Dostupni linkovi

EU traži početak pregovora o članstvu Sjeverne Makedonije


EU za proširenje Oliver Varhelyi s premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, Skoplje, 27. april 2022. 
EU za proširenje Oliver Varhelyi s premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, Skoplje, 27. april 2022. 

Evropska unija (EU) želi da formalno počne sa pregovorima o članstvu Sjeverne Makedonije početkom ljeta i obnovi napore da se riješe prigovori Bugarske koji su zakočili proces, naveo je visoki zvaničnik EU u srijedu 27. aprila.

Oliver Varhelyi, komesar EU za proširenje, rekao je tokom posjete Sjevernoj Makedoniji da je blok zainteresovan da prekine dvogodišnju blokadu procesa. Ubrzanje procesa prijema novih članica postalo je hitnije za EU nakon ruske invazije na Ukrajinu.

"Sjeverna Makedonija je dio Evrope. Nemate vremena za gubljenje da biste ubrzali proces", napisao je Varhelyi na Twitteru nakon sastanka s premijerom Dimitrom Kovačevskim.

Varhelyi se dan prije u Sofiji sastao i s bugarskim premijerom Kirilom Petkovim.

Bugarska, koja se pridružila EU 2007., tvrdi da Sjeverna Makedonija nije ispoštovala dijelove sporazuma o prijateljstvu između susjednih zemalja iz 2017. godine.

Premijeri Bugarske i Sjeverne Makedonije bez odgovora na ključna pitanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Bugarska želi da Sjeverna Makedonija prizna etničku bugarsku manjinu u svom ustavu, ali osporava postojanje makedonske manjine u Bugarskoj.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani rekao je da je njegova zemlja pokazala "iznimnu razinu predanosti" pristupanju.

"Vrijeme je da Evropska unija pruži ruku zemljama Zapadnog Balkana i da jasno pokaže da je budućnost regije evropska", rekao je Osmani. "Regija je sve umornija od čekanja, što šteti kredibilitetu Evropske unije."

Lideri EU-a dali su Sjevernoj Makedoniji i Albaniji zeleno svjetlo 2020. za početak pregovora o pristupu, iako nije određen datum za početak pregovora. Spor s Bugarskom odgodio je kandidaturu Albanije.

Mogućnost članstva u EU dugo se smatralo poticajem za pokretanje demokratskih, političkih i ekonomskih reformi na nestabilnom Balkanu.

Šest zemalja Zapadnog Balkana, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija, u različitim su fazama pridruživanja EU.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG