Kosova, Vučić je rekao da su svi dobrodošli, prenosi Radio Slobodna Evropa na makedonskom jeziku.

Kosovo je odbilo učešće na samitu. Premijer Kosova Aljbin Kurti obavijestio je premijera Sjeverne Makedonije Dimitra Kovačevskog da odbija da učestvuje na ovom sastanku jer, kako je rekao, Kosovo ostaje angažovano u Berlinskom procesu (evropska inicijativa za ubrzavanje integracija država Zapadnog Balkana).

U srijedu, 8. juna očekuje se da će biti potpisana četiri sporazuma o saradnji - o borbi protiv utaje poreza, priznavanju diploma visokog obrazovanja, kulturnoj saradnji i saradnji u oblasti turizma, u koje je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid.

Ko podržava "Otvoreni Balkan"?

Putem video-linka obratiće se evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

"Otvoreni Balkan" ima podršku Evropske unije, ali i administracije SAD. Sa tih adresa su više puta poručivali da bi u toj inicijativi, kako bi bila što uspješnija, trebalo da budu sve zemlje Zapadnog Balkana.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov podržao je Otvoreni Balkan.

On je 7. juna rekao da NATO i Evropska unija "hoće da pretvore Balkan u svoj projekat pod nazivom Zatvoreni Balkan", nakon što je zvanično otkazana njegova posjeta Srbiji zbog zabrane preleta njegovo aviona preko Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Bugarske.

Lavrov je rekao i da "Brisel nije želio da on izrazi podršku inicijativi Beograda Otvoreni Balkan, te da razgovaraju o interesima za ozdravljenje odnosa među zemljama regiona".

Šta je predviđeno dogovorima čije se potpisivanje očekuje?

Osnivači "Otvorenog Balkana", premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, osmislili su ovaj koncept 2019. godine sa ciljem, kako je navedeno, stvaranje područja slobodnog kretanja ljudi, robe i usluga na Zapadnom Balkanu.

Do sada je potpisano više sporazuma u kojima je pojednostavljeno kretanje između država, ali i lakša trgovina, uvoz i izvoz robe.

U sporazumu, čije se potpisivanje u srijedu očekuje u cilju borbe protiv utaje poreza, navodi se da tri zemlje smatraju "povećan značaj" saradnje u ovoj oblasti.

Sporazum o međusobnom priznavanju diploma ubrzaće procedure za priznavanje diploma visokog obrazovanja između Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije.

U cilju promovisanja kulturne raznolikosti, interkulturalnog dijaloga i međusobnog razumijevanja, od tri zemlje se takođe očekuje da potpišu memorandum o razumijevanju o kulturnoj saradnji na Zapadnom Balkanu.

U očekivanom Memorandumu o razumijevanju u oblasti turizma predviđeno je formiranje turističke mape, pod nazivom "Otvoreni Balkan".

Države potpisnice su u obavezi da podstiču kontakte između turističkih organizacija i radnika, a predviđeno je i stvaranje posebnih radnih grupa za ovu oblast.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG