Dostupni linkovi

Kakvi su efekti zabrane Wimbledona za ruske i bjeloruske tenisere?


Organizatori Wimbledona tvrde da su donijeli "najodgovorniju moguću odluku" zabranivši učešće na ovogodišnjem turniru ruskim i bjeloruskim igračima.
Organizatori Wimbledona tvrde da su donijeli "najodgovorniju moguću odluku" zabranivši učešće na ovogodišnjem turniru ruskim i bjeloruskim igračima.

Od kada je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine 24. februara, sportistima ove zemlje bilo je zabranjeno da učestvuju na brojnim takmičenjima.

Međutim, Wimbledon je prvi teniski turnir koji je to uradio uprkos tome što su upravna tijela ovog sporta dozvoljavala teniserima da se takmiče na WTA, ATP i Grand Slam turnirima kao "neutralni igrači".

U međuvremenu su i bjeloruski sportisti suočeni sa sankcijama jer je Bjelorusija pomagala Rusiji u ratu. Igračima i igračicama iz Rusije je također zabranjen pristup bilo kojem od turnira na travi u Velikoj Britaniji.

Wimbledon sada trpi kritike zbog zabrane nastupa ruskim teniserima i teniserkama?

Zašto

Odluka Wimbledona izazvala je kritike i Novaka Đokovića koji je potez nazvao "suludim". Đoković je rekao da sportisti nemaju nikakve veze s tekućim konfliktom.

"Ja ću uvijek osuđivati rat. Nikada neću podržavati rat, pošto sam i sam u djetinjstvu prošao kroz rat", rekao je Đoković novinarima na beogradskom turniru.

"Znam koliko emocionalnih trauma ostavlja. U Srbiji, mi svi znamo šta se desilo 1999. godine. Na Balkanu smo imali mnogo ratova u nedavnoj istoriji."

"Međutim, ne mogu da podržim odluku Wimbledona. Mislim da je to suludo", rekao je. "Kada se politika miješa u sport, rezultat nije dobar."

Ruski teniser Andrej Rubljov kritikovao je turnir Wimbledon zbog zabrane za ruske i bjeloruske igrače nazvavši je "kompletnom diskriminacijom" i "nelogičnošću".

Rubljev, osmi po redu rangirani teniser na svijetu pridružio se svjetskom broju jedan u tenisu, Novaku Đokoviću u kritikama zabrane.

"Razlozi koje je dao Wimbledon nemaju smisla", rekao je Rubljev na marginama turnira Serbian Open, ATP dešavanja u Beogradu koje se rangira kao 250. događaj u svijetu.

"Ono što se sada dešava je potpuna diskriminacija protiv nas", rekao je Rubljev.

Organizatori: Najodgovornija moguća odluka

Wimbledon je donio "najodgovorniju moguću odluku" zabranivši učešće na ovogodišnjem turniru ruskim i bjeloruskim igračima, izjavio je predsjednik All England Cluba (AELTC) Ian Hewitt.

AELTC, koji organizira Grand Slam, i Lawn Tennis Association (LTA - Britanski teniski savez) objavili su da ruskim i bjeloruskim igračima neće biti dozvoljeno da igraju u Velikoj Britaniji ovog ljeta nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Ovaj potez kritizirali su ATP Tour i WTA Tour, gdje je muškarcima i ženama još uvijek dozvoljeno da se takmiče pod neutralnim zastavama, prenosi Eurosport.

U prvih 30 ATP rang-liste nalaze se četiri Rusa, uključujući 2. igrača svijeta Danila Medvedeva i 8. igrača svijeta Andreja Rubljova, te šest ruskih i bjeloruskih igrača u prvih 32 WTA rang-liste, uključujući i 4. teniserku svijeta Arinu Sabalenka.

Govoreći na proljetnom brifingu za medije u Wimbledonu, Hewitt je rekao: "Na početku, vjerujemo da je ovo ekstremna i izuzetna situacija koja nas vodi daleko izvan interesa samog tenisa".

"Stalnu invaziju Rusije, koja je dovela do katastrofalne štete za milione života u Ukrajini, osudilo je širom svijeta preko 140 nacija, vlade, industrija, sport i kreativne institucije igraju svoju ulogu u nastojanjima da se ograniči globalni utjecaj Rusije, uključujući bilo kakvu korist od trgovinske, kulturne ili sportske manifestacije snage", dodao je.

"Razumijemo i duboko žalimo za uticaj koji će ova odluka imati na svakog pogođenog pojedinca i toliko nevinih ljudi koje pati kao rezultat ovog užasnog rata. Ali, dužni da djelujemo, vjerujemo da smo donijeli najodgovorniju moguću odluku u datim okolnostima iu okviru vladine pozicije ne postoji održiva alternativa odluci koju smo donijeli u ovoj zaista izuzetnoj i tragičnoj situaciji", zaključio je Hewitt, prenosi Eurosport.

Britanski The Guardian objavio je na svom web sajtu niz pisama fanova i ljubitelja tenisa koji smatraju da je "licemjerno zabraniti nastupe ruskim i bjeloruskim teniserima" na nadolazećem turniru Wimbledonu.

Ovo su neka od njih:

"Jesu li zabranili nastupe Stanu Smithu, Jimmyju Connorsu, Johnu McEnroeau ili Peteu Samprasu tokom ratova koje je američka vlada vodila u Vijetnamu, Iraku ili Afganistanu?

Gdje prestaje ovo ludilo – da li moj lokalni klub zabranjuje bilo koga iz Rusije? Šta je sa preduzećima? Ruski narod nije više kriv za ovaj rat od prosječnog Amerikanca za te ratove američke vlade – ili, usuđujem se reći, britanski narod za bezobzirno pokolj stotina mornara na Belgranu koji se povlačio tokom Foklandskog rata.

Jedan od vrhunaca 2021. za mene je bio prisustvovanje 'super suboti' sa finalima ženskih singlova i parova. Ako Wimbledon odbije da poništi ovu zabranu, ja, nažalost, neću ni prisustvovati ni gledati mečeve ove godine", napisao je Bruce Hamm iz Londona.

"Odluka da se ruskim igračima zabrani učešće u Wimbledonu je razumljiva, ali beskorisna. Dobro je poznato da moramo zabiti klin između Vladimira Putina i ruskog naroda.

Ovo je Putinov rat i on koristi ovakve zapadnjačke odgovore kao dokaz da zapad mrzi Rusiju. Bolji pristup je da istaknemo da cijenimo slobodu ruskog naroda, njihovu književnost i muziku i njihov angažman kao pojedinaca u građanskim procesima društva kao što je sport.

Ako bi im bilo dozvoljeno da učestvuju na Wimbledonu, ovi igrači i njihovo pomoćno osoblje bi otišli kući s novim informacijama o ratu, nakon što bi gledali vijesti i razgovarali s drugim igračima.

To je ono što očajnički želimo da proširimo u Rusiju. O našem moralnom ponašanju moraju odlučivati naše moralne vrijednosti, a ne Putin", napisao je profesor Paul Gilbert s Univerziteta u Derbiju

S druge strane, The Guardian je objavio i psima koja podržavaju suspenziju nastupa ruskim igračima.

Kakva je reakcija teniskog svijeta, političara iz Rusije i Velike Britanije?

ATP je saopštio da će ruskim i bjeloruskim igračima i dalje biti dozvoljeno da se takmiče na njegovim događajima pod neutralnom zastavom.

"Naš sport je ponosan što funkcioniše na osnovnim principima zasluga i pravičnosti, gdje se igrači takmiče kao pojedinci kako bi zaslužili svoje mesto na turnirima zasnovanim na ATP rang listi", navodi se u saopštenju koje je prenio BBC.

"Vjerujemo da je današnja jednostrana odluka Wimbledona i LTA da isključe igrače iz Rusije i Bjelorusije iz ovogodišnjeg britanskog nastupa na travi nepravedna i da ima potencijal da stvori štetan presedan za igru", poručuju.

Iz WTA dodaju:

"Pojedinačne sportiste ne bi trebalo kažnjavati ili sprečavati da se takmiče zbog toga odakle su, ili odluka koje donose vlade njihovih zemalja. Diskriminacija i odluka da se takva diskriminacija usredsredi na sportiste koji se sami takmiče kao pojedinci, nije ni poštena ni opravdana", saopšteno je.

WTA će nastaviti primjenjivati svoja pravila kako bi odbacili potencijalnu diskriminaciju i osigurala da svi sportisti mogu da se takmiče na Tour događajima, a pozicija koja je do današnje objave bila podijeljena u profesionalnom tenisu, navodi BBC.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kritikovao je zabranu.

Zašto Rusi beže iz Rusije?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:01 0:00

"S obzirom na to da je Rusija jaka teniska zemlja i da su naši sportisti među onima na vrhu svjetske rang liste, sam turnir bi trpio zbog ove zabrane", rekao je on.

"Neprihvatljivo je da sportiste ponovo činimo taocima određenih političkih predrasuda, intriga i neprijateljskog djelovanja prema našoj zemlji", zaključio je Peskov.

Britanski ministar sporta, Nigel Huddleston, nedavno je sugerisao da bi bilo kojem Rusu koji bi igrao na Wimbledonu mogla biti potrebna "uvjeravanja" o njihovom stavu o ruskoj invaziji na Ukrajinu:

"Apsolutno nikome ne bi trebalo dozvoliti ili dozvoliti da vijori zastavu Rusije. Potrebno nam je neko potencijalno uvjeravanje da oni nisu pristalice Putina i razmatramo koji nam zahtjevi mogu biti potrebni da pokušamo da dobijemo neka uvjeravanja u tom smislu", rekao je, prenosi The Conversation.

Sekretarka za kulturu Nadine Dorries dodala je:

"Ova odluka znači da Putin neće iskoristiti najslavniji Grand Slam u tenisu da pokuša legitimizirati užase koje nanosi ukrajinskom narodu. Pravi potez."

Rusiji je ranije bilo zabranjeno da brani svoje timske titule u Davis Cupu i Billie Jean King Cupu nakon invazije na Ukrajinu - vojne operacije koju je podržala Bjelorusija.

ATP i WTA suspendovali su svoj kombinovani događaj koji bi se trebao održati u Moskvi u oktobru.

Međunarodna teniska federacija (ITF) također je otkazala svoje događaje u zemlji.

Sport izašao iz vela "neutralnosti"

Globalna ljutnja protiv Putina bila je toliko duboka da je sam sport bio primoran da izađe iza svog uobičajenog vela "neutralnosti" u političkim pitanjima. Kao takve, sportske organizacije širom svijeta zauzele su stavove o učešću i ruskih i bjeloruskih timova i sportista.

Jedan od odgovora bilo je isključenje, uz očekivanje da je izolacija ruskih timova od svjetskog sporta neophodna uvreda za najveću vojnu invaziju u Evropi od Drugog svjetskog rata. To je pozicija koju su zauzeli svjetski i evropski savezi sportova poput plivanja, atletike i fudbala.

Međutim, neka sportska tijela, u tenisu i biatlonu, dozvoljavaju ruskim i bjeloruskim pojedincima da se takmiče pod uslovom da su "neutralni". Teniski organi su, međutim, suspendovali i ruske i bjeloruske igrače iz timskih takmičenja.

"Dođe vrijeme kada je tišina izdaja"

Ukrajinka 25. teniserka svijeta Elina Svitolina objavila je u srijedu opširno saopštenje, pozivajući rukovodeća tijela tenisa da zauzmu oštriji stav prema ruskim i bjeloruskim sportistima.

Svitolina je uzela pauzu od sporta kako bi se izborila sa problemom leđa i emocionalnim uticajem koji je invazija imala na nju.

Ona je objavila na društvenim mrežama pozivajući ATP, WTA i ITF da pitaju ruske i bjeloruske igrače podržavaju li rat, vojne aktivnosti u Ukrajini ili režime ruskih i bjeloruskih predsjednika Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka.

"Ako je primjenjivo, zahtijevamo da isključimo i zabranimo svim ruskim i bjeloruskim sportistima da se takmiče u bilo kojoj disciplini", napisala je ona.

"U kriznim vremenima ćutanje znači slaganje sa onim što se dešava. Dođe vrijeme kada je tišina izdaja, a to je vrijeme sada", zaključila je, prenosi BBC.

Ovo je odluka koja All England Club i LTA izdvaja iz gomile.

Ne u sportskoj sferi, općenito, jer su atletika, badminton, kanu i veslanje zabranili individualne sportiste iz Rusije i Bjelorusije.

Ali u tenisu, početne liste za učešće na Otvorenom prvenstvu Francuske su objavljene sa ovim igračima, a ni WTA ni ATP Tour ne smatraju fer sprečavati ove pojedince da nastave svoje karijere. Pristup u tenisu do sada je bio da se ruskim timovima zabrani, ali da se pojedincima dopusti da igraju dalje - iako su njihove nacionalnosti uklonjene sa semafora i rang-lista.

Velika većina igrača je do sada bila zadovoljna ovim stavom, ali s obzirom na obim onoga što se dešava u Ukrajini, i uzimajući u obzir britansko javno raspoloženje, AELTC je smatrao da nema alternativu, piše BBC.

'Robovi stvaraju tirane': Ruska umetnica protestuje protiv rata u Ukrajini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

I to imajući na umu mogućnost pravnih posljedica. LTA, na primjer, ima ugovore sa ATP-om i WTA-om za događaje na travi koje organiziraju na mjestima kao što su Queen's i Eastbourne u junu.

All England Lawn and Tennis Club ima kapacitet da odlučuje o pravilima za ulazak u Wimbledon. Može se diplomatski uskladiti s ATP-om i WTA-om (organizatorskim tijelima muških i ženskih turneja), ili bi mogao potpuno zabraniti Ruse.

Sve je ovo kontroverzno. Neki kritičari sugerišu da se ruskim sportistima uskraćuju ljudska prava, jer oni nisu odgovorni za vojne aktivnosti u Ukrajini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG