Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Vučić i Kurti na vanrednoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN; Ubrzavanje klimatskih promjena


Jedan od osnovnih razloga ubrzavanja klimatskih promjena je korišćenje fosilnih goriva, navodi Copernicus EU. Hemijska fabrika Butachimie na istoku Francuske, novembar 2022.
Jedan od osnovnih razloga ubrzavanja klimatskih promjena je korišćenje fosilnih goriva, navodi Copernicus EU. Hemijska fabrika Butachimie na istoku Francuske, novembar 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Asja Hafner, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Pročitajte i pogledajte šta smo za vas izabrali:

Važno za danas

Na vanrednoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN 8. februara, koja je sazvana na zahtjev Srbije zbog odluka kosovskih vlasti da od 1. februara euro bude jedina valuta za plaćanje i platni promet, što u praksi znači ukidanje srpskog dinara, govorili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti. Vučić je rekao da "ukidanje dinara (na Kosovu) uskraćuje ljudima sredstva za život" i da se na ovaj način "ugrožava položaj Srba koji se oslanjaju na budžetske transfere iz Srbije". Kurti je rekao da su optužbe Srbije lažne i da pravilnik Centralne banke Kosova "ne sprječava Vladu Srbije da dostavlja finansijsku pomoć Srbima". "Kosovo je multientničko društvo", rekao je Kurti rekavši da je laž da Kosovo vrši progon Srba.

Evropski parlament izglasao rezoluciju o Srbiji kojom poziva na istragu o izborima - Evropski parlament je izglasao rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima tokom izbora održanih prošlog decembra u Srbiji, kao i suspenzija evropskih fondova, ukoliko se dokaže da su vlasti direktno umiješane u prevaru birača. Za rezoluciju Evropskog parlamenta o situaciji u Srbiji nakon održanih izbora je glasalo 461 poslanika; protiv ih je bilo 53 i 43 uzdržanih.

Boris Nadeždin, antiratna predsjednička nada Rusije, rekao je 8. februara da je Centralna izborna komisija Rusije (TsIK) odbila da ga registruje za predsjedničke izbore od 15. do 17. marta. TsIK je ranije rekao da je pronašao "nedostatke" u više od 15 posto potpisa podrške u Nadeždinovoj aplikaciji.

Balkan na RSE

"Znamo ko će pobijediti na izborima", kaže za Radio Slobodna Evropa 35-godišnji Vladimir, državljanin Rusije koji se doselio u Beograd nakon što je Kremlj pokrenuo invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. Nešto više od mjesec dana uoči predsjedničkih izbora u Rusiji, na kojima je jedini favorit dosadašnji autokratski predsjednik Vladimir Putin, ruska antiratna zajednica u Srbiji uključila se u kampanju podrške antiratnom opozicionaru Borisu Nadeždinu, čiju kandidaturu je izborna komisija u Rusiji odbila 8. februara.

'Kao da živimo u dvije odvojene realnosti', srpski civilni sektor traži od Vlade Kosova da ih čuje - Za Srbe na Kosovu ukidanje dinara je zabrinjavajuće jer većina njih prima razne prihode iz Srbije upravo u dinarima. Pet srpskih nevladinih organizacija kao i lokalni Radio Goraždevac iz regiona Peći, su na konferenciji za novinare u Prištini poručili da kosovske vlasti "flagrantno krše medijske slobode i napadaju civilni sektor".

'Pistorius Vučiću kao nekada Merkel Tadiću' - Boris Pistorius, ministar inostranih poslova Njemačke je iznio nekoliko očekivanja od Srbije tokom susreta sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, 7. februara baš kao što je bivša kancelarka Angela Merkel 2011. Tražila ukidanje sprskih paralelnih institucija na sjeveru Kosova od tadašnjeg predsjednika Borisa Tadića. Tadić nije bio spreman na to i smatra se da je tada izgubio međunarodnu podršku, a ubrzo i izbore. Trinaest godina kasnije, nemački ministar je izneo očekivanja Nemačke u vezi sa oružanim napadom u Banjskoj, eventualnom secesijom bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i sankcijama Rusiji.

Vojna industrija Republike Srpske u službi Vojske Srbije - Ovo pitanje se nametnulo nakon što je tamošnji predsjednik Vlade Radovan Višković 7. februara izjavio da "Kosmos" iz Banjaluke, "Orao" iz Bijeljine i Fabrika motora specijalne namjene na Palama, koja je trenutno u stečaju, u budućnosti "ne mogu poslovati, a da nisu naslonjene na Srbiju". Prodaje li Republika Srpsku vojnu industriju tog bosanskohercegovačkog entiteta Srbiji?

Internet stranice nekih ruskih medija, koji su odlukom Vlade Kosova sankcionisani zbog ruske invazije na Ukrajinu, i dalje su dostupni na Kosovu, otkriva Radio Slobodna Evropa. Pročitajte koje su to stranice.

Zločin nad Bošnjacima u Crnoj Gori, o kojem se ćutalo 100 godina - Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić i istoričar Šerbo Rastoder uputili su poslaničkim klubovima u crnogorskom parlamentu Prijedlog rezolucije o genocidu u Šahovićima 1924. godine nad muslimanskim stanovništvom. Naselje Šahovići, danas Tomaševo, nalazi se između Bijelog Polja i Pljevalja, na sjeveru Crne Gore. Rezolucijom se traži da Skupština osudi zločin, omogući obilježavanje stogodišnjice masakra i podizanje spomen-obilježja stradalima, kao i posebno pravoslavcima koji su tada spasili nekog od mještana.

RSE intervju

Cingel: EU se žuri, ali Srbija čeka ishod izbora u SAD - Nije realan pomak u pregovorima Beograda i Prištine jer obje strane čekaju na ishod izbora za Evropski parlament, s tim što Beograd s posebnom pažnjom iščekuje rasplet na američkim predsjedničkim izborima na jesen, kaže za Radio Slobodna Evropa izvršni direktor nevladine organizacije za Strateške analize u Bratislavi, Jan Cingel. "Srbija smatra da bi administracija Donalda Trumpa bila njoj mnogo naklonjenija, nego Bidenova koju doživljava kao preblagu prema Prištini."

Rat u Ukrajini

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski imenovao je Oleksandra Sirskog za vrhovnog komandanta ukrajinske vojske, samo nekoliko minuta nakon što je objavio da je vrijeme za "obnovu" i "obnovljeno vodstvo" oružanih snaga zemlje. U izjavi od 8. februara, Zelenski je rekao da Sirski "ima uspješno odbrambeno iskustvo - vodio je odbrambenu operaciju Kijeva. Također ima uspješno ofanzivno iskustvo - operaciju oslobađanja Harkiva." Rođen u Rusiji, pedesetosmogodišnji Sirski, koji je bio komandant ukrajinskih kopnenih snaga od 2019. godine, zamijenio je generala Valerija Zalužnija nakon izvještaja da Zelenski intenzivno razmišlja o njegovoj smjeni.

Duž 1.200 kilometara dugog fronta, ukrajinsko nezadovoljstvo pretvara se u malodušnost dok ruske snage sporo i mukotrpno napreduju u Avdijivki ali i na najmanje još jednoj lokaciji, u Kupjansku, u regionu Harkov dalje na sjeveru. Sa političkim sukobima u SAD koji su zaustavili isporuku paketa oružja vrijednog 60 milijardi dolara i naznakama da bi popularni, najviši vojni komandant Ukrajine mogao biti otpušten, raspoloženje u Ukrajini uoči druge godišnjice ruske invazije tone u još veću sumornost.

Svijet

Oluje, suše i požari pogodili su planetu jer su klimatske promjene pojačane fenomenom El Ninjo, koji se odnosi na zagrijavanje površine okeana ili iznadprosječne temperature površine mora u centralnim i istočnim vodama Pacifika, podstakle rekordno zagrijavanje u 2023. godini, koja je bila najtoplija u posljednjih 100.000 godina. Planeta Zemlja je punih 12 mjeseci bilježila temperature povišene za 1,5 stepeni Celzijusa od predindustrijskog perioda. Ovo su podaci koje je izbacio Copernicus, program Evropske unije koji prati klimatske promjene uz napomenu da naučnici šalju "upozorenje čovječanstvu", pišu svjetski mediji.

Tražimo odgovore

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, saznajte - Kada feminizam postaje 'štetan', a muškost 'toksična'?

Šta ima?

U podcastu o dešavanjima u BiH poslušajte: Vijeće ministara BiH o implementaciji Strategije komuniciranja institucija BiH o procesu pristupanja EU. Na Bjelašnici otvorenje nove skijaške staze "Jure Franko". Međunarodni zimski dan biciklom na posao.

Šta ima još…

Za kraj pogledajte jubilarnu 100-tu epizodu rubrike Post Scriptum koja tragom vijesti iz Indije o zatvoru za goluba optuženog za špijunažu pita - Da li nas golubovi špijuniraju?

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav i ugodan vikend,

Asja Hafner

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG