Dostupni linkovi

Brisel po mehanizmu vladavine prava pokrenuo postupak protiv Mađarske


Viktor Orban, premijer Mađarske na konferenciji za medije Budimpešta, 6. april 2022.

Evropska komisija pokrenula je postupak protiv Mađarske u okviru novog mehanizma prema kojem se korišćenje sredstava iz evropskih fondova uslovljava poštovanjem vladavine prava.

Identifikovali smo pitanja koja bi mogla da predstavljaju kršenja vladavine prava i koja utiču na budžet EU, izjavila je na konferenciji za novinare potpredsjednica Komisije za transparentnost Vera Jurova.

Postupak je pokrenut slanjem pisma koje predstavlja zvaničnu opomenu.

U ime Evropske komisije poslao ga je komesar za budžet Johannes Hahn, ali sadržaj pisma nije objavljen.

Na Twitter nalogu Hahn je napisao: "Danas je Evropska komisija izdala svoju prvu obavijest prema uredbi o opštim uslovima. Mađarska je sada pozvana da odgovori na zabrinutost Evropske komisije. Naša dužnost je da zaštitimo budžet EU, Komisija nastavlja da provjerava sve države članice u okviru ovog instrumenta".

Prema pravilima, postupak bi mogao da traje do devet mjeseci.

Mađarska sada ima dva mjeseca da odgovori na pismo, a Komisija ima mjesec dana za analizu odgovora.

Nakon toga, Komisija može da predloži suspenziju ili smanjenje isplata iz evropskih fondova zbog utvrđenih narušavanja, a konačnu odluku donose članice EU dvostrukom većinom.

Za kažnjavanje mora da glasa najmanje 15 država članica, sa najmaje 65 odsto stanovništva EU.

Uredbom, koja nikad dosad nije korišćena, omogućava se Evropskom savjetu da na zahtjev Evropske komisije donese mjere poput suspenzije plaćanja koja se finansiraju iz budžeta Unije ili suspenzije odobrenja jednog ili više programa finansiranih iz budžeta.

Mehanizam je odobrio Evropski sud pravde ranije ove godine nakon što su Mađarska i Poljska posljednjih godina izazvale nezadovoljstvo Komisije zbog reformi koje ograničavaju nezavisnost pravosuđa i civilnog društva ili su usmjerene na prava manjina, uključujući žene i LGBTQ zajednicu.

Mađarska i Poljska, koje bi zbog te uredbe mogle da ostanu bez značajnih sredstava iz evropskog budžeta, obratile su se u martu prošle godine Sudu EU i zatražile njeno poništenje, ali je Sud u februaru ove godine odbacio njihov zahtjev.

Izvor: Euronews
XS
SM
MD
LG