Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Berlin mijenja politiku slanja oružja Ukrajini; Bojazan od proširenja rata na Moldaviju


Pripadnica oružanih snaga Ukrajine u regiji Lugansk, 26. april 2022.
Pripadnica oružanih snaga Ukrajine u regiji Lugansk, 26. april 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Srbija naviknuta na krizne planove za snabdijevanje gasom -- Informacije o tome da je moguć prekid isporuke ruskog gasa preko Bugarske, pokrenule su spekulacije da li Srbija može da ostane bez gasa. Ekspert za energetiku Aleksandar Kovačević, za RSE objašnjava da za Srbiju scenario u kojem postoji problem sa isporukom gasa iz Rusije nije nov.

'Čišćenje terena' na mjestu ubistva 1.300 Bošnjaka u Kravici -- Preživjeli srebreničkog genocida i porodice stradalih strahuju da će 'asanacijom' koju sprovode vlasti, biti obrisano sjećanje na jedno od najmasovnijih ubistava zarobljenih Bošnjaka koje se dogodilo u julu 1995. godine. Iz Opštine Bratunac nisu odgovorili na upit Radija Slobodna Evropa kakvi se radovi i zbog čega izvode u Kravici.

'Smrt bih lakše podnio': Otac nestalog sa Kosova -- Šaip (Shaip) Ramabaja iz Ajvalije kod Prištine već 23 godine traga za sinom Baškimom (Bashkim), kojeg je posljednji put vidio 18. aprila 1999. godine. "Dugo čekam, ali nama, roditeljima, to je duplo teže od smrti", kaže Šaip. Prema podacima vladine Komisije za nestala lica na Kosovu, trenutno se 1.617 osoba vodi kao nestalo.

Zakon koji štiti LGBTIQ u BiH prvi put djeluje -- Opštinski sud u Sarajevu je početkom aprila ove godine donio prvostepenu presudu kojom je prvi put u Bosni i Hercegovini sudski potvrđena diskriminacija prema LGBTIQ osobama. Presuda za diskriminaciju se odnosi na poruku koju je na svom Facebook profilu 1. aprila 2019. godine uputila tadašnja zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, Samra Ćosović Hajdarević.

Policija saopštila da su dojave o bombama u crnogorskim školama bile lažne -- Ministarstvo prosvjete obustavilo je u srijedu, 27. aprila, nastavu u svim školama u Crnoj Gori zbog prijetećih anonimnih poruka o postavljenim bombama koje su nešto ranije stigle na mejl adrese 41 škole.

Rat u Ukrajini

Prvo Ukrajina, pa Moldavija? Hoće li Kremlj proširiti svoj rat? -- Serija eksplozija proteklih dana u Pridnjestrovlju, otcijepljenom regionu Moldavije, izazvala je bojazan da bi Kremlj mogao proširiti svoj rat. Pitanje je da li je to realno, uzimajući u obzir žestoke borbe s kojim se ruske snage suočavaju u Ukrajini.

Moskovljani o tome kada će prestati 'sukob s Ukrajinom' -- Od "Kad Putin ode" ili "Kad Putin umre", do "Moramo upotrijebiti snažnije oružje" ili "Ukrajinu treba izbrisati s lica zemlje" - stavovi su građana Moskve u anketi Radija Slobodna Evropa o tome kada će se završiti rat s Ukrajinom.

Svijet

Berlin pod pritiskom mijenja politiku slanja oružja u Ukrajinu -- Odlukom o slanju 50-tak tenkova Gepard u Ukrajinu pod pritiskom iz inostranstva i domaće javnosti, njemačka vlada je napravila zaokret u svojoj politici pošto se ustručavala da šalje teško naoružanje Kijevu, premda je već na početku ruske invazije odustala od višedecenijske politike da ne šalje oružje u zone sukoba, pišu svjetski mediji.

Tražimo odgovore

Za kraj nudimo odgovor na pitanje iz rubrike ZAŠTO Radija Slobodna Evropa koju možete pronaći i na Facebook stranici – Kakvi su efekti zabrane Wimbledona za ruske i bjeloruske tenisere?

Od kada je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine 24. februara, sportistima ove zemlje bilo je zabranjeno da učestvuju na brojnim takmičenjima. Međutim, Wimbledon je prvi teniski turnir koji je to uradio uprkos tome što su upravna tijela ovog sporta dozvoljavala teniserima da se takmiče na turnirima kao "neutralni igrači". Wimbledon sada trpi kritike zbog zabrane nastupa ruskim teniserima i teniserkama.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG