Dostupni linkovi

Policija saopštila da su dojave o bombama u crnogorskim školama bile lažne


Osnovna škola"Sutjeska" u Podgorici, odakle su učenici evakuisani 27. aprila zbog anonimnih prijetnji

Uprava policije saopštila je da su dojave o eksplozivnim napravama u crnogorskim školama bile lažne, te da mogu nastaviti rad.

Ministarstvo prosvjete obustavilo je u srijedu, 27. aprila, nastavu u svim školama u Crnoj Gori zbog prijetećih anonimnih poruka o postavljenim bombama koje su nešto ranije stigle na mejl adrese 41 škole.

"Ipak, Ministarstvo je odlučilo da zbog panike koja je nastala obustavi nastavu u svim školama", rekao je za Radio Slobodna Evropa portparol Ministarstva prosvjete Bojan Knežević.

Prijetnje o postavljenim bombama stigle su i lokalnim samoupravama u Nikšiću, Beranama, Baru, Cetinju... Policijskom kontrolom nije nađen eksploziv.

Komentarišući dojave o navodno postavljenim bombama mandatar za sastav nove vlade Dritan Abazovi, kazao da se radi o pokušaju unošenja tenzija i nemira kod građana.

"Nema nikakvog razloga za paniku nema. Da li je neslana šala, želja da se prikaže sistem slabijim - vjerovatno je kombinacija svega. Nadam se da će se djeca brzo vratiti u škole", rekao je Abazović.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović
Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović

On je rekao da ove prijetnje ne bi vezivao za izbor nove Vlade, koji je zakazan za 28. april na Cetnju gdje ce se održati sjednica crnogorskog parlamenta.

"Bombama prijete oni koji ne žele progres ovog društva. Da li su to strukture koje ne žele novu vladu ? Moguće, ali ne bih to vezao za 43. Vladu. Ti ljudi vjerovatno imaju određene agende, a one sigurno nisu progresivne i dobronamjerne", dodao je Abazović.

Sekretar MUP ne isključuje političke motive za prijetnje

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zoran Miljanić za Radio Slobodna Evropa je ocijenio da se ovakvim dojavama unosi nesigurnost i panika, i pokušava stvoriti iskrivljena slika o stanju bezbjednosti u Crnoj Gori.

"Naravno da te dojave uznemiravaju građane. To rade oni koji ne misle dobro državi. Teško je pretpostaviti koji su motivi za upućivanje prijetnji", kaže Miljanić.

Zoran Miljanić, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova ne isključuje da su dojave o bombama politički motivisane
Zoran Miljanić, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova ne isključuje da su dojave o bombama politički motivisane

On kaže da se ne može isključiti da su prijetnje povezane sa formiranjem nove Vlade.

"Nije isključeno da ovako masovno dojavljivanje o postavljenim bombama ima neku političku agendu, odnosno motiv. Ne bih nagađao. Svi za koje se dokaže da su se time bavili biće procesuirani, kao i nalogodavci, posebno ako to ima veze sa trenutnim političkim momentom u Crnoj Gori", kaže Miljanić.

Naglašava da pripadnici policije provjeravaju sve dojave i poštuju protokole o pregledu lica mjesta i evakuaciji.

Navodi da je teško otkriti odakle dolaze prijetnje:

"Takve prijetnje uglavnom dolaze iz inostranstva, kako iz regiona tako i zemalja Evrope i šire. Specijalizovane službe čine sve da dođu do pokazatelja i indicija ko bi se sve mogao baviti ovako prljavim poslovima".

I mandatar Abazović je potvrdio da je crnogorska policija uputila zahtjeve drugim državama da izvrše kontrolu.

"Na njih se ne odgovara baš promptno", rekao je Abazović.

Đukanović prijetnje povezuje sa izborom nove Vlade

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je pozvao nadležne institucije da hitno rasvijetle prijetnje, pronađu nalogodavce, organizatore i izvršioce.

"Bezbjednost djece, kao najranjivije kategorije društva, i svih građana, mora biti apsolutni prioritet države i svakog pojedinca", naveo je Đukanović.

On je na Twiter nalogu povezao ovaj događaj sa predstojećim izborom nove Vlade, koji je zakazan za četvrtak 28. april.

"Ne smijemo dozvoliti da obrazovanje trpi zbog onih koji namjeravaju izazivati vanredne situacije i destabilizovati državu uoči izbora nove vlade, na pragu turističke sezone", naveo je Đukanović.

Mejlovi sa dojavom o postavljenim bombama stigli su školama u gotovo svim crnogorskim gradovima.

U tekstu prijetećih mejlova se navodi da je "na teritoriji škole podmetnuto mnogo bombi".

"Uvek smo sanjali o osveti. Mi ćemo se osvetiti, doći ćemo u školu. Sve ćemo pobiti. Niko neće ostati živ. Ceo grad će krvariti", navodi se u sadržaju mejla.

Škole na Cetinju kao i zgrada Opštine su pregledane i utvrđeno je da nema eksplozivnih naprava, saopštio je gradonačelnik Nikola Đurašković.

"Apelujem na nadležne da maksimalno podignu nivo opšte bezbjednosti i otkrivajući počinioce spriječe buduće slične situacije", naveo je Đurašković.

Dio roditelja bio u panici

Poruke koje je većina roditelja dobila od nastavnika "molim vas da u što kraćem roku dođete po djecu", uznemirila je i sagovornike RSE - roditelje osnovaca.

Kad su Jelena i njena sedmogodišnja ćerka Hana u srijedu ujutro stigle ispred škole u Baru, sačekao ih je policajac i rekao da, zbog vanredne situacije, neće biti nastave.

"Hana je počela da plače. Uplašila se od policajca, a uz to je mislila da će morati da napusti školu, da je prepisuju u neku drugu. A onda se sjetila i da je danas trebalo da recituje na školskoj priredbi pa je dodatno bila tužna i uplašena. Užas", kaže Jelena za Radio Slobodna Evropa.

Dragana navodi da je školska Viber grupa bila zasuta porukama, linkovima članaka ali i oprečnim informacijama.

"Obuzeo me je nemir, nastao haos u glavi. Nisam znala koga da zovem da ga uzme iz škole jer sam u tom trenutku bila na drugom kraju grada. Zamolila sam mamu njegove drugarice iz odjeljenja da bude sa njim dok ne stignem".

Kaže nam da je dok je vozila ka školi obuzela panika.

"Kao da će se neko čudo desiti, bila sam uplašena, plašila se hoću li stići na vrijeme. A onda apokaliptičan prizor kada sam stigla - mnogo ljudi, policijskih kola, novinara. Institucije moraju da preduzmu sve da se ovome stane na kraj", zaključila je Dragana.

"Naravno da sam ostavio sve obaveze i otišao po ćerku čim je stigla poruka od učiteljice. Ne mogu da vjerujem da se ovo dešava. Djeluje da su službe bezbjednosti podbacile i da se ovakve stvari olako shvataju, čim imamo dva puta za nepunih mjesec istu situaciju", kaže Miljan za RSE.

Ranije prijetnje bombama neotkrivene

Policija nije otkrila ko je 1. aprila, takođe putem mejla uputio slične prijetnje na adrese nekoliko škola u Crnoj Gori.

Uprava policije je tada saopštila da je utvrđeno da su mejlovi poslati sa domena čiji se serveri nalaze u inostranstvu, te da rade na identifikaciji pošiljalaca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG